Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in eski genelkurmay başkanı: Hamas'a karşı savaşı kaybettik!

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in eski genelkurmay başkanı: Hamas'a karşı savaşı kaybettik!

26.12.2023 - 14:16 | Son Güncellenme:

İsrail jetlerinin ateşlediği füzelerin Suriye'nin başkenti Şam'da İran Devrim Muhafızları komutanını öldürmesi, Orta Doğu'yu alt üst etti. İsrail'in eski genelkurmay başkanının sözleri ise kalabalık tarafından alkışlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla kişiyi öldürdüğünü belirterek, “İsrail yaptıklarından sorumlu tutulmalı” dedi.  Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog yayınına taşıyoruz.

BM RAPORTÖRÜ ALBANESE: “İSRAİL YAPTIKLARINDAN SORUMLU TUTULMALI”

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla kişiyi öldürdüğünü belirterek, “İsrail yaptıklarından sorumlu tutulmalı” dedi.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrailli yetkililerin BM'yi Hamas'ın eylemlerinde suç ortağı olmakla suçlamasına yanıt verdi. Albanese, İsrail’in söz konusu suçlamalarını “saçma ve suç teşkil eden uygulamalarını kınayan herkese yönelik olağan suçlamalar" olarak nitelendirerek, "Bu yeni bir şey değil. İsrail elçiyi hedef alıyor. On yıllardır yaptığı şey bu” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla kişiyi öldürdüğünü belirten Albanese, “İsrail Gazze'yi harap etti ve biz hala BM'yi suçluyoruz” dedi.

“Uluslararası toplumun İsrail'e nasıl itibar ettiğini hala merak ediyorum”

Albanese, "Uluslararası toplumun İsrail'e nasıl itibar ettiğini ve uluslararası medyanın İsrailli siyasi ve askeri liderlerin söylediklerine nasıl itibar ettiğini hala merak ediyorum. İsrail yaptıklarından sorumlu tutulmalı” ifadelerini kullandı.

BM, GAZZE'YE KIDEMLİ İNSANİ YARDIM VE YENİDEN YAPILANMA KOORDİNATÖRÜ ATADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde 22 Aralık’ta kabul edilen 2720 sayılı kararın ardından Hollanda’nın eski Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag'nı Gazze Şeridi’ne yönelik yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek üzere koordinatör olarak atadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde 22 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına yönelik karar tasarısının kabul edilmesinin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların düzenlemesi, kolaylaştırılması ve denetlenmesi için Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atadı. Guterres, söz konusu göreve Hollanda’nın eski Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag'nı getirdi.

BM tarafından yapılan açıklamada, “Bu görevde Kaag, Gazze'ye insani yardım sevkiyatını kolaylaştıracak, koordine edecek, izleyecek ve doğrulayacak. Ayrıca çatışmaya taraf olmayan devletler aracılığıyla Gazze'ye insani yardım sevkiyatını hızlandırmak için bir Birleşmiş Milletler mekanizması kuracak” ifadeleri kullanılarak, Kaag’ın 8 Ocak’ta göreve başlayacağı belirtildi.

BM’de üst düzey görevlerde yer aldı

BM’de çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Kaag, 2015-2017 yılları arasında BM Lübnan Özel Koordinatörü, 2013-2015 yılları arasında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Suriye'deki Birleşmiş Milletler Misyonu Özel Koordinatörü, 2010-2013 yılları arasında BM Kalkınma Programı'nda Genel Sekreter Yardımcısı ve 2007-2010 yılları arasında Ürdün'de BM Çocuklara Yardım Fonu'nda (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü olarak görev yaptı.


Hollanda kabinesindeki görevlerinden istifa etti

Hollandaca, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça bilen Kaag, Ocak 2022’den bu yana yaptığı Hollanda Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinden Ağustos 2023'te istifa etti.

GAZZE’DE ÖLEN İSRAİLLİ ASKER SAYISI 161’E YÜKSELDİ

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF), Gazze Şeridi’nde çıkan çatışmalarda 3 İsrailli askerin daha öldüğünü duyurmasının ardından, Gazze Şeridi’nde ölen İsrailli asker sayısı 161’e yükseldi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde kayıp vermeye devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin merkezinde ve kuzeyinde çıkan çatışmalarda 3 askerin daha öldüğü duyuruldu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 27 Ekim’de başlattığı kara harekatında ölen İsrailli asker sayısı 161’e yükselmiş oldu.

Haberin Devamı
"GAZZE'DE MİLYONLARCA İNSAN AÇ"

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Dünya Gıda Programı (WFP) Filistin Direktörü Samer AbdelJaber, bölgedeki insani krize dikkat çekti. AbdelJaber, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen ve Refah kentine gelen Filistinliler için “gidecekleri başka yerin ve yiyecekleri hiçbir şeyi olmadığını” belirterek, Filistinlilerin buldukları her yere çadır kurarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştığını açıkladı.

WFP’nin bölgede gıda dağıtımına devam ettiğini ifade eden AbdelJaber, dağıtılan gıdanın yeterli olmadığını vurgulayarak, “Gazze'de milyonlarca insan aç” dedi.

GAZZE’DE TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ 4’ÜNCÜ KEZ ÇÖKTÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 81’inci günde devam ederken, bölgede bir kez daha telekomünikasyon hizmetleri daha çöktü. Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Devam eden saldırılar nedeniyle sevgili Gazze Şeridi'nde telekomünikasyon ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz. Teknik ekiplerimiz tehlikeli saha şartlarına rağmen çalışmaya devam ediyor” denildi.

Öte yandan İsrail saldırılarında bugüne kadar en az 5 PALTEL çalışanı hayatını kaybetti.

KASSAM TUGAYLARI YENİ VİDEO PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Kassam Tugayları, İsrail askerlerinin içinde bulunduğu cipi imha etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 81’inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine ağır kayıplar verdirmeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Görüntülerde, Hamas üyelerinin İsrail askerlerinin içerisinde bulunduğu bir cipi imha ettiği ve çok sayıda zırhlı aracı ise roketle vurduğu görüldü.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN HİNDİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ YAKININDA PATLAMA

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan İsrail Büyükelçiliğinin yakınlarında patlama meydana geldi. İsrailli yetkililer söz konusu patlamanın kaynağını araştırdıklarını belirtti. Hindistan polisi ise olayda şimdilik ölü ve yaralı olmadığını aktardı.

NETANYAHU'DAN İSRAİL ASKERLERİNE ZAM AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Netanyahu, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada İsrail ordusundaki askerlerin hak ettikleri maaş, zam ve tazminatları alacağını bildirdi. Netanyahu konuyla ilgili "Tüm askerler ve yedekler gereken ücretleri alacak. Hükümetin bakanlıkları bu konuyla ilgili harekete geçecek" dedi.

BM: KAYGILIYIZ

Birleşmiş Milletler Gazze'nin merkezindeki İsrail saldırılarından 'kaygılı' olduklarını bildirdi. BM ayrıca İsrail ordusunun saldırılarında sivillerin korunması için tüm önlemlerin alınması gerektiğini aktardı.

Haberin Devamı
ERDOĞAN 4 OCAK'TA İRAN LİDERİYLE GÖRÜŞECEK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran lideri İbrahim Reisi ile 4 Ocak'ta Ankara'da görüşecek. Arap basınının bildirdiğine göre iki lider Suriye, Gazze ve ikili ilişkileri masaya yatıracak.

GAZZE'DE CAN KAYBI 20 BİN 915'E ÇIKTI

Filistinli yetkililer, savaşın seksen birinci gününde Gazze'deki can kayıplarının 20 bin 915'e çıktığını açıkladı.

İsrail katliamında can verenlerin üçte birinden fazlası çocuk.

Ekim ayı sonunda kara işgaline dönüşen savaşta yaralananların sayısı ise yaklaşık 55 bin.

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra, son 24 saatte gerçekleşen İsrail saldırılarında 241 insanın yaşamını yitirdiğini ve 382 kişinin de yaralandığını söyledi.

MISIR'IN TATİL MERKEZİNDE PATLAMALAR DUYULDU

Al Jazeera, Akabe Körfezi kıyısında yer alan Mısır tatil merkezi Dahab'da patlamalar duyulduğunu bildiriyor.

Kızıldeniz kuzeye doğru Akabe ve Süveyş Körfezi olarak ikiye ayrılıyor.

Dahab, Mısır'ın ünlü tatil noktası Şarm El Şeyh'e kuş uçuşu yaklaşık 60 kilometre mesafede.

Mısır televizyonlarına konuşan görgü tanıkları, havada uçan bir cismin kıyının iki kilometre açığında düştüğünü söyledi.

Akabe Körfezi, birkaç haftadır sakindi.

Yemenli Husiler, geçtiğimiz aylarda Akabe Körfezi'nin en ucunda yer alan İsrail şehri Eilat'a çok sayıda balistik füze ve kamikaze drone ateşledi.

Aralık ayı başlarında yine Dahab'da şüpheli bir insansız hava aracı Mısır hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü.

Bugünün erken saatlerinde, Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'nin yaklaşık 32 kilometre açığında bir geminin saldırıya uğradığı bildirildi.

İran destekli Husiler, iki haftadır İsrail limanlarına doğru giden tüm gemileri hedef alıyor. Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babülmendep Boğazı dünyanın en tehlikeli su yoluna dönüşürken, ABD uluslararası bir görev gücünü hayata geçirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı
"7 FARKLI CEPHEDE SAVAŞIYORUZ"

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın "Çok boyutlu bir savaşın içinde olduklarını" söylediğini bildirdi. Gallant, Orta Doğu'da yedi cephede savaştıklarını öne sürerek bu cephelerin "Gazze, Lübnan, Suriye, İsrail, Irak, Yemen ve İran" olduğunu öne sürdü.

 

MISIR'LA SAVAŞ KORKUSU VE DAN HALUTZ'DAN İTİRAF

İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde bugün, 'Gazze'nin tuzağı: Refah neden İsrail ve Mısır'ı çatışmaya çekebilecek şehir' başlığıyla bir analiz yer aldı.

İşgalin Gazze'nin güneyine yayılmasıyla medyanın Han Yunus'a odaklandığını belirten Jerusalem Post, buna karşın Mısır sınırındaki Refah'ın şaşırtıcı şekilde daha fazla tuzak barındıran bir yer olarak ortaya çıktığını yazdı.

İsrail jetleri son iki haftada Mısır ve Gazze Şeridi sınırında yoğun bombardımana girişti. Sınırın hemen Filistin tarafında yer alan ve Birinci Hat olarak da bilinen sıralı evler, İsrail jetleri tarafından yok edildi.

Saldırı bununla da kalmadı, İsrail Philadelphia Koridoru'nu da vurdu.

Mısır ve Gazze arasındaki ince bir çizgi olan 14 kilometrelik koridor, aslında bir tampon bölge. 1979 yılında İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ortaya çıktı, işgal güçleri 26 yıl sonra Gazze'yi terk edinceye kadar kontrolü İsrail'deydi. 2007 yılında Gazze'yi yönetmeye başlayan Hamas'ın Philadelphia Koridoru'nun da denetimini ele aldı.

İsrail'in koridoru bombalamasına Hamas'ın yanı sıra Mısır'dan da sert tepki geldi.

Jerusalem Post, İsrail'in Refah ve Philadelphia Koridoru'nu işgal etmesinin 1979 anlaşmasını ihlal edeceğini kaydetti. Zira, 1979 anlaşmasına göre İsrail'in D Bölgesi'e tanklar ve toplar konuşlandırması yasak. Gazete İsrail'in söz konusu koridordaki adımlarının Mısır'ın hamlelerini tetikleyebileceğini ve gerilimin tırmanacağını yazdı.

ESKİ GENELKURMAY BAŞKANINDAN ŞOK SÖZLER

Hayfa'daki bir protesto gösterisinde konuşan İsrail'in eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ise, Hamas'a karşı verilen savaşın kaybedildiğini söyledi. Zaferin ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasıyla elde edilebileceğini belirten Dan Halutz'un sözleri, etrafta toplanan kalabalık tarafından alkışlandı.

İsrail'de yayın yapan Kanal 14 televizyonu, emekli general Halutz'un Netanyahu'yu devirecek protestoları organize etmek için çalıştığını belirtti. Protestolarda kan dökülebileceğini kaydeden Dan Halutz, özellikle aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir destekçilerinin ateş açabileceğini dile getirdi.

2000'lerde İsrail ordusunu yöneten Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Hizbullah'la girilen savaştaki başarısızlığın ardından 2007 yılında istifa etmişti. Savaş başlamadan önce borsadaki hisse senetlerini sattığı ortaya çıkan Korgeneral Halutz, uzun süre istifa baskısına direnmişti.
İsrail 34 gün süren Lübnan savaşında ne Hizbullah'ın roket saldırılarını durdurabilmiş, ne de kaçırılan iki askerini kurtarabilmişti.

SİVİLLERE STADYUMDA ÇIPLAK GÖZALTI

İsrail ordusu aralarında yaşlı ve bebeklerinde olduğu Filistinli sivilleri, Gazze'deki bir stadyumda yarı çıplak gözaltına aldı. Skandal görüntüler dünyada infial yarattı.

Haberin Devamı
KIZILDENİZ'DE YENİ SALDIRI



İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), halihazırda dünyanın en tehlikeli su yolu haline gelen Kızıldeniz'de bu sabah yeni bir saldırı olduğunu duyurdu.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, iki hafta önce yalnızca İsrail gemilerini değil İsrail limanlarına giden bütün gemileri vuracaklarını duyurdu.

ABD ve müttefiklerinin birçok savaş gemisiyle saldırıları önlemeye çalışsa da İran destekli Husiler füzeler ve kamikaze drone'larla gemileri hedef almayı sürdürdü.

UKMTO'nun raporladığı son saldırı, öncekilere göre daha kuzeyde, Hudeyde'nin yaklaşık 80 kilometre açığında.

Husilerin kontrolündeki Hudeyde, aynı zamanda Yemen'in en büyük limanına ev sahipliği yapıyor.

ABD İSRAİL'İN TARRUZ HELİKOPTERİ TALEBİNİ REDDETTİ



İsrail'de yayın yapan Yediot Ahronot gazetesi, Tel Aviv yönetiminin Washington'dan Gazze'deki savaş devam ederken saldırı helikopteri istediğini yazdı.

Habere göre, ABD İsrail ordusunun talep ettiği Apache helikopterilerine halihazırda ret yanıtı verdi.

Yediot Ahronot, İsrail güvenlik yetkililerine göre Amerikalıların son sözü söylemediğini belirtti.

İsrail ordusunun daha fazla Apache helikopteri için baskısı devam ediyor. Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'le geçen hafta Tel Aviv'de gerçekleştirdiği görüşmede konuyu gündeme getirdi.

HİNT DONANMASI, UMMAN DENİZİ'NE SAVAŞ GEMİSİ KONUŞLANDIRDI

Geçtiğimiz hafta sonu savaşın ilk kez Hint Okyanusu'na sıçraması üzerine, Hint donanması Umman Denizi'ne güdümlü füze savaş gemisi konuşlandırdı.

Suudi Arabistan'dan Hindistan'a doğru haraket eden kimyasal tanker MV CHem Pluto Veraval kentinin 370 km açığında bir silahlı insansız hava aracı tarafından vuruldu. Cumartesi günü gerçekleşen saldırıda gemi hasar aldı ve hafta başında Mumbai'deki limana çekildi. 

Pentagon, İran'dan fırlatılan kamikaze drone'un Hint Okyanusu'ndaki kargo gemisine saldırdığını açıkladı. İran ise, ABD'nin iddialarını 'temelsiz' olarak nitelendirdi.

Olay, ABD liderliğindeki görev gücünün, Gazze'deki savaş sebebiyle İsrail'e bağlı gemilere saldıran Husilerin Kızıldeniz'deki benzer saldırılarına karşı koyma girişimi sonrasında meydana geldi.

Hint donanması yaptığı açıklamada, "Umman Denizi'ndeki son saldırı dalgası göz önüne alındığında, Hindistan Donanması, caydırıcı varlığını sürdürmek için Güdümlü Füze Destroyerleri, INS Mormugao, INS Kochi ve INS Kolkata'yı çeşitli bölgelere konuşlandırdı" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABD SAVAŞ UÇAKLARINDAN MİSİLLEME



Savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana Irak ve Suriye'deki üsleri onlarca kez saldırıya uğrayan ABD ordusu, İran destekli milislere üç ayrı misillemede bulundu.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de bir üsse Ketaib Hizbullah grubu silahlı insansız hava aracıyla saldırı gerçekleştirdi. Üsteki saldırıda üç askerin yaralandığı açıklanırken, yaralı askerlerden birinin durumu kritik.

Bunun üzerine Amerikan savaş uçaklarına kalkış emri verildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, doğrudan Başkan Joe Biden'ın emriyle üç ayrı noktaya misilleme saldırısında bulunduklarını açıkladı.

ABD savaş uçaklarının vurduğu yerler arasında, Irak'ın merkezindeki Hille'de bulunan Ketaib Hizbullah tesisleri de var. Hille, antik Babil kentine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

BİR ÖLÜ, 24 YARALI

Iraklı yetkililer, ABD jetlerinin hava saldırısında en az bir Ketaib Hizbullah üyesinin öldüğünü, 24'ünün yaralandığını açıkladı.

Iraklı yetkililer ayrıca, Hille'deki saldırının Haşdi Şabi tesisini hedef aldığını ekledi.

Washington'ın bölgede çatışmayı tırmandırmayı istemediğini belirten ABD Savunma Bakanı Austin, ancak askerleri ve tesislerini korumak için daha ileri önlemler almaya hazır olduklarını kaydetti.

İran destekli milislerin Irak ve Suriye'deki saldırıları, İsrail'in ana müttefiki ABD'yi bölgesel bir çatışmanın içine çekme riskini taşıyor.

İSRAİL 2 ASKERİN ÖLÜMÜNÜ AÇIKLADI

İsrail ordusu (IDF), Gazze'deki işgalin 81. gününde iki askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. Askerlerin kimlikleri, Başçavuş Elisha Yehonatan Lober ile Çavuş Joseph Yosef Gitarts olarak belirlendi.

Yanı sıra, İsrail'in Gazze'deki kayıplarının sayısı ise, 158'e yükseldi.

İSRAİL GAZZE'NİN GÜNEYİ VE ORTA KESİMİNİ BOMBALIYOR

İsrail Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece yarısından itibaren Gazze Şeridi'nin orta kesiminden güneyine birçok bölgesinde yeni katliamlar gerçekleştirdi.

Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'taki patlamalar, her yerden duyuldu. Nasır Hastanesi'nden kaydedilen bir videoda, patlama sesini gökyüzüne yükselen alev topunun izlediği görüldü.

Al Jazeera, Han Yunus'un birçok noktasından patlamalar duuylduğunu ve en az yedi can kaybı olduğunu bildiriyor. Sabah saatlerinde Nasır Hastanesi'ne çok sayıda yaralı çocuk getirildi.

En güneydeki Refah kentinde ise El Necma Meydanı yakınlarındaki bir ev İsrail tarafından vuruldu. Birçok yaralının Kuveyt Hastanesi'ne taşındığı bilgisi var.

İsrail savaş uçakkları Gazze'nin orta kesimindeki Deyr Belah'a da saldırdı.

Savaş seksen birinci gününe girerken, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 21 bine yaklaştı.

RAZİ MUSEVİ'YE SEYİDE ZEYNEP'TE FÜZE



Lübnan sınırında iki buçuk aydır Hizbullah'la çatışan İsrail ordusu, Aralık ayının ikinci haftasında Suriye topraklarında bir drone saldırısı gerçekleştirdi. Güneydeki Kuneytra'ya bağlı bir köydeki aracın vurulduğu silahlı insansız hava aracı saldırısında hedef alınan isim, bir Hizbullah komutanıydı.

İsrail, Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden Ali Musa Dakduk'un oğlu Hasan Ali Dakduk'u öldürdü. Hasan Ali Dakduk, Hizbullah'ın Suriye'nin güneyinde yürüttüğü operasyonların başındaydı ve Golan Çantası adlı birimi yönetiyordu. Dahası, bir ABD füzesiyle ölünceye kadar Orta Doğu'nun en korkulan ismi olan Kasım Süleymani ile fotoğrafları vardı.

8 Aralık'ta gerçekleşen suikasttan 17 gün sonra, İsrail Suriye'ye bu kez savaş uçaklarıyla füze ateşledi. Başkent Şam'ın banliyösü Seyide Zeynep'te önce bir patlama duyuldu, ardından gökyüzüne gri ve siyah dumanlar yükseldi.

Saldırının hedefindeki isim, İran Devrim Muhafızları ordusunun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi vardı. Musevi'nin bulunduğu binaya üç füze isabet etti.

Suriye resmi medyası önce patlamaya dair hiçbir haber bildirmedi, bu benzer saldırıların aksi bir tutumdu.

Kısa süre sonra İran, Razi Musevi'nin öldürüldüğünü duyurdu. Musevi'nin İsrail füzesiyle öldürülmesi Tahran'da fırtına kopardı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi intikam sözü verdi, İsrail'in muhakkak saldırının bedelini ödeyeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tel Aviv yönetimini zorlu bir geri sayım beklediğini kaydetti.

Devrim Muhafızları ordusu da bar Siyonist rejimin bu 'suçun' bedelini ödeyeceğini açıkladı.

İran'ın resmi televizyonu Press TV'ye açıklama yapan Hizbullah, saldırıyı 'alçakça' olarak niteledi.

İSRAİL'DEN YORUM YOK

İsrail ordusu saldırıya dair herhangi bir yorum yapmayı reddetti. Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana İran hedeflerine yüzlerce hava saldırısı düzenleyen İsrail, bugüne kadar çok nadir açıklama yaptı.

İran Razi Musevi'nin Suriye'de 'terörle mücadele danışmanı' olarak görev yaptığını savunuyor ancak Musevi'nin Devrim Muhafızları'yla Hizbullah, Suriye ve Irak arasındaki bağlantıyı sağladığı biliniyor.

Silah sevkiyatından eğitimlere kadar İran'ın vekil güçlerini koordine eden Musevi'nin, beklendiği gibi yakın arkadaşı Kasım Süleymani ile fotoğrafları bulunuyor. Süleymani, uzun yıllar Razi Musevi'nin komutanlığını yaptı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Razi Musevi'nin Suriye'deki 'en eski danışman'lardan biri olduğunu savundu.

Lübnan gazetesi El Cedid, Razi Musevi'nin hayatının 30 yılını Suriye'de geçirdiğini ve ofisinin Suriye Savunma Bakanlığı'nda olduğunu yazdı.

Açık kaynaklarda yaş bilgisi olmayan Razi Musevi, Kasım Süleymani'den bu yana suikaste hedef olan en yüksek İran subayı.

İran, iki hafta önce de Suriye'deki İsrail saldırısında Muhammed Ali Atayi Şurçe ve Penah Takizade adlı askerlerinin öldüğünü duyurmuştu.

NETANYAHU BİLDİĞİNİZ GİBİ



Siyasi kariyerini çıkan savaş sayesinde şimdilik kurtaran İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki vahşetin yakın bir zamanda bitmeyeceği mesajını verdi.

Ana müttefiki ABD'nin aksi yöndeki açıklamalarına rağmen Gazze'deki savaşın şiddetini artıracaklarını kaydeden Netanyahu, barış için ise üç şart sundu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesine bir yazı kaleme alan Netanyahu, "Barış için Hamas ezilmeli, Gazze silahsızlandırılmalı ve Filistin toplumu radikalleşmeden uzaklaştırılmalı" dedi.

Partisi Likud'un buluşmasında yaptığı konuşmada ise bir kez daha Filistinlilerin topraklarından sürülmesini gündeme getirdi. Filistinlilerin gönüllü göçmenlik için cesaretlendirmeye hazır olduğunu belirten Netanyahu'ya göre, sorun Gazzelileri kabul edecek ülkenin bulunamaması.

74 yaşındaki İsrailli siyasetçinin sözleri beklendiği gibi Filistin tarafında yoğun tepki gördü. Batı Şeria'daki Filistin yönetimiyle Gazze yöneten Hamas Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarını reddettiklerini duyurdu. Hamas, İsrail'in Filistinlileri topraklarından çıkarmayı hedeflediği herhangi bir plana izin vermeyeceğini kaydetti.