Dünya 'Körfez ülkeleri Türk SİHA'larına doyamıyor!'

'Körfez ülkeleri Türk SİHA'larına doyamıyor!'

07.08.2023 - 08:24 | Son Güncellenme:

'Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, endişelenmeyi bırakıp Türkiye'nin Bayraktar drone'larını sevmeyi nasıl öğrendi?' diye soran ünlü finans ve teknoloji yayın organı Business Insider, Bayraktar TB2'nin dramatik ve ani üstünlüğü karşısında cazibesini kaybeden Wing Loong II detayından söz etti. Milyarlarca dolarlık anlaşmaları 'eşi benzeri görülmemiş' diye niteleyen analiz, en önemli Körfez ülkelerinin yalnızca birkaç yıl içerisinde atılan imzalarla Türk insansız hava araçları için çabucak en büyük müşteri haline geldiğini yazdı.

Körfez ülkeleri Türk SİHAlarına doyamıyor

Türkiye'nin global markası haline gelen insansız hava araçları, Business Insider tarafından 'Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, endişelenmeyi bırakıp Türkiye'nin Bayraktar drone'larını sevmeyi nasıl öğrendi?' başlığıyla haberleştirildi.

Haberin Devamı

Ünlü finans ve teknoloji sitesi Business Insider'daki haber, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'nin yerli üretimi askeri insansız hava araçlarına doyamıyor gibi görünüyor. İki ülke de geçtiğimiz aylarda Türk Bayraktar droneları için milyarlarca doları bulan simgesel anlaşmalar imzaladı" cümlesiyle başladı.

Anlaşmaların Körfez ülkeleri arasında Türk üretimi donanıma yükselen ilgiyi yansıttığını kaydeden Business Insider, yanı sıra atılan imzaları Türkiye'nin de son yıllarda ihtilaflar yaşadığı Orta Doğu'daki komşularına silah satma arzusunun arttığının işareti olarak gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayında gerçekleşen Suudi Arabistan ziyareti sırasında Baykar tarafından üretilen yeni Bayraktar Akıncı insansız hava aracı (İHA) için rekor kıran bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Paul Iddon imzalı analiz, Akıncı'nın Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Kafkasya ve Ortadoğu'daki savaşlarda kullanımıyla bilinen öncülü Bayraktar TB2'den çok daha büyük ve sofistike bir muharebe drone'u olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Körfez ülkeleri Türk SİHAlarına doyamıyor



Riyad yönetiminin daha önce de Türk üretimi insansız hava araçlarını tedarik edip yerel üretim haklarını güvenceye almaya ilgi gösterdiğini dile getiren analiz, imzalanan anlaşmayı 'eşi benzeri görülmemiş' kelimesiyle niteledi. Tarafların söz konusu anlaşmanın değerini açıklamadığını, Baykar CEO'su Haluk Bayraktar'ın "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracat sözleşmesi" dediğini aktaran Business Insider, Baykar'a göre atılan imzalarla ortak üretim ve teknolji transferi gerçekleşeceğini bildirdi:

"İleri seviye sensörleri ve silah sistemleriyle Akıncı Riyad yönetiminin şimdiye kadar elde ettiği en gelişmiş insansız hava aracı."

'367 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA HİÇBİR ŞEY, '

Ankara ve Riyad arasındaki imzaların bir diğer Körfez ülkesi Kuveyt'in 367 milyon dolarlık bir anlaşmayla Bayraktar TB2 sipariş eden 28'inci ülke olmasından bir ay sonra atıldığını kaydeden görüş yazısı, yanı sıra Haziran ayında 500'üncü Bayraktar TB2 drone'nun Türkiye tarafından üretildiğini hatırlattı.

Körfez ülkeleri Türk SİHAlarına doyamıyor

Kuveyt'in Türkiye ile yaptığı 367 milyon dolarlık anlaşmanın Birleşik Arap Emirlikleri'nin geçen yılki 2 milyar dolarlık anlaşmasına kıyasla bir hiç olduğu yorumunu yapan Paul Iddon, Ankara ile Abu Dabi arasında atılan imzaların 120 kadar Bayraktar TB2'nin ihraç edilmesini ve eğitiminin verilmesini kapsadığını aktardı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'ın kaç adet Akıncı İHA alacağının belli olmamasına rağmen büyük ihtimalle Riyad yönetiminin imzaladığı sözleşmenin Abu Dabi'nin milyarlarca dolarlık siparişinden daha değerli olduğunu yazan Business Insider, şu cümleye yer verdi:

"Anlaşmalar, en önemli Körfez ülkelerinin yalnızca birkaç yıl içerisinde atılan imzalarla Türk drone'ları için çabucak en büyük müşteri haline geldiğini gösteriyor. Suudiler ve Emirlikler, bu muazzam anlaşmaların öncesindeki on yıl boyunca, çoğunlukla Çin'in ürettiği insansız hava araçlarını, bilhassa Yemen ve Libya'da savaş gören Wing Loong II'yi satın aldı. Ancak Çin drone'ları, Bayraktar TB2'nin dramatik ve ani üstünlüğü karşısında cazibesini kaybetti."

Görüş yazısı, 2020 yılında Türkiye'nin desteklediği ve Birleşmiş Millletler tarafından tanınan Libya hükümetinin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin arkasında durduğu Halife Hafter'e iç savaşta kullanılmak üzere gönderdiği Rus üretimi Pantsir-S1 hava savunma sistemlerini Bayraktar TB2 ile imha ettiğini hatırlattı.

Körfez ülkeleri Türk SİHAlarına doyamıyor

"Türk Bayraktar TB2 drone'ları Libya'daki çatışmanın sonucunu biçimlendirmek için Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gönderilen Wing Loongs'tan çok daha fazlasını yaptı" Business Insider, Abu Dabi yönetiminin Ocak 2021'de ABD ile bir silah anlaşması yaptığını ve Washington'dan 18 MQ-9B Repaer insansız hava aracı satın almayı planladığını kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YÖNELDİLER, ABD ANLAŞMASI SUYA DÜŞTÜ

Analize göre, hayelet uçak F-35'leri de içeren 19 milyar dolarlık dev anlaşma görünen o ki Birleşik Arap Emirlikleri'nin insansız hava araçları için Türkiye'ye dönmesiyle suya düştü.

Washington'ın Birleşik Arap Emirlikleri-Çin ilişkileri için endişelerini ifade etmesiyle anlaşmanın yavaşladığını belirten Paul Iddon, Abu Dabi'nin sonrasında müzakereleri tamamen askıya aldığını ve aynı yılın Aralık ayında Fransa'dan 80 Rafale savaş uçağı sipariş ettiğini yazdı.

Katar Üniversitesi'ndeki İbn Haldun Merkezi'nden Ali Bakır'ın görüşlerine yer veren analiz, Türkiye uzmanı Bakır'ın drone satın almanın yalnızca sistemi elde etmekten daha fazlasını gerektirdiğini söylediğini bildirdi. Ali Bakır, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşmanın 2 milyar doları kolayca aşabileceği tahminini dile getirdi.