Dünya ‘Grok’ savaşı!

‘Grok’ savaşı!

03.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yine zirveye oynayan Elon Musk, kendisinin yapay zeka sohbet robotu Grok’u öne geçirmek için rakipleri ChatGPT ve Gemini’yi batırmaya çalışıyor!

‘Grok’ savaşı

PELİN AYKIN - X (Twitter), Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi ABD’li milyarder Elon Musk (52) teknoloji savaşında bir kez daha kılıcını çıkarıp “Benden değilsen düşmanımsın” diyor.

Haberin Devamı

Musk, piyasaya sürdüğü yapay zeka sohbet robotu “Grok”u 1 numara yapmak için sektörün önemli şirketlerini karşısına alıyor. Milyarder, yapay zeka şirketi OpenAI’ın kurucularından olmasına rağmen 2018’de firmadan ayrılmasının ardından masaya dönmeye çalışıyor. Geçen yıl “yapay zekanın zararlı” olduğuna dair açık mektuba imza atmasına rağmen Grok için bu sektördeki en büyük rakipleri Google ve OpenAI ile savaşıyor. Patronu olduğu X’te OpenAI’ın yapay zekalı sohbet robotu ChatGPT ve Google’ın sohbet robotu Gemini’nin altını oymaya çalışıyor, gerekirse “bel altı” vuruşlar yapıyor!

Gemini geçen hafta oluşturduğu tarihi kişilik görsellerinin çoğunun siyahi olması nedeniyle beyazlara karşı ırkçılık yapmakla suçlandı. Musk’ın da Gemini’ye yönelik eleştirileri körüklemesi, “Fırsatları kaçırmıyor” yorumuna neden oldu. Gemini’yi “ırkçı, medeniyet karşıtı programlar” yürütmekle suçlayan Musk, ayrıca Google’ın amiral gemisi arama moturunun da farksız olduğunu iddia etti. Musk, Google’ın e-posta hizmeti Gmail’i de eleştirdi ve “XMail” adlı rakip bir hizmeti piyasaya süreceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

OpenAI’yı dava etti

Elon Musk, önceki gün de OpenAI, kurucu ortakları Sam Altman ile Greg Brockman ve şirkete bağlı kuruluşlara dava açtı. Musk, OpenAI ile kârdan çok insanlığın yararına geliştirilmesi anlaşmasına ihanet edildiğini öne sürdü. Musk, OpenAI’nin teknoloji devi Microsoft ile ilişkisinin şirketin açık kaynaklı yapay genel zekaya (AGI) olan bağlılığını tehlikeye attığını iddia etti ve bunun kurucu anlaşmasına ihanet olduğunu savundu.

Rakibine ‘kaçık’ dedi

Sadece Google’ın ürünlerinin peşine düşmekle kalmayan Elon Musk, çalışanlara da “saldırdı”. Musk, aralarında Google’ın bağlı olduğu Alphabet şirketinin de bulunduğu ABD’nin büyük teknoloji şirketlerinin 2020’de Demokratlara Cumhuriyetçilerden daha fazla bağış yaptığını söyledi. Ayrıca Gemini’nin ürün lideri Jack Krawczyk’e de tepki gösterdi. Krawczyk’in gönderilerinden birinin görüntüsünü paylaşan Musk, “Bu kaçık, Google’ın yapay zekasının ırkçı ve cinsiyetçi olmasının en büyük nedeni” dedi. Milyarder, kendisine ait Grok’u geliştiren şirketi xAI’yı ise öve öve bitiremiyor!