Dünya İstihbarat Irak'tan geldi

İstihbarat Irak'tan geldi

05.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın önceki gün Suriye'deki operasyonda DAEŞ lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğünü duyurmasıyla ilgili bir açıklama da Irak'tan geldi. Nitekim Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kureyşi'nin ABD tarafından öldürülmesinin Irak güvenlik güçlerinin son dönmede ülkesinde düzenlediği ve onlarca teröristi etkisiz hale getiren operasyonlarının bir uzantısı olduğunu söyledi.

İstihbarat Iraktan geldi

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul de "El Kureyşi lakaplı Emir Muhammed Said adındaki teröristin öldürme operasyonu, Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın uluslararası koalisyona yerini ve öldürülmesine yol açan doğru bilgileri sağlamasının ardından gerçekleştirildi" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İki saat sürdü

Bununla birlikte, Amerikan "Wall Street Journal" gazetesi de, benzer haber yaparak, Irak istihbaratının, Suriye'deki DAEŞ gözaltı kamplarında bulunan Suriyeli ajanlarının yardımıyla Kureyşi'nin bölgede olduğunu öğrendiğini ve ABD istihbaratına bildirdiğini yazdı. Buna göre geçtiğimiz haftalarda başlayan ve DAEŞ'lilerin bulunduğu hapishanenin kontrolünü geri almak için örgüt tarafından yürütülen saldırı emirlerinin, bölgede bulunan Kureyşi tarafından verildiği anlaşıldı.

Bunun üzerine Kureyşi'nin tam yerini saptayan ABD komandoları, 24 kişilik bir ekip ve helikopterler eşliğinde örgüt liderinin Türkiye sınırına çok yakın olan Atme'deki evine doğru yola gece yarısı çıktı.

Çevrede oturanlara Arapça uyarılar yapıldı, örgütle ilgili olanların teslim olmaları istendi. Kureyşi'nin bulunduğu evin ilk katında oturan bir aile teslim olurken, el Kureyşi saklanmaya devam etti. Orta katta oturan adamları, el Kureyşi'yi korumak için askerlere ateş açarken, operasyonun ikinci saatine doğru, örgütün lideri, eşi ve çocuğuyla birlikte kendisini patlatarak hayatına son verdi.

Haberin Devamı

Olay sonrası çevrede yaşayanlar, evde arta kalan eşyaları toplayıp götürürken, bazıları da operasyon sırasında bozulan ve bu yüzden "imha edilen" ABD helikopterinin kalıntılarıyla "selfie çektirmeyi" ihmal etmedi.