Dünya İsrail’de görev Netanyahu’nun

İsrail’de görev Netanyahu’nun

07.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’de gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini seçimde birinci olan Likud partisi lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’ya verdi. Cumhurbaşkanı Rivlin, hiçbir adayın hükümeti kurmak için yeterli sayıya ulaşamadığı ancak Netanyahu’nun küçük de olsa bir fırsatı olduğuna vurgu yaparak, hükümeti kurma görevini Netanyahu’ya verdiğini belirtti.

İsrail’de görev Netanyahu’nun

Basın toplantısında Netanyahu’ya hükümeti kurma görevi vermeye ‘mecbur kaldığını’ ifade eden Rivlin’in açıklamaları dikkat çekti. Rivlin, kamuoyunun genelinde yargılanması devam eden bir adaya bu rolün verilmemesi düşüncesinin hakim olduğunu vurguladı, ancak kanunlara göre bir başbakanın yargılanma süreci devam ederken de görevine devam edebileceğini ifade etti. Rivlin “Bana göre ahlaki ve etik açılardan bu hiç kolay bir karar değil. Ülkem için korkuyorum. Fakat İsrail Cumhurbaşkanı olarak yapmam gerekeni yapıyorum” sözlerini kullandı. Hükümeti kurma görevi verilirken genellikle belirlenen aday isimle birlikte açıklama yapılması beklenirken, Netanyahu’nun Rivlin’in yanında olmaması dikkatlerden kaçmadı.

İsrail yasalarına göre, koalisyonu kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu 42 gün içinde hükümeti kurmada başarılı olamazsa, Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini ikinci bir kişiye verebiliyor. İkinci kişi de hükümeti kuramazsa, ardından meclis devreye giriyor. Meclis 3 haftada hükümeti kuramazsa, ülkenin tekrar seçime gitmesi gerekiyor.