Dünya Gazze bombardıman altında! İsrail Refah Sınır Kapısı'nı vurdu

Gazze bombardıman altında! İsrail Refah Sınır Kapısı'nı vurdu

16.10.2023 - 18:45 | Son Güncellenme:

Kassam Tugayları İsrail'in Filistin'de sivillere yönelik saldırılarına karşılık olarak Kudüs ve Tel Aviv'e roket fırlattı. Tel Aviv’de siren seslerinin duyulması üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmelerini yarıda bırakarak sığınakta bekledi.

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta 11. güne girildi, çatışmanın tüm Ortadoğu'ya sıçramasından ciddi şekilde endişe ediliyor. İsrail, 1,1 milyon sivilin gitmesini emrettiği Gazze'nin güneyini bombardımana tutuyor.

BIDEN İSRAİL'E GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu. Biden'ın İsrail'e desteğini bir kez daha yineleceğini vurgulayan Blinken, ABD ve İsrail'in Gazze'deki sivillere insani yardımları ulaştıracak bir plan üzerinde çalışacaklarını kaydetti.

"EN AZINDAN ÖZÜR DİLE"

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar Kolombiya ve İsrail arasındaki diplomatik ilişkileri de etkiledi. Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail'in Kolombiya Büyükelçisi Gali Dagan'ın Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'ya "saygısızlık" yaptığını belirterek, "Evrensel diplomasi tarihi, İsrail'in Kolombiya Büyükelçisinin Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'ya yönelik anlamsız kibrini bir milat olarak kaydedecektir. Utanç verici. En azından özür dile ve ülkeyi terk et" dedi.
Bakan Levya'nın açıklamasının ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Büyükelçi Dagan’ı İsrail’e geri çağırdı.

TEL AVİV'E ROKET SALDIRISI

Gazze Şeridi’nden İsrail’in başkenti Tel Aviv’e atılan roketler nedeniyle siren sesleri yükselirken, Demir Kubbe hava savunma sistemi devreye girdi. Demir Kubbe, atılan en az 2 roketi havada imha ederken, kaç roketin fırlatıldığı ve yerleşim yerine isabet edip etmediği henüz bilinmiyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Tel Aviv’e düzenlenen roket saldırısının sorumluluğu üstlenildi.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN REHİNE AÇIKLAMASI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeida yaptığı açıklamada, “Gazze'ye karadan giriş tehdidi bizi korkutmuyor. Her türlü acımasız güçle başa çıkmaya hazırız ve Gazze işgalciler için yalnızca bir mezarlık olacak” dedi. Ebu Ubeida yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde 200 ila 250 arasında İsrailli rehine olduğunu ifade ederek, “el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan rehine sayısı 200. Geri kalanlar ise direniş grupları ve diğer yerlere dağıtıldı” ifadelerini kullandı.

SIĞINAKTA BEKLEDİLER

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de siren seslerinin duyulması üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmelerini yarıda bırakarak 5 dakika boyunca sığınakta bekledi.

SAĞLIK TESİSLERİNE 110’DAN FAZLA SALDIRI DÜZENLENDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7-15 Ekim tarihleri arasında Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki sağlık tesislerine 110’dan fazla saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Haberin Devamı
AB'DEN İNSANİ HAVA KORİDORU AÇIKLAMASI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne insani hava koridoru açacağını ve ilk uçuşların bu hafta yapılmasının beklendiğini duyurdu.

İLK KEZ GÖRÜŞTÜLER

Hamas ve İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmaların ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez telefonda görüştü.

ALMANYA BAŞBAKANI İSRAİL’İ ZİYARET EDECEK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz yaptığı açıklamada, Hamas’ın saldırıları karşısında destek amacıyla bu hafta İsrail’i ve Mısır’ı ziyaret edeceğini belirterek, "Ziyaretimle İsrail’le olan dayanışmamı pratik olarak da ifade etmek benim için önemli" dedi.

Haberin Devamı
İRAN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Pakistanlı, Malezyalı ve Tunuslu mevkidaşları ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Görüşmemde siyasi çözüm yolunda artık sona gelindiğini ve savaşın diğer cephelere yayılma ihtimalinin giderek artığını söyledim” dedi.

İSRAİL'DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet Başkanı Ronen Bar, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı sürpriz saldırı hakkında erken uyarı yapılmamasından bizzat kendisinin sorumlu olduğunu açıkladı.

'REFAH SINIR KAPISI VURULDU'

Mısır basınında yer alan iddiaya göre, İsrail Refah kapısını vurdu. AFP muhabirleri, yüzlerce Filistinlinin geçme umuduyla toplandığı sırada, abluka altındaki Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısı bölgesinin vurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN UYARI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'daki Hizbullah’a ve İran'a uyarıda bulunarak, "Bizi denemeyin, büyük zarar görürsünüz” dedi.

CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda can kaybı her iki tarafta da artmaya devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 808’e, yaralananların sayısının ise 10 bin 859’a yükseldiği belirtildi. Gazze Şeridi’nde aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 37 sağlık personeli hayatını kaybederken, saldırılar sonucu Gazze Şeridi'ndeki en az 50 aile yok oldu. İsrail'de ise şu ana kadar en az bin 400 kişi hayatını kaybetti, en az 3 bin 500 kişi de yaralandı.

İNGİLTERE'DEN FİLİSTİN'E YARDIM

Rishi Sunak yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Filistin halkına yaptığı insani yardımı artıracağını açıkladı. Parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, "Tepki vermemiz gereken ciddi bir insani kriz ortaya çıkıyor. Filistin halkını desteklemeliyiz çünkü onlar da Hamas'ın kurbanı." dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DE SON DAKİKA: MECLİS TAHLİYE EDİLİYOR

İsrail medyası, meclisin tahliye edildiğini yazdı. Bugün düzenlenen oturumun ikinci defa durdurulduğunu belirten Haaretz vekillerin ve bölgedeki insanların sığınaklara tahliye edildiğini söylüyor.

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise Kudüs ve Tel Aviv'e roket atıldığı bilgisi verildi. Kassam Tugayları, İsrail'in Gazzeli sivilleri hedef almasına tepki gösterdiklerini ifade etti.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze'de hayatını kaybedenlerin 2 bin 808'e yükseldiğini bildirdi. Bölgedeki yaralı sayısı ise 10 bin 859'a ulaştı.

GAZZE'DE 24 SAATLİK SU, ELEKTRİK VE YAKIT KALDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze'de yalnızca 24 saatlik su, elektrik ve yakıt kaldığını bildirdi. Birleşmiş Milletler'in Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Ahmed Al-Mandhari bölge halkının Refah sınır kapısı ve Gazze arasında sıkışıp kaldığını kaydetti.

NETANYAHU'DAN HİZBULLAH AÇIKLAMASI: ORTA DOĞU'YU KAOSA SÜRÜKLÜYORLAR

İsrail Başbakanı Netanyahu, katıldığı bir toplantıda 'Başımıza gelen felaketle ilgili birçok soru var, ayrıntılı olarak araştıracağız' dedi. İsrail halkının zaferde birleştiğini söyleyen Başbakan, 'Hizbullah Orta Doğu'yu kaosa sürüklüyor. Aynı hataları tekrarlamayın, irademizi sınamayın. Bu sefer ödeyeceğiniz bedel çok daha ağır olur' ifadelerini kullandı. Rehinelerle ilgili de konuşan Netanyahu, 'Kardeşlerimizi geri getirme çabamızdan vazgeçmeyeceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

PUTIN'DEN KRİTİK TEMASLAR

İsrail basını Rus lider Putin'in hem Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hem De İran Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü kaydetti. Putin'in gün içerisinde İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin lideri Abbas'la da görüşmesi bekleniyor.

'FİLİSTİN DAVASI' ZİRVESİNİN ADRESİ MISIR

Körfez medyasında çıkan haberlere göre 'Filistin davası' konulu zirve Cumartesi günü Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılacak.

ERDOĞAN REİSİ VE SUNAK'LA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için atılacak adımları İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi ile ele aldı. Ankara, liderlerin Gazze'ye ulaştırılacak insani yardımları da konuştuğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'nin ardından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'la da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MISIR'DAN GAZZE'YE AZ MİKTARDA YAKIT GÖNDERİLDİ



Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında, yüzlerce tonluk yardım taşıyan kamyonlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Gazze tarafında ise sınırı geçebilmek için bekleyen yabancı ülke pasaportlu Filistinliler var. Çıkan haberlerin aksine sınır açılmadı.

Ancak yerel bir yetkilinin aktardığına göre, su ve kanalizasyon pompa istasyonlarında kullanılmak üzere yalnızca 150 bin litre yakıt Mısır’dan Gazze’ye gönderildi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri 'benzeri görülmemiş bir insani felaket' yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Hastanelerdeki yakıtın 24 saat içinde biteceği söyleniyor. Bu, binlerce hasta ve yaralının hayatını tehlikeye atacak.

Uluslararası haber ajansı AFP ise, sınır kapısının bulunduğu Refah kentinde İsrail'in bombardımanını gösteren fotoğrafları geçti.

DANİMARKA DOĞU AKDENİZ'E FIRKATEYN GÖNDERDİ

Danimarka, Doğu Akdeniz'deki NATO devriseyinde görev alacak bir fırkateyni bölgeye sevk etti. Kopenhang yönetimi, fırkateynin İsrail-Hamas savaşındaki muhtemel bir tahliye operasyonunda görev alacağını belirtiyor.

İRAN MEDYASI İLK SAYFADAN VERİYOR



ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün gibi ülkeleri kapsayan Ortadoğu turuna dışişleri bakanını kendi müttefiklerine göndererek yanıt veren İran'da, basın Gazze'deki savaşı nasıl görüyor?

Tehran Times gazetesinin manşetinde '10 ciddi hata' ifadesi var. Tel Aviv yönetiminin Hamas'ın gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonu öncesinde stratejik hatalar yaptığını belirten gazete, bir dizi hatanın İsrail'e tarihi bir yenilgi yaşattığını yazdı. Habere göre, İsrail'in imza attığı 'Gazze'yi küçümsemek, nitelikli teknolojik sınır, yenilmezlik balonu, korku algısı, Filistin'in yanmaya devam eden közleri, Hamas'ı hafife almak, Hamas'ı destekleyen kitle, yanlış amaçlar, küresel destek ve Netanyahu'nun mesuliyeti' gibi 10 hassas hata var.

Gazetenin ilk sayfasında yer alan diğer haberler arasında 'Aksa Fırtınası: Filistin direnişi İsrail'i küçük düşürdü' başlığı öne çıktı.

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan ve Tahran yönetiminin politikalarını yansıtan Iran Daily gazetesi, 'Dışişleri Bakanı: İsrail'in saldırıları devam ederse, durumun kontrolü garanti edilemez' manşetini attı. Gazetenin ilk sayfasında yer verdiği karikatürde ise, İsrail ordusundan bir asker ve Antony Blinken'ın bir testere ile ayakları bağlanmış bir kuş olarak resmedilen İran'ı kestiği görüldü. Blinken'ın diğer elinde tuttuğu telefonda söylediği cümle ise, 'Lütfen Ortadoğu'da barışı yeniden kurmak için yardım edin' oldu.

Rejimin sesi Kayhan gazetesi ise, 'Gazze tarihi bir trajediyle yüz yüze' manşetinin altında İsrail bombardımanı altındaki bölgeden detaylı bir haber yayımladı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ofisinden yapılan açıklama ise, 'Siyonist zülüm sürerse sahne genişleyecek' başlığıyla sunuldu. Hamas ve İran'ın işbirliğine devam etmek için anlaştığı da yine ilk sayfada aktarıldı.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Civan gazetesinde 'Tahran Siyonistler ve ABD'yi dört kanaldan uyardı: Gazze'ye girilirse, uzak durmayacağız' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Haberin spotunda Cumartesi öğleden sonradan itibaren İran'ın Tel Aviv ve Washington'a farklı kanallardan Gazze'ye bir kara operasyonuna girişmemesi için uyarıldığı kaydedildi. Gazete, İsrail'e Gazze'ye herhangi bir kara saldırısı başlatması halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını Tel Aviv'e bildirdiğini yazdı. Ayrıca Civan'a göre, ABD'ye de ağır kayıplar verdirileceği iletildi.

Resalat gazetesinin manşetinde de, İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin sözleri var. 'Gazze'deki savaş sahte Siyonist rejimin erkenden çöküşünün ilk aşamasıdır' diyen Tümgeneral Selami, Hamas'ın saldırısını ise Siyonistler için büyük ve aşağılayıcı bir yenilgi olarak tanımladı.

FOTOĞRAFLAR HAN YUNUS'TAN



İsrail Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon insana güneye gitmesini önerirken, Gazze'nin güneyindeki en önemli şehir Han Yunus'u bombardımana tutuyor.

Al Jazeera muhabiri Yumna el Sayed, İsrail savaş uçaklarının Han Yunus'un yanı sıra Gazze'nin güneyindeki diğer bölgeleri de vurduğunu aktarıyor.

Han Yunus'taki hastanelere ambulanslar aralıksız yaralı taşırken, AFP haber ajansı İsrail bombardımanı sonucu oluşan devasa kraterin fotoğraflarını servis etti.

YETKİLİLER MISIR'A GÖÇÜ ENGELLEMEK İSTİYOR



Gazze’de binlerce insan Mısır sınırına doğru ilerliyor. Buna sayısı 1000’i bulan yabancı ülke vatandaşları da dahil.

Sınırın Mısır tarafında biriken insani yardımın Gazze’ye sokulması isteniyor ancak güvenli bir koridora ihtiyaç var.

Mısır ayrıca geçiş noktası yakınında bir sahra hastanesi kuracağını ve Gazzelileri Kuzey Sina'daki en yakın hastanede tedavi edeceğini söyledi.

Yetkililer, bunun kalıcı hale gelebileceğini ve Gazze Şeridi'ndeki nüfusun azalmasına neden olabileceğini bildikleri için Mısır'a doğru bir göç konusunda endişeliler.

Amerikalılar bunu öncelik olarak görüyor: İsrail’den yana tavır alırken sivillerin en az şekilde zarar görmesini istiyorlar. Ancak siviller şimdiden büyük yara aldı.

İSRAİL: HİZBULLAH BİZİ TEST EDERSE ÖLÜMCÜL BİR TEPKİYLE KARŞILAŞACAK

İsrail ordusunun Sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan sınırındaki 28 kasabanın boşaltılmasını sivillerin zarar görmemesi için yaptıklarını belirtti. Hagari X platformu üzerinden yaptığı açıklamada 'Risk almayacağız, Hizbullah bizi test etme hatasına düşerse, ölümcül bir tepkiyle karşılaşacak' dedi.

MISIR: REFAH SINIR KAPISININ AÇILMASINA İSRAİL İZİN VERMİYOR

Mısır Dışişleri Bakan Semih Şükri, Gazze'nin halihazırda dünya ile tek bağlantısı olan Refah sınır kapısını açık tutmayı hedeflediklerini ancak İsrail'in buna Gazze tarafından izin vermediğini söyledi. Şükri ayrıca Filistin halkının Gazze'de karşı karşıya olduğu durumu 'tehlikeli' olarak nitelendirdi.

BLINKEN TEL AVİV'E GERİ DÖNDÜ



ABD Dışişleri Bakanı, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e inerek başladığı Ortadoğu turunda birçok ülkeyi gezdikten sonra başlangıç noktasına geri döndü. Savaş nedeniyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Mısır gibi ülkeleri ziyaret eden Blinken, son alarak Pazar günü Kahire'de Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile buluştu. Kahire'den Amman'a uçan Antony Blinken, bugün öğle saatlerinde yeniden Tel Aviv'e döndü. ABD'nin bir numaralı diplomatının ateşkes için Arap ülkelerinin verdiği mesajları İsrail'e aktarması bekleniyor.

İSRAİL REHİNE SAYISINI 199'A ÇIKARDI



İsrail'in orta kesiminde bugün bir kez daha sirenler çaldı, ordu ise Hamas saldırısında 291 İsrail askerinin öldüğünü açıkladı. İsrail ordusunun verdiği bir diğer bilgi ise, Hamas'ın elindeki rehinelerin 199'a çıkması. Daha önceki rakam 155'ti.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin aileleri yakınlarının geri getirilmesi için gösteri düzenledi.

ARAP ÜLKELERİ YETERSİZ KALDI

Türkiye, İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin düşürülmesi için yoğun çaba gösterirken birkaç ülke dışında, doğrudan diplomasi trafiğine katılan Arap ülkesi neredeyse yok gibi.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE ARABULUCULUK ÇAĞRISI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ARD televizyon kanalına yaptığı açıklamada, rehinelerle hâlâ bir temas kuramadıklarını belirterek rehinelerin serbest bırakılması için Mısır ve Türkiye'nin muhtemel arabuluculuk girişimlerine işaret etti.

Özellikle Katar ve Türkiye'nin 'Hamas'la konuşacak kanalları olduğunu' ifade eden Baerbock, Alman hükümetinin bu ülkelere acil bir şekilde bu kanallarını harekete geçirmesi çağrısında bulunduğunu dile getirdi.

İsrail'in verdiği son rakamlara göre, 7 Ekim'de Gazze çevresindeki bariyerleri aşıp büyük bir baskın gerçekleştiren Hamas'ın elinde 199 rehine var. Rehineler arasında birçok farklı ülke vatandaşı da bulunuyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, kimlik tespiti için rehinelerin fotoğraflarını da sunduklarını belirtip tüm kanalları değerlendirdiklerini kaydetti.

THE TIMES: YENİ CEPHE ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI TETİKLEYEBİLİR

İngiliz basınına göre İsrail'de İran destekli yeni bir cephe açılması muhtemel bir dünya savaşını tetikleyebilir. ABD'nin Orta Doğu'da İsrail'e yardım etmesini fırsat bilen Çin'in Tayvan'ı abluka alma ihtimalinin olduğunu yazan The Times gazetesi, bu durumun küresel boyutta bir savaşa evrilebileceğini kaydetti.

REFAH SINIR KAPISI ÖNÜNDE TOPLANDILAR! GAZZE'DEN KAÇIŞ UMUDU

Refah sınır kapısının açılması için Gazze'nin güneyinde geçici ateşkes ilan edildiği yönündeki haberler hem İsrail hem de Hamas tarafından yalanlandı. Buna karşın, yüzlerce kişi Gazze'nin dünya ile tek bağlantısı olan sınır kapısında toplandı. Al Jazeera, Refah geçişinin halen kapalı olduğunu ve sınır kapısının açılmasını umut eden yüzlerce insanın bölgeye geldiğini yazdı.

GÖZDEN KAÇMAYACAK ANALİZ: ÇİN VE RUSYA ARTIK İSRAİL'İN DÜŞMANI!



Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen sürpriz baskınında İsrail'de 1400 kişi öldü, 155 asker ve sivil rehin alınarak Gazze'ye götürüldü. İsrail ordusu aynı gün 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze'ye hava saldırıları başlattı, dokuzuncu günü dolan misillemede 2 bin 750 kişi can verdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin yirmi birinci ayında başlayan yeni savaşta, Batılı ülkeler hemen İsrail'in yanında saf tuttu.

Çin ve Rusya'nın Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı pozisyon alması, Tel Aviv'de büyük rahatsızlığa yol açmış durumda. Türkiye karşıtı analizleriyle tanınan Jerusalem Post gazetesi yazarı Seth J. Frantzman, bugün 'Çin ve Rusya zirvesi İsrail'in İran'la savaşını etkileyecek mi?' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Pekin ve Moskova'nın artık açık şekilde İsrail'in düşmanı olduğunu belirten Frantzman, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Çin'in başkentini ziyaret ettiğini aktarıyor. Ziyaretin önemli olduğunun altını çizen Jerusalem Post yazarı, Tel Aviv yönetiminin yıllardır takip ettiği politikaya rağmen hem Rusya hem de Çin'in İsrail'i eleştirdiğini kaydetti.

Yanı sıra iki süper gücün İran'la yakın ilişkilere sahip olduğunu belirten Frantzman, Tahran yönetiminin İsrail'e karşı cepheleri birleştirmeye çalıştığını yazdı. Mısır'da gerçekleşecek muhtemel Gazze zirvesine İsrail'in davet edilip edilmeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu dile getiren Jerusalem Post yazarı, Tel Aviv yönetiminin bölgede yalnız kalabileceği yorumunu yaptı.

'Bu nasıl oldu?' sorusunu yönelten analiz, Hamas'ın eşi benzeri görülmeyen saldırısının İran ve diğer İsrail düşmanlarına cesaret verdiğini aktardı. Tahran yönetiminin Suriye ve Irak'taki kaosu İsrail sınırına kaydırmak için çaba gösterdiğini belirten Seth J. Frantzman, Lübnan'da konuşlu Hizbullah'ın adını anmadan İsrail'in çok cepheli bir vekalet savaşıyla yüz yüze olduğunu yazdı.

SCHOLZ İSRAİL YOLCUSU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önümüzdeki günlerde İsrail'i ziyaret edecek. Ziyareti, Alman Bild gazetesi duyurdu.

PAKİSTAN: İSRAİL'İN GAZZE BOMBARDIMANI BİR 'SOYKIRIM'

Pakistan'daki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Celil Abbas Jilani, İsrail'in tamamen ablukaya alıp saldırdığı Gazze'deki durumu 'soykırım' olarak tanımladı. İsrail'in Filistin halkına 'soykırım' uyguladığını kaydeden Jilani, İsrail'i Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırdı.

Filistin'de iki devletli çözümü savunan Pakistan İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv yönetiminin işgal ettiği topraklardan çekilmesini istiyor.

GAZZE'DE CAN KAYBI 2 BİN 750



İsrail'in ağır bombardımanı altındaki Gazze'de can kaybı 2 bin 750'ye çıktı. Filistinli yetkililerin verdiği bilgiye göre, savaşta yaralananların sayısı ise 9 bin 700. 

BM: 400 BİN GAZZELİ BİZE SIĞINDI

Birleşmiş Milletler(bm) tarafından yapılan açıklamada 400 binden fazla insanın Gazze Şeridi'ndeki BM okulları ve binalarına sığındığı kaydedildi. X üzerinden yapılan açıklamada 'Yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve engelli insanlar temel insanlık onurlarından mahrum bırakılıyor. Bu tam bir rezalet' ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDA TAHLİYEYE GİRİŞİYOR

İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki 28 yerleşke ve kasabada yaşayanların tahliye edileceğini duyurdu. Lübnan'da konuşlu Hizbullah ile İsrail arasında 8 Ekim Pazar gününden bu yana çatışmalar var. Hizbullah milisleri çok sayıda füze ateşledi, İsrail savaş uçakları ve toplarla misillemede bulundu.

Haaretz gazetesi, tahliye edilecek yerleşke ve kasabaların Lübnan sınırına 2 kilometre mesafede olduğunu bildirdi. Ordu tarafından gerçekleştirelecek tahliye operasyonunda söz konusu yerleşkelerde yaşayanlar otellere ve misafirhanelere götürülecek. Haaretz, masrafların İsrail hükümeti tarafından karşılanacağını yazdı.

BELİRSİZ ATEŞKES ANLAŞMASI



ABD, İsrail ve Mısır'ın, Gazze'nin güneyi için bu sabah yerel saatle 09.00'da başlamak üzere bir ateşkes anlaşmasına vardığı bildiriliyor. The Guardian, söz konusu ateşkesin Refah sınır kapısının açılmasıyla aynı anda gerçekleştiğini bildiriyor. Haaretz gazetesi, iki Mısırlı kaynağa dayandırdığı haberinde geçici ateşkesle Refah sınır kapısının açılmasının sağlanacağını duyurdu.

Ancak İsrail başbakanlık ofisi ateşkes anlaşmasını yalanladı.

Buna karşın, Haaretz ayrıca, İsrail'in bu sabah itibarıyla Refah kapısından Gazze'ye insani yardım geçişine izin verdiğini aktardı. Habere göre, Mısır'ın denetlediği yardımlar ABD'nin talebiyle Gazze'ye ulaştırılıyor.

Sınır kapısından geçişine izin verilen insani yardımların çoğu su ve ilaç. Hamas örgütünün yakıt yardımlarını tünellerdeki jeneratörleri çalıştırmak için kullandığını ileri süren İsrail, halihazırda Refah'tan Gazze'ye yakıt gönderilemiyor.

HAMAS BÖLÜMÜ KALDIRILDI

Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas'ın faaliyetleri ya da politikalarının Filistinlileri temsil etmediğini söyledi. Venezuela lideri Nicolas Maduro ile görüşen Abbas'ın yorumlarını Filistin'in resmi haber ajansı Wafa'nın bildirdi. Söz konusu ifadeler daha sonra kaldırıldı ve nedeni henüz bilinmiyor.

ABD BASINI: REFAH SINIR KAPISI BİRKAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK



ABD medyası, halihazırda Gazze'yi dünyaya bağlayan tek yer olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine yeniden açılacağını yazdı. Bilgi henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Mısır, İsrail bombardımanı nedeniyle geride kalan dokuz günde Refah geçişini birçok kez kapattı. Kahire yönetimi ayrıca, topraklarına Gazze'den toplu bir mülteci akınını istemiyor.

Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Antony Blinken, Pazar günü Kahire'deydi ve Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile görüştükten sonra Refah sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi. ABD basınındaki haberler, Blinken'ın açıklamalarından saatler sonra yayımlandı.

İsrail'in tahliye emriyle Gazze'nin kuzeyindeki yüzbinlerce insanın güneye kaçmasıyla Han Yunus ve çevresinde büyük bir kaos hakim. İnsanların sıkışıp kaldığı Gazze'de 600 kadar ABD'linin bulunduğu biliniyor.

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği de, Pazartesi sabah yayınladığı güvenlik uyarısında yolcuların Refah sınır kapısına yaklaşmak isteyebileceğini aktardı.

Uluslararası yardım grupları da, Gazzelilere gönderilen yardımların ulaştırılabilmesi için Refah geçişinin açılmasını talep ediyor.

ABD UYARDI, İSRAİL SAATLER SONRA YANIT VERDİ



7 Ekim tarihinde Hamas'ın sürpriz baskınıyla alev topuna dönen Ortadoğu'da, ABD beklendiği gibi İsrail'in en büyük destekçisi olarak öne çıktı. Gazze'yi savaş uçaklarıyla vuran İsrail'e destek için uçak gemilerini Doğu Akdeniz'e konuşlandıran Washington yönetimi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı da Ortadoğu turuna gönderdi.

Washington son yaptığı açıklamada savaşta 30 ABD'linin öldüğünü bildirdi, 13 Amerikan vatandaşının da halen kayıp olduğu belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın elindeki rehinelerin kurtarılması için Washington ve Tel Aviv'in birlikte çalıştığını kaydetti.

ABD lideri Joe Biden ise, Pazar gecesi katıldığı bir televizyon programında kritik bir soruya yanıt verdi. Sunucu Biden'a İsrail'in Gazze'yi işgaletmesine destek verip vermeyeceğini sordu, ABD Başkanı "Bence İsrail'in Gazze'yi bir kez daha işgal etmesi bir hata olacak" cümlesini kurdu. Biden yanı sıra, Gazze'ye muhtemel bir operasyona ise destek sundu.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise, ABD Başkanı Biden'ın uyarısından dakikalar sonra CNN televizyonuna konuştu. Büyükelçi Erdan, "Gazze'yi işgal etmek ya da Gazze de kalmak gibi bir ilgimiz yok. Ancak hayatta kalmak için savaşıyoruz ve tek yol da bizzat Başkan'ın (Biden) belirttiği gibi Hamas'ı yeryüzünden silmek. Bu yüzden Hamas'ın kabiliyetlerini ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

ABD'DE VAHŞET



ABD’nin Illinois eyaletinde 71 yaşındaki Joseph Czuba isimli bir Amerikalı, bir anne ve oğluna Müslüman olduğu gerekçesiyle bıçakla saldırdı.

26 kez bıçaklanan 6 yaşındaki çocuk öldü. 32 yaşındaki kadın ise yaralandı.

Will County Şerif Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dedektifler, bu vahşi saldırıdaki her iki kurbanın da şüpheli tarafından Hamas ve İsrailliler arasındaki çatışmalar nedeniyle, Müslüman oldukları için hedef alındığını belirlemeyi başardı.”


ABD Başkanı Joe Biden da Filistinli Amerikalı anne ve oğula yönelik saldırı için, "Bu korkunç nefret eyleminin Amerika'da yeri yoktur ve temel değerlerimize aykırıdır. Amerikalılar olarak bir araya gelmeli ve İslamofobiyi, bağnazlığın ve nefretin her türlüsüne karşı gelmeliyiz" dedi.

Czuba, birinci derecen cinayet ve cinayete teşebbüs ile nefret suçunda bulunmaktan yargılanacak.

Will County Şerif Bürosu, Cumartesi sabahı bir kadının ev sahibi tarafından saldırıya uğradığına yönelik ihbarda bulunduğunu söyledi.

Kadının, ihbarda banyoya kaçtığını ve saldırganı uzak tutmaya devam ettiğini söylediği ifade edildi.

Polis memurları olay yerine vardığında ise kadın ve oğlunu göğüs, gövde ve üst uzuvlarında çok sayıda kez bıçaklanmış halde buldu.

Her ikisi de hastaneye kaldırıldı, ancak çocuk daha sonra hayatını kaybetti

Ciddi şekilde yaralanan kadının hayati tehlikeyi atlattığı ifade edildi.

Çocuğun ABD'de doğduğu, annesinin ise 12 yıl önce Batı Şeria'dan ABD'ye geldiği belirtildi.

'ÇATIŞMALAR TIRMANIRSA BU TÜM BÖLGE İÇİN BİR KABUS OLUR'

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Filistinlilerin Gazze’den Mısır’a taşınmasının ülkesi için 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. BBC Dünya Servisi’nde Newshour programına konuşan Safadi, insanların dağıtılmasının ve taşınmasının sorun için çözüm getirmediğini belirtti ve Gazzelilerin Gazze’deki güvenliği için çağrı yaptı.

Safadi, tüm insanların huzur ve haysiyetle yaşama hakkının olduğunu belirtti ve tüm dünyanın Filistinli ve İsrailli sivillerin ölümünü kınaması gerektiğini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı “Ukrayna’ya su ve gıda yardımının kesilmesi savaş suçu sayılıyor da, aynısı Gazze’ye yapılınca neden sayılmıyor?” diye sordu.

Ürdün, Mısır ve Katar da dahil olmak üzere Arap ülkeleriyle birlikte esirlerin evlerine döndürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yaşlı ve çocuk esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili ihtimallerin de sorulduğu Safad, perde arkasında çok fazla çalışıldığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Umutluyuz, bu rehinelerin serbest bırakılacağı, gerilimin duracağı bir noktaya ulaşacağımızı umuyoruz.”

Safadi, çatışmanın geniş bir bölgeye yayılma olasılığı konusunda da uyarıda bulundu, "Eğer bu çatışma tırmanacak olursa ve gerçekten böyle bir tehdit de varsa, o zaman bütün bölgeyi saran bir kabus hakkında konuşacağız" ifadesini kullandı.

SAVE THE CHILDREN: GAZZE'DE GÜVENLİ HİÇBİR YER YOK

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children’ın (Çocukları Koruyun) İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman, Gazze’deki ekipleri için durumun oldukça zor olduğunu ve “kaçabilecekleri hiçbir yer olmadığını” söyledi.

Örgütün Gazze’deki çalışanlarının evlerini terk etmiş durumda olduğunu belirten Waaijman, bu koşullar altında onlara yardım etmek için ellerinden bir şey gelmediğini belirtti.

BBC’ye konuşan Waaijman, “Bugün meslektaşlarımdan birisi, artık umudunun tükendiğini ve tek hayalinin çocuklarıyla beraber hayatta kalmak olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Waaijman, Gazze'de güvenli bir alan kalmadığını, örgütün olayların daha fazla tırmanmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

Örgüt, sınırların yeniden açılması ve yardımların içeri alınmasına izin verilmesi durumunda Mısır sınırında malzemeleri topluyor.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DEN KAÇANLARIN SAYISI YARIM MİLYON

İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’nin kuzeyinde şu ana kadar 500 bin insanın evlerini terk ettiğini söyledi,Hamas’ı ise güneye doğru gitmeye çalışanlara zorluk çıkarmakla suçladı.

Conricus, ordunun iki güvenli tahliye rotası çıkardığını, askeri operasyon aşamalarının tamamlanmaya başlamasıyla beraber de Gazze’nin siviller için güvensiz bir yer olabileceğini ifade etti.

Cuma günü güvenli olarak nitelendirilen bir yolda 70 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir soruya ise Conricus, ordunun sivilleri hedef almadığını söyleyerek yanıt verdi.

Sözcü, basın toplantısı esnasında operasyonun doğasının bazen sivil kayıplardan kaçınmayı mümkün kılmadığını ima etti.

BM: GAZZE'DEKİ HASTANELERDE YAKIT STOKU 24 SAATTE TÜKENEBİLİR

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bulunan hastanelerde 24 saatlik yakıt stoğu kaldığı konusunda uyarılarda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, “Jeneratörlerin kapatılması, binlerce hastanın hayatını riske atabilir” ifadelerine yer verildi.

Birçok yardım kuruluşu, yakıt ve su da dahil olmak üzere insani yardım götürmek için Gazze’ye erişim talep etti.

Gazze'de bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden İngiliz-Filistinli cerrah Ghassan Abu Sitta, hastanesindeki personelin insanlara yardım etmek için yeterli ekipmana sahip olmadığını söyledi.

BBC’ye konuşan Abu Sitta, “Tıbbi ekipmanlar açısından konuşmak gerekirse, bu acil durum içinde, her gün bir ya da bir buçuk aylık malzeme tüketiyoruz” dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti