Dünya Miçotakis'ten geri adım! Davos'ta Erdoğan sözleri

Miçotakis'ten geri adım! Davos'ta Erdoğan sözleri

20.01.2023 - 13:03 | Son Güncellenme:

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan'ın yaşadığı sorunların masada çözülmesi gerektiğini söyledi. Miçotakis, savaştan yana olmadığı da belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında konuştu.

Miçotakisten geri adım Davosta Erdoğan sözleri

Yunanistan-Türkiye ilişkileri bir süredir F-35 konusu, adalar ve karasuları sınırları sebebiyle gergin seyrediyor. Son olarak ipler Meis Adası yüzünden gerildi. Yunanistan ana karasına en uzak ada konumundaki Meis ve Kaş arasında yalnızca üç kilometre var. Yalnızca birkaç yüz insanın yaşadığı Meis Adası'nın Yunan ana karasına uzaklığı ise, tam 580 kilometre.

Haberin Devamı

Türkçe adı Kızılhisar olan ada ilk olarak Ağustos 2020'de Yunan askerleriyle gündeme geldi. Adaya konuşlandırılan askerler Ankara-Atina hattında yeni bir krizi tetikledi, Yunanistan Meis'e çıkan birliklerin nöbet değişimi için Rodos'tan sevk edildiğini duyurdu.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN ARASINDAKİ F-16 KRİZİ

Bir diğer gerginlik iste geçtiğimiz hafta yaşanan F-16 kriziydi. ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını vermesi gerektiğini dile getiren Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos, hem Washington hem de Atina'dan yükselen tepkiler üzerine sözlerine açıklık getirmeyi denedi.

Yunan siyasetçi, Bob Menendez'in belirlediği şartlar altında Türkiye'nin savaş uçağı sahibi olmasının Atinan'nın çıkarına olduğunu ileri sürdü. Menendez, Ankara'ya F-16 verilmesini jetlerin Yunan hava sahasını ihlal etmemesi gibi şartlara bağlamak istiyor. Ancak Joe Biden yönetimi Türkiye'ye F-16 satışına açık şekilde destek veriyor.

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS'DEN ORTAMI YUMUŞACATAK AÇIKLAMA

Öte yandan tüm bu gelişmeler yaşanırken Yunanistan Başbakanı Miçotakis'den bir açıklama geldi. Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Davos'da konuşan Miçotakis, gerginliğin hat safhada  olduğu Türk-Yunan ilişkilerine değindi. Türkiye ile savaşma niyetleri olmadığını belirten Miçotakis şöyle konuştu:

'Türkiye ile mantıklı yetişkinler gibi oturup temel sorunlarımızdan olan kıta sahanlığı ve adalar sorununu çözmemiz gerek. Bunu İtalya, Mısır ve Arnavutluk ile yaptık'

Açıklamalarının devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili de konuşan Miçotakis, kapıları açık bırakarak şunları söyledi:

'Birbirimizi tehdit etmemiz, üst uçuş veya bunun gibi kaza riskini artıracak provokatif eylemlerde bulunmamız gerekmiyor. Çok zor zamanlarımız olmuş olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çözümün imkansız olduğunu düşünmüyorum'

ERDOĞAN EN SON NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta katıldığı bir törende yerli ve milli sanayi üzerinden Yunanistan'ı işaret etti. Yunan tarafının sorun çıkarmadığı müddetçe Türkiye ile herhangi bir problem yaşamayacağını vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu:

'Artık İHA'larımızı SİHA'larımızı yapıyoruz. Kızılelma'mız da var. Seri üretime başladığımız zaman F-16'nın taşıdığı bombayı taşıyacak. Yunan ne diyor? Bu çılgın Türkler ne yapıyor? İzmir'den denemeler yapıldı. Oradan atılacak bir füze bunları ürkütmeye başladı. Ben de diyorum ki, Ey Yunan, uslu durduğun müddetçe seninle işimiz yok'