18.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Tartışmalı Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki gerginlik, bir hafta içinde ikinci kez artarken, son çatışmalarda 27 kişinin hayatını kaybettiği, 143’ten fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Bununla birlikte Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi iki ülkenin liderlerinin, çatışmalar sırasında zirve için Özbekistan’da bulunması dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde iki ülke sınırında çıkan çatışmalar, önceki gün tekrar şiddetlendi. Kırgızistan hükümetince yapılan açıklamada, Tacikistan sınır birliklerinin, 14 Eylül’den itibaren zaman zaman Batken bölgesindeki Kırgız yerleşim yerleriyle sınır güçlerine havan topuyla ateş açtığı, Kırgız sınır muhafızlarının buna karşılık verdiği belirtildi. Kırgız hükümeti, ayrıca çatışmaya Tacikistan’dan kimliği belirsiz üniformalı ve herhangi bir silahlı teşkilata ilişkin işareti olmayan kişilerin de katıldığı bildirildi. Çatışmalarda 24 Kırgız’ın hayatını kaybettiği belirtildi. Tacikistan tarafında da 3 kişinin öldüğü öğrenildi. Çatışmalarda en az 143 kişi de yaralandı.
Karşılıklı suçlama
Bununla birlikte Kırgızistan ve Tacikistan, iki ülke sınırlarında farklı noktalarda çıkan çatışmaların ardından ilan edilen ateşkesin ihlal edildiği gerekçesiyle birbirlerini suçladı. Kırgızistan Sınır Muhafız Yönetimi, Tacikistan ordusunun dün sabah saatlerinde top atışı da dahil, Kırgız mevzilerine 4 kez ateş açtığını duyurdu. Tacikistan sınır güvenliği ise, ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle Kırgızistan’ı suçladı. Tacikistan ayrıca, Kırgızistan ordusunun mevzilere tahkimat yaptığını bildirdi.
Öte yandan ŞİÖ üyesi olan ve Özbekistan’ın Semerkand kentinde önceki gün bir araya gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un, ateşkes ve tarafların ateş hattından çekilme kararına rağmen dün yeniden çatışmalar yaşanması dikkat çekti. Heyetlerin, bunun üzerine tekrar bir araya geldiği, provokasyonların önlenmesi ve iki ülkenin askeri yetkililerinin bölgeye yakın bir karakolda ortak harekat merkezi kurmalarının kararlaştırıldığı bildiriliyor.
Yaklaşık 1.000 km sınırı bulunan iki ülke, bu sınırın 3’te 2’lik bölümü konusunda anlaşma sağlamıştı. Ancak kalan bölüm halen tartışmalı. İki ülke, bu nedenle son 10 yılda 20’ye yakın çatışma yaşadı. En kanlı çatışmalarda, 50’ye yakın kişi hayatını kaybetmişti.