Dünya Ebu Ubeyde: Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsü hakkında neler biliniyor?

Ebu Ubeyde: Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın sözcüsü hakkında neler biliniyor?

07.12.2023 - 10:47 | Son Güncellenme:

Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın resmi sözcüsü, İsrail-Gazze savaşının en önemli isimlerinden biri haline geldi. 'Ebu Ubeyde' olarak bilinen Kassam Tugayları sözcüsü, sosyal medyada sık sık yer alarak, grubun mesajlarını internette yayıyor.

Ebu Ubeyde: Hamasın askeri kanadı El Kassam Tugaylarının sözcüsü hakkında neler biliniyor

Hamas'ın 7 Ekim tarihinde İsrail'i hedef alan baskınıyla birlikte tanınmaya başlanan Ebu Ubeyde, aslında bir takma isim. Adı, Müslüman bir askeri komutan olan, Hz. Muhammed'in sahabelerinden Ebu Ubeyde ibn El Cerrah'tan geliyor. Ebu Ubeyde Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından kamuoyu önüne çıktı.

Haberin Devamı

KIRMIZI KEFİYE

Ebu Ubeyde'nin gerçek kimliği bilinmiyor. Görüntülü mesajlarında her zaman yüzünü kırmızı bir kefiye ile örtüyor. Ebu Ubeyde açıklamalarını, 2020 yılında açıldığı söylenen sosyal medya kanalı üzerinden paylaşıyor. Bilinen başka bir sosyal medya hesabı yok.

Görüntülü mesajları, sosyal medyada dolaşıyor ve birçok haber kanalında yayınlanıyor.

Arap dünyasından bildiren Londra merkezli Eş Şark el Avsat gazetesine göre, "Ebu Ubeyde ilk kez 2002 yılında El Kassam'ın saha yetkililerinden biri olarak bilinmeye başlandı." Gazete, onun medyaya yüzünü kapatarak konuştuğunu, İsrail'in 1993'te hapsettiği El Kassam'ın eski lideri Imad Aqel'in tarzını kopyaladığını söyledi.

GERÇEK İSMİ BİLİNMİYOR

Haberin Devamı

Ebu Ubeyde: Hamasın askeri kanadı El Kassam Tugaylarının sözcüsü hakkında neler biliniyor

Ebu Ubeyde’nin kimliği birçokları için merak konusu. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, 25 Ekim tarihinde Ebu Ubeyde olduğunu iddia ettiği bir kişinin fotoğrafını gösteren bir videoyu yayınladı. Adraee, bu kişinin gerçek adının 'Huzeyfe Samir Abdullah el Kahlut' olduğunu söyledi. Bu iddialar hakkında ne Hamas ne de El Kassam herhangi bir yorumda bulunmadı.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronot, Ebu Ubeyde’nin 2013 yılında Gazze İslam Üniversitesi Din Temelleri Fakültesi'nden yüksek lisans derecesi aldığını bildirdi. Gazete, 'Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam Arasında Kutsal Toprak' başlıklı bir tez yazdığını ve doktora yapmaya hazırlandığını da öne sürdü.

Aynı gazeteye göre, Ebu Ubeyde aslen İsrail'in 1948'de ele geçirdiği Gazze'nin Naliya köyünden. Şu anda Gazze'nin kuzeydoğusundaki Cibaliye'de yaşadığına dair haberler de var.

EL KASSAM TUGAYLARI SÖZCÜSÜ

Ebu Ubeyde: Hamasın askeri kanadı El Kassam Tugaylarının sözcüsü hakkında neler biliniyor

2006 yılında Ebu Ubeyde, El Kassam Tugayları'nın resmi sözcüsü olarak atandı. İlk kez 25 Haziran 2006'da, aralarında Hamas'ın da bulunduğu silahlı grupların Gazze sınırı yakınındaki İsrail askeri noktalarına baskın düzenlediğinde kamuoyu önüne çıktı.

Baskında İsrail askeri Gilad Şalit kaçırıldı, iki İsrail askeri öldürüldü, Şalit dışında iki asker de yaralandı. Şalit, binden fazla Filistinlinin serbest bırakılmasını sağlayan İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma uyarınca 2011 yılında serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

2014 İsrail-Gazze savaşı sırasında Ebu Ubeyde, televizyonda yayınlanan bir konuşmasında İsrailli asker Shaul Aaron'un kaçırıldığını ileri sürdü, ancak İsrail ise askerin öldüğünü ileri sürdü.

Yazarlar