Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İran Elburz'u doğruladı, Orta Doğu kaynıyor!

Gazze'deki savaşta son dakika... İran Elburz'u doğruladı, Orta Doğu kaynıyor!

01.01.2024 - 12:46 | Son Güncellenme:

ABD helikopterlerinin saldırısıyla Orta Doğu'yu temellerinden sarsıldı, misilleme tehdidini yayınlanan bir klip izledi. İran ise beklenen hamlesini yaptı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde üç ay dolmak üzere, yeni yılın ilk günü savaşın 2 bin kilometre uzağa yayılma riskiyle başladı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

KASSAM TUGAYLARI’NDAN İSRAİL’E AİT ZIRHLI ARAÇLARA ROKET SALDIRISI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Kassam Tugayları, İsrail’e ait çok sayıda zırhlı araca roket saldırısı düzenledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 87’inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine karşılık vermeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Gazze kentindeki El-Tuffe ve El-Deraj mahallelerinde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Görüntülerde Kassam Tugayları’nın İsrail’e ait çok sayıda zırhlı araca roket saldırısı düzenlediği ve Filistinlilerin evlerine konuşlanan İsrail askerleri ile çatıştığı görüldü.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KARA OPERASYONUNDA ÖLEN ASKER SAYISI 173’E YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları geçtiğimiz sene 7 Ekim’den bu yana sürerken, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonunda hayatını kaybeden İsrail askeri sayısı artmaya devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne 27 Ekim'de başlattığı kara operasyonunda 1 askerin daha hayatını kaybettiğini belirterek, kara operasyonunda ölen toplam asker sayısının 173’e yükseldiğini duyurdu.

ÇOCUK AŞILARI GAZZE ŞERİDİ'NE ULAŞTI

Filistinli yetkililer, çocuk felci ve kızamık gibi aşıların yer aldığı tıbbi yardımın Gazze Şeridi'ne girmeye başladığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'yi karadan işgale girişmesiyle, 2,3 milyon insanın yaşadığı kıyı şeridinde sağlık sistemi çöktü. İsrail saldırıları, bulaşıcı çocuk hastalıklarına karşı aşılama programlarını da durdurdu.

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah sınır kapısından bugün giriş yapan TIR'lar ise, binlerce doz aşı taşıyordu.

Sevk edilen aşıların sekiz ila 14 ay boyunca sürecek aşılar için yeterli olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı
MEGAZİ YİNE VURULDU

2023'ün son günlerinde İsrail tarafından acımasız şekilde bombalanan ve 100'den fazla Gazze sakininin hayatını kaybettiği Megazi mülteci kampı, yeni yılın ilk günü yine vuruldu.

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan kamptaki bir evin bombardımana tutulduğunu aktaran Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, en az 15 can kaybı olduğunu bildirdi. Muhabir, birçok insanın enkaz altında kaldığı ve can kaybının artmasının beklendiğini söyledi.

Hani Mahmud, evin saldırı sırasında tamamen insanlarla dolu olduğunu, çoğunluğun ise yetim kalan çocuklar ve kadınlardan oluştuğunu da ekledi.

İRAN DOĞRULADI, ORTA DOĞU KAYNIYOR



ABD'ye ait uçak gemisi USS Eisenhower ve taarruz grubundaki USS Gravely'den havalanan helikopterlerin Yemenli Husilere ait tekneleri vurarak batırması, Orta Doğu için bir dönüm noktası oldu bile.

İran destekli Husiler, haftalardır Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmepdep Boğazı'nda İsrail gemileri ya da İsrail limanlarına uğrayacak gemileri hedef alıyordu.

Bir İsrail gemisine el koyan ve 20'ye yakın gemiye de kamikaze drone'lar ya da füzelerle saldıran Yemenli grubu durdurmak için ABD'nin başını çektiği bir uluslararası koalisyon kuruldu.

ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait savaş gemilerinin devriye gezdiği Kızıldeniz'in ağzına uçak gemisi USS Eisenhower'ın başını çektiği taarruz grubu konuşlandırıldı.

31 Aralık Pazar günü sabah 06.30'da Maersk Hangzhou adlı kargo gemisi Husilerin saldırısına uğradı. Yardım çağrısına yanıt veren ABD ordusu, helikopterlerini Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'nin açıklarındaki bölgeye sevk etti.

Amerikan helikopterleri kargo gemisine çıkmaya çalışan Husi milislerinin ateş açmasıyla doğrudan çatışmaya girdi, Yemenli gruba ait üç bot vurularak batırıldı.

ABD'nin saldırısında 10 Husi üyesinin ölmesi, bir ilk niteliği taşıyordu.

Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin müttefiki İran ise, bugün Kızıldeniz'e bir savaş gemisi gönderdiğini doğruladı.

İran ordusu, bölgenin hızla savaşa doğru sürüklendiği gerilim ortamında Elburz adlı geminin Babülmendep Boğazı'ndan geçerek Kızıldeniz'e ulaştığını duyurdu.

Tahran yönetimi, onlarca savaş gemisinin konuşlandığı an itibarıyla dünyanın en tehlikeli su yolu olan Kızıldeniz'e ilk kez askeri gemi göndermiş oldu.

1979 yılında İran Devrimi'nden önce inşa edilen savaş gemisi Elburz dört yıl önce yenilendi ve yeni muharebe sistemleriyle donatıldı.

İran, Kızıldeniz'e savaş gemisi gönderdiğini İran Ulusal Güvenlik Konseyi genel sekreteri Ali Ekber Ahmediyan'ın Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam'la görüşmesinden saatler sonra doğruladı. İkilinin nerede ve ne zaman görüştüğüne dair bir detay yok.

Halihazırda ABD'nin kurduğu Refah Muhafızları Operasyonu adlı uluslararası koalisyona ait onlarca gemi Babülmendep Boğazı çevresinde konuşlanmış durumda. Kızıldeniz ile Aden Körfezi'nde savaş gemisi bulunan ülkeler şöyle:

ABD, İngiltere, Fransa, Hindistan, Japonya, İspanya, Güney Kore, İtalya, Mısır, Çin ve İran.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN İSRAİL ASKERLERİNE ÖLÜMCÜL PUSU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Bureyc mülteci kampında İsrail işgal güçlerine ölümcül bir pusu kurduğunu duyurdu.

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki kampta kurulan pusuda çok sayıda İsrail askerinin öldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı
İSRAİLLİ YÜZBAŞININ GAZZE'DEN BEBEK KAÇIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI



İsrail ordusu, 2023 sona ermeden işgal birliklerinde görev yapan yüzbaşı Harel Itah'ın Gazze'de öldürüldüğünü açıkladı. Ordu, 22 Aralık tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda yaralanan 22 yaşındaki Itah'ın bir hafta sonra öldüğünü belirtti.

İsrail ordu radyosu ise, yeni yılın ilk gününde yüzbaşı Itah'ın arkadaşı Shahar Mendelson'la bir telefon röportajı gerçekleştirdi.

Radyoya bağlanan Mendelson, arkadaşı Harel Itah'ın Gazze'deki bir Filistinli bebeği İsrail'e kaçırdığını itiraf etti.

Radyonun sunucusu Yael Dan, "O Gazze'de bir eve girdi ve bir kız bebeğin ağladığını duydu. Onu bulmaya karar verdi ve bebeği alıp İsrail'e geri götürdü" cümlesini duyunca afalladı. Shahar Mendelson'ın sözünü kesen sunucu, sözlerini açıklığa kavuşturmasını istedi.

Yüzbaşının arkadaşı Mendelson bir kez daha olayı doğruladı, bunun üzerine sunucu Yael Dan etrafta bebeği alacak bir yakınının olmadığı tahminini yaptı. "Bu, bebek büyüdüğünde bir gün duyacağımız bir hikaye" diyen radyo sunucusu, kız bebeğin ailesinin öldürülmüş olabileceğini kaydetti.

Shahar Mendelson ise, Itah'ın bebeğe dair bilgileri bir kız arkadaşına verdiğini söyledi ve Filistinli bebeğin akıbetine ilişkin detay paylaşmadı.

Üç ayı dolmak üzere olan İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgalinde, yaklaşık 22 bin Filistinli can verdi. Kurbanların 9 binden fazlası çocuk.

2023, Filistin tarihine 1948'den sonra en kanlı yıl olarak geçti.

İsrail ordu radyosunda şok itiraf, sunucu bile şaşkına döndü

HAMAS: SAVAŞ BİTİNCEYE KADAR REHİNELERİ SERBEST BIRAKMAYACAĞIZ

Suudi Arabistan merkezli El Arabiya'ya konuşan bir Hamas yetkilisi, İsrail Gazze'deki işgali sona erdirinceye kadar rehinelerin serbest bırakılmayacağını söyledi.

Hamas yetkilisi, söz konusu açıklamayı Mısır'ın başkenti Kahire'de günlerce süren müzakerelerin ardından yaptı.

Mısır'ın gündeme taşıdığı üç aşamalı müzakere planı Hamas tarafından daha önce reddedilmişti. İsrail'in masaya getirdiği bir başka plan da yine Gazze'yi yöneten grup tarafından kabul edilmedi.

Hamas'ın elinde halihazırda 129 rehinenin bulunduğu tahmin ediliyor.

Kasım ayı sonunda gerçekleşen bir haftalık geçici ateşkeste Hamas aralarında yabancıların da bulunduğu 100'den fazla rehineyi serbest bıraktı. Buna karşılık, İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli kadın ve çocuk mahkum özgürlüğüne kavuştu.

Hamas, mevcut tabloda İsrail askerleri Gazze'den çekilmeden rehineleri bırakmayı düşünmüyor. Yanı sıra grup Gazze Şeridi'nin yönetimini devretmeyi de kabul etmeyeceğini birçok kez dile getirdi.

BMGK'YA BEŞ YENİ ÜYE



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş üyesi iki yıllığına değişti.

BMGK'da beşi daimi 10'u dönüşümlü toplam 15 üye bulunuyor. Beş yeni üye iki yıl boyunca BMGK'da yer alacak. Bu ülkeler, Güney Kore, Cezayir, Slovenya, Guyana ve Sierra Leone.

Değişen üyeler arasında geçtiğimiz ay BMGK'ya Gazze tasarılarını sunan Birleşik Arap Emirlikleri de var.

BMGK'dan bir karar çıkabilmesi için daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın veto etmemesi gerekiyor.

Haberin Devamı
SAVAŞIN 2024 BOYUNCA SÜRECEĞİNİ DUYURAN İSRAİL, BİNLERCE ASKERİNİ GAZZE'DEN ÇEKİYOR



İsrail ordusu, Gazze’deki işgalin 2024 boyunca sürmesini bekliyor. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, yeni yıl mesajında işgal birliklerinin uzun bir savaşa hazırlanmak için yeniden konuşlandırıldığını söyledi.

Sözcü Hagari, bazı askerlerin özellikle de yedeklerin yeniden örgütlenmeleri için geri çekileceğini aktardı, "Bu adaptasyonlar, savaşa 2024’de de devam edebilmek için planlama ve hazırlığı amaçlıyor" dedi.

Sözcünün verdiği bilgiye göre, bazı askerler bu hafta Gazze Şeridi'nden çekilecek.

Ekim ayı sonunda kara işgaline başlayan İsrail ordusu, bugüne kadar 172 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Dahası, bu askerlerden 29'u 'dost ateşi' yani diğer İsrailli askerlerin açtığı ateş ya da çeşitli kazalar nedeniyle öldü.

Peki İsrail işgal güçlerinin Gazze'den çekilmesi ne anlama geliyor? Al Jazeera, sözcü Hagari'nin özellikle kaç askerin çekileceğine dair bilgi vermediğini vurguluyor.

İsrail medyası, binlerce askerin yer aldığı beş tugayın Gazze'den geri çekileceğini yazdı. Bazı askerlerin terhis edilip sivil hayattaki görevlerine dönmeleri de bekleniyor.

NEW YORK TIMES: BİDEN SAVAŞ AÇMA BASKISIYLA YÜZ YÜZE



Amerikan New York Times gazetesi, Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin ticari gemilere füze ve kamikaze drone'larla saldırmasıyla tırmanan gerilimde Washington'da konuşulanları aktarıyor.

Habere göre, görevdeki son bir yılına giren Başkan Joe Biden üstünde Husilere karşı harekete geçmesi için giderek artan bir baskı var.

New York Times, ABD ordusunun İran destekli Husilerin drone ve füze üslerinin nasıl vurulacağını gösteren detaylı planlar hazırladığını ancak Biden yönetimi henüz düğmeye basmakta tereddütlü.

Haberde, Biden yönetimindeki üst düzey isimlerin Husileri hedef alacak muhtemel bir saldırının yanlışlıkla İran'a fayda sağlamasından endişe duyuyor.

Gazeteye konuşan ABD donanmasının emekli koramirallerinden Kevin Donegan, ABD'nin Husiler'e yanıt vermemeye devam etmesi halinde 'düşman' gruplarının Amerikan gemisine saldırmanın düşür bir misilleme riski taşıdığına inanmasını yol açacak. Beşinci Filo'nun bir dönem komutan yardımcılığını da yapan amiral Donegan, bu tablonun Kızıldeniz'de daha fazla saldırıya davetiye çıkaracağını savundu.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ise, Husilere karşı doğrudan harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Husileri uyaran Shapps, ticari gemilerin Kızıldeniz'den güvenli bir şekilde geçebilmeleri için daha fazla hamle yapabilecekleri sinyalini de verdi.

İLK DOĞRUDAN VE ÖLÜMCÜL SALDIRI

Washington ve Londra'dan gelen açıklamalar, tam da ABD helikopterlerinin Husilere ait üç tekneyi 2023'ün son günü batırmasını izliyor. Amerikan uçak gemisi USS Eisenhower'ın liderlik ettiği taarruz grubuna ait helikopterler, bir ticari geminin yardım çağrısına yanıt verdi. Yemen'in en büyük limanı Hudeyde açıklarındaki gemiye ulaşıldığında, Husilerin teknelerle gemiyi ablukaya aldığı ve çıkmayı denediği görüldü. Husi güçleri Amerikan helikopterlerine ateş açınca, çatışma çıktı. Amerikan ordusu, Husilere ait üç teknenin batırıldığını, birinin ise olay yerinden kaçmayı başardığını aktardı.

Bu, ABD'nin doğrudan Husi hedeflerine düzenlediği ilk saldırı özelliğini taşıyor. ABD savaş gemileri, daha önce Husilerin ateşlediği füzeler ya da gönderdikleri kamikaze silahlı insansız hava araçlarını düşürüyordu.

KLİP YAYINLADILAR

Yemenli kaynaklar, Amerikan saldırısında en az 10 Husi milisinin öldüğünü, bazı yaralıların limana getirildiği bilgisini verdi.

ABD'ye misillemede bulunacaklarını ilan eden Husiler, diğer ülkelere de uyarıda bulundu. Resmi internet sitesinde yayınlanan bir klipte ise 'Sahil şeridinde kıyamet günü' ifadeleri yer aldı, Bahreyn ve diğer Orta Doğu ülkeleri suçlandı.

Cibuti'den bildiren Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, Kızıldeniz'deki ilk ölümlerin gerilimi artırdığını aktarıyor. Husilerin yaptığı açıklamanın satır aralarına dair bilgi veren Serdar, Yemenli grubun ABD için bu saldırının sonuçları olacağını vurguladığını öne çıkarıyor.

Mevcut tabloda hiçbir diplomatik görüşme yapılmadığını ve artık tamamen askerileşmenin gerçekleştiğini kaydeden Al Jazeera muhabiri, şimdi krizden nasıl çıkılacağına dair endişelerin olduğunu bildiriyor.

ABD, Husi saldırılarının dünya ticaretinin rotasını değiştirmesiyle Refah Muhafızları Operasyonu adıyla bir uluslararası koalisyon kurdu. 20'yi aşkın ülkenin yer aldığı koalisyon, halihazırda dünyanın en tehlikeli su yoluna dönüşen Babülmendep Boğazı'ndan ticari gemilerin güvenli şekilde geçişini sağlamaya çalışacak.

Husiler, Kızıldeniz ile Umman Denizi arasındaki kritik Babülmendep Boğazı'nda şimdiye kadar 20'den fazla gemiye saldırdı. İran destekli grup önce İsrail'e ait gemileri hedef aldı, daha sonra İsrail limanlarına uğrayan gemiler de hedef listesine eklendi.

OFER HASİPHANESİNDE MAHKUMLAR ZEHİRLENDİ, BAZILARI YILIN SON GÜNÜNDE SERBEST BIRAKILDI

İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki Ramallah'ta bulunan Ofer hapishanesinde, 2023'ün son günlerinde mahkumlar yedikleri yemek nedeniyle zehirlendi.

Filistinli binlerce mahkumun tutulduğu hapishaneye avukatların girişine izin verilmedi.

Yılın son günü ise İsrail'in Ofer'den bir grup mahkumu serbest bıraktığı bilgisi geldi.

Haberin Devamı