Dünya Çin’den Tayvan liderine ‘Hoşgeldin’ mesajı!

Çin’den Tayvan liderine ‘Hoşgeldin’ mesajı!

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Çin, egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te’nin göreve başlamasından üç gün sonra, adayı kuşatacak şekilde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu sözcüsü, tatbikatların “Tayvan’ın bağımsızlık eylemlerine karşı güçlü bir cezalandırma ve dış güçlerin müdahale ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı” olduğunu belirtti. Çin ordusu tatbikatların Tayvan’ı kuşatacak şekilde gerçekleştirildiğini gösteren bir fotoğraf yayınlarken, tatbikatlar ilk kez Çin kıyılarına yakın adaları da kapsıyor.

Çin’den Tayvan liderine ‘Hoşgeldin’ mesajı

Tayvan tatbikata sert tepki gösterirken, Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, adanın egemenliğini savunmak için deniz, hava ve kara kuvvetlerinin harekete geçirildiği belirtildi. Açıklamada, “Bu askeri tatbikat sadece Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara katkıda bulunmakta başarısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda Çin ordusunun saldırgan militarist zihniyetini de gözler önüne seriyor” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Çin’den Tayvan liderine ‘Hoşgeldin’ mesajı

Tayvan Başkanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada ise “Dış zorluklar ve tehditler karşısında demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz ve ulusal güvenliği koruma konusunda özgüvenli ve yetenekliyiz. Kamuoyunun rahat olmasını rica ediyoruz” denildi.

Pekin, Tayvan seçimlerinde Çin yanlısı adayların kazanması için büyük çaba sarf etmiş ancak başarılı olamamıştı. Tatbikat, Ada’daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te’nin 20 Mayıs’taki yemin töreninin ardından geldi. Tayvan hükümetinin egemenliğe, demokrasiye, özgürlüğe ve statükonun korunmasına bağlı kalacağını dile getiren Lai, Çin’e yaptığı çağrıda askeri ve siyasi tehditlerine son vermesini istemişti. Çin ise bu sözlerden büyük rahatsızlık duymuş, Lai’yi “ayrılıkçı” ve “sorun çıkaran” olarak nitelendirmişti.