Dünya Ekvador'da kartel dehşeti! Sokaklar parçalanmış ceset ve kafalarla dolu

Ekvador'da kartel dehşeti! Sokaklar parçalanmış ceset ve kafalarla dolu

23.04.2023 - 13:46 | Son Güncellenme:

Son günlerde Ekvador'da suç oranı iyice arttı. Kartellerin hüküm sürdüğü ülkede kafa kesmek, katliam yapmak ve sokaklarda parçalanmış ceset görmek normal bir duruma dönüştü.

Ekvadorda kartel dehşeti Sokaklar parçalanmış ceset ve kafalarla dolu

Sık sık yaşanan vahşet haberleri ile gündeme gelen Ekvador, son olarak 3 genç kızın cinayeti ile dünyada ses getirdi. Söz konusu olayda kızlar cesetleri toprağa gömülü halde bulundu.  Genç kızları kimlerin öldürdüğü ise hala belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Esmeraldas eyaletinde yaşanan gelişmenin yanı sıra bölge diğer şiddet haberleri ile de öne çıkıyor. Uyuşturucu çeteleri kıyı kentine diz çöktürürken, bölgede sık sık katliamlar, kafa kesme ve üst geçitlere asılan cesetlere rastlanıyor.

SUÇ ORANI REKOR DÜZEYDE

Kartellerin Meksika'dan sonraki durağı olarak bilinen Ekvador'da suç oranı 2020-21 arasında yüzde 180, 2021-22 arasında ise yüzde 85 artış gösterdi. Bu oran Ekvador'un Latin Amerika'nın cinayet başkenti olduğu anlamına gelirken oran olarak hem Kolombiya'yı hem de Meksika'yı gölgede bırakıyor.

Ekvador Başkanı Guillermo Lasso Mart ayında Esmeraldas'ta sıkıyönetim ilan etti, 'ülkedeki en yüksek güvensizlik seviyelerine sahip' olduğunu iddia ettiği eyalette neredeyse her yerde görülen şiddeti durdurmak amacıyla sokaklara asker konuşlandırdı ve sokağa çıkma yasakları uyguladı.

Haberin Devamı

LİMAN KATLİAMLARI

Geçen hafta kartel üyeleri, aynı adı taşıyan Esmeraldas bölgesinin başkentindeki bir balıkçı limanına korkunç bir sürpriz saldırı düzenledi.

Bir dizi otomatik hafif makineli tüfek ve saldırı tüfeği ile bölgeye gelen Los Tiguerones çetesi sivillere ateş açtı ve bölgeyi yağmaladı. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken olay anı kamera tarafından kayıt altına alındı.

Ekvador İçişleri Bakanı Juan Zapata limanda çalışan kayıkçıların muhtemelen El Pais tarafından Los Gangsters olarak bildirilen rakip bir çeteaye fayda sağladığını veya ona koruma parası ödedikleri için hedef alındığını söyledi.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

KAFA KESME SKANDALI

Kartellerin klasik bir ritüeli olan kafa kesme saldırıları da bölgede artış gösterdi. Bu tüyler ürpertici uygulama, normal vatandaşları kartellere meydan okumaktan caydırmak için kullanılıyor. Aynı zamanda doğrudan rakip çete üyelerine ve hatta hükümet yetkililerine mesajlar göndermenin bir yolu olarak görülüyor.

Geçen ay, Başkan Lasso'nun hızla artan şiddetin ortasında eyalet genelinde güvenliği artırmasından günler sonra siyah çantalara sarılı üç adet kesik kafa bulundu.

Yerel halk tarafından aktarılan bilgilerde ise bir başka kurbanın kafası daha geçen hafta şehrin varoşlarında doğum günü partisinde kafası kesildi. Kurbanın arkasından ise Meksika'nın en korkunç narkotik çetelerinden CNG çıktı. CNG kesik kafanın yanına imzalı yazılı bir mesaj bıraktı.

Haberin Devamı

'Yeni Nesil Karteli' (CJNG veya CNG olarak da bilinir), ABD Adalet Bakanlığı tarafından 'dünyanın en tehlikeli beş suç örgütünden biri' olarak tanımlanmıştır.

Ekvadorda kartel dehşeti Sokaklar parçalanmış ceset ve kafalarla dolu

HALKA AÇIK İDAMLAR

Yüzyıllar önce Avrupa'nın ortaçağ kralları ve kraliçeleri tarafından suçluları sindirmek ve köylüleri otoritelerine meydan okumaktan caydırmak için uygulanan bu yöntemi karteller hala kullanıyor. Kartellerin yaptığı tek fark ise kurbanları asmadan önce yukarıda yazıldığı gibi kafalarını kesmek.

Geçen hafta, iç kesimlerdeki Quevedo kentinde yola saçılmış bir torba insan kalıntısı bulundu. Kurbanın ağırlığı onu yukarıdaki yürüyüş yolundan havada asılı tutan ipi koparmıştı.

Ekvadorda kartel dehşeti Sokaklar parçalanmış ceset ve kafalarla dolu

HAPİSHANELER DE BENZER DURUMDA

Geçmiş dönemlerde de Ekvador'da benzer seviyede vahşet içeren olaylar yaşandı. Bunlardan biri 2019'da yaşandı ve  bir uyuşturucu çetesinin lideri William 'Cubano' Humberto'nun başı kesildi ve hapishanede yakıldı. Kesik kafasıyla futbol oynayan mahkumların tüyler ürpertici videoları sosyal medyaya hızla sızdı.

Haberin Devamı

Ekvador'daki hapishanelerde sık sık meydana gelen isyanlar ve ayaklanmalar toplu ölümlerle sonuçlanıyor. 2021'de Litoral cezaevinin parmaklıklarının ardında çeteler arasında yaşanan bir iç savaşta  100'den fazla mahkum öldü.