Dünya Başkent ilan edilen Doğu Kudüs neresidir?

Başkent ilan edilen Doğu Kudüs neresidir?

13.12.2017 - 16:49 | Son Güncellenme:

İslami İşbirliği Teşkilatı tarafından Filistin'in başkenti olarak tanınan Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında. Tel Aviv yönetimi yıllardan beri dünyanın gözü önünde Doğu Kudüs'e yerleşim inşa ediyor, bugün yerleşimci sayısı 200 bini aşmış durumda.

Başkent ilan edilen Doğu Kudüs neresidir

Al Jazeera metniyle 40 yılı aşkın süredir işgal altında tutulan tarihi kentin doğu yakasının hikayesi:

Haberin Devamı

"İsrail, üç büyük dinin kutsal kenti Kudüs'ü 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

Tel Aviv yönetimi, 40 yıl önceki Altı Gün Savaşı’nın ardından ele geçirdiği Doğu Kudüs ve çevre mahalleleri Kudüs Belediyesi adı altında birleştirdi. Savaşın hemen ardından, Ağlama Duvarı’nın önünde yer alan Fas Mahallesi buldozerlerle yıkıldı ve buraya büyük bir ticaret merkezi kuruldu. 1948’de yerle bir olan Yahudi Mahallesi ise, Altı Gün Savaşı’nın ardından Yahudi yerleşimcilerle doldurulmaya başlandı.

1972’nin sonlarına gelindiğinde Doğu Kudüs’teki yerleşimci sayısı 8 bin 600’e ulaştı. 1980’li yıllarda İsrail bölgedeki yerleşim faaliyetlerine büyük bir hız verdi ve 1990’a gelindiğinde yerleşimci sayısı 140 bine yaklaştı.

Haberin Devamı

Doğu Kudüs’te toplam 14 yerleşim birimi yer alırken, en büyükleri 44 bin kişinin bulunduğu Pisgat Zeev, 41 bin kişinin yer aldığı Ramot Alon ve 30 bin kişinin yaşadığı Gilo olarak göze çarpıyor. Tel Aviv yönetimi, ABD'de başkanlık koltuğuna Donald Trump'ın oturmasıyla Kudüs'te yeni yerleşim inşaatlarına hız verdi.

Başkent ilan edilen Doğu Kudüs neresidir

İsrail’in Doğu Kudüs’teki yerleşimci sayısı bugün 200 bini aşmış durumda.

Filistinliler, İsrail yönetimindeki Doğu Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor. Bu nedenle Kudüs'ün doğu bölgesindeki her türlü yapılaşmaya karşı çıkıyorlar. Nitekim 2010’da tekrar başlayan barış sürecinde Filistin'in İsrail'e sunduğu ön şartlardan biri de Doğu Kudüs ile bitişiğindeki Batı Şeria'da yerleşim yeri inşaatlarının durdurulmasıydı.

Dünyada ABD hariç neredeyse tüm ülkeler iki devletli bir çözümde Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasını onaylıyor."