Dünya Kod adı: Misafir! Ses kaydı ortaya çıktı, İsrail saldırılarının arkasındaki isim

Kod adı: Misafir! Ses kaydı ortaya çıktı, İsrail saldırılarının arkasındaki isim

09.10.2023 - 12:24 | Son Güncellenme:

Cumartesi sabahı İsrail'i alt üst eden saldırıların perde arkasındaki isim. Kod adı 'Misafir' olan ve 'Hamas'ın beyni' olarak bilinen şahsın savaşla ilgili ses kaydı ortaya çıktı. Adeta bir hayalet olan 'Misafir' hakkında ABD basını geniş çaplı bir analiz yayınladı.

Kod adı: Misafir Ses kaydı ortaya çıktı, İsrail saldırılarının arkasındaki isim

Her şey Cumartesi sabahı başladı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra son yılların en büyük saldırılarından biri İsrail'in güneyinde gerçekleşti. Hamas kuvvetleri sınırdan girip sayısız insanı öldürürken birçok bölgede kontrolü sağladı. Saldırılardan birkaç saat sonra Hamas tarafından bir ses kaydı yayınlandı, bu ses kaydı saldırının beyni 'Misafir' kod adlı Muhammed Deif'e aitti. 'Misafir' kayıtta şöyle diyordu:

Haberin Devamı

'Halkımıza karşı ABD, batı ülkelerinin devam ettirdiği suçlara son vermeye karar verdi. Düşman artık hesap vermeden eğlenemeyeceğini anlayacak'

KOLU VE BACAĞI YOK

Financial Times'da yer alan analizde 'Misafir'in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her geceyi farklı bir Hamas üyesinin evinde geçirdiği yazıldı. Saldırıyı gerçekleştirmek için büyük bir gizlilik ile planlarını ilerleten 'Misafir' 20 yıl önce İsrail saldırılarında kolunu ve bacağını yitirmişti. Buna rağmen zekasıyla İsrail ordusuna karşı savaşmaya devam eden 'Misafir' Hamas kuvvetlerinin saygısını kazanmıştı.

İsrail ordusunu hazırlıksız yakalayan 'Misafir' Filistin'de bulunan ve batının da sıcak baktığı örgütlerin faaliyetlerine rağmen hepsini gölgede bıraktı. Gazze'deki El Ezher Üniversitesi'nde siyaset profesörü Mkhaimar Abusada, 'Saldırıdan önce bile Deif kutsal bir kişilik gibiydi ve hem Hamas içinde hem de Filistinliler tarafından çok saygı görüyordu' dedi. İsrail'e yönelik en büyük operasyonunun artık onu "gençler için bir tanrı gibi" bir figür haline getireceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kod adı: Misafir Ses kaydı ortaya çıktı, İsrail saldırılarının arkasındaki isim

HAKKINDA NEREDEYSE HİÇBİR ŞEY BİLİNMİYOR

'Misafir' hakkında uluslararası basının bildiği çok az şey var. Onu 1980'li yıllarda tanıyanlar o zaman bile Deif ismiyle anıldığını söylerken, bazıları da onu doğum ismiyle tanıdıklarını söylüyor. Deif'in şimdiye kadar basına sızan sadece bir fotoğrafı var. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski terörle mücadele danışmanları arasında yer alan güvenlik uzmanı Matthew Levitt, 'Misafir' için 'Hamas'ın içinde sertliğiyle tanınan biri' şeklinde tanımlıyor. 2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından, Deif Hamas'ın askeri kanadının lideri haline geldi. 'Misafir'in döneminde Hamas, Gazze'nin altına kazdığı tüneller ve Kassam roketleri ile sık sık gündeme geldi. Hatta 'Misafir'in bile bu tünellerde yaşadığı iddia edildi.

Kod adı: Misafir Ses kaydı ortaya çıktı, İsrail saldırılarının arkasındaki isim

'DOKUZ CANLI KEDİ'

Deif için mahremiyet bir ölüm kalım meselesi olageldi. 2000'li yıllarda İsrail'in dört suikast girişiminde hayatta kalmayı başardı. Bu girişimlerin bir kısmında ağır yaralandı. İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını da bu saldırılarda kaybetti. BBC'ye konuşan eski bir İsrail askeri istihbarat yetkilisi, ağır yaralı olması nedeniyle onun bir daha eskisi gibi örgütü yönetemeyeceğinin düşünüldüğünü söyledi: "İnsanlar bir lider veya askeri planlamacı olarak görev yapamayacağını düşünüyordu. Fakat mümkün olduğu kadar kısa sürede iyileşti." Bu suikast girişimlerinden kurtulması onun "9 canlı kedi" olarak anılmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Deif'e yönelik beşinci suikast girişimi ise İsrail'in 2014'teki Gazze operasyonu sırasında yapıldı. İsrail'in Şeyh Rıdvan mahallesine düzenlediği hava saldırısında Deif'in eşi Vidad ve küçük çocukları Ali öldürüldü. İsrail, Deif'in de evde olduğunu düşünüyordu fakat yanılmıştı.