DünyaMütevazi başkan veda ediyor

Mütevazi başkan veda ediyor

27.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uruguay’ın dünyanın takdirini kazanan Devlet Başkanı Mujica, anayasa gereği 2. kez seçilemeyeceği için görevini bırakıyor

Mütevazi  başkan  veda ediyor

Dünyanın dört bir yanında saygı ve hayranlık uyandıran Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica görevinin sonuna yaklaşıyor. Uruguay’da 2.6 milyon seçmenin sandık başına gittiği başkanlık seçimlerinde Mujica, anayasa gereği tekrar aday olamadı. Mütevazı tavırları ve özgürlük yanlısı kişiliğiyle Uruguay’ın yaşamak için gıptayla bakılan ülkelerinden biri olmasına katkı sağlayan Mujica’nın dünya siyaset sahnesinden ayrılacak olması hayranlarını üzüyor. Ancak Mujica, 1 Mart 2015’e kadar görevinin başında kalacak.

Diş hekimi eski başkan
Haber ajansı DHA’dan Canan Kaya’nın haberine göre, iktidar partisi Frente Amplio’nun (Geniş Cephe) adayı eski başkan Tabare Vazquez seçilmesi en yüksek ihtimal olan isimlerden. Son anketler Vazquez’i yüzde 43 ile önde gösteriyor, ancak seçimlerin büyük sürprizi Partido Nacional (Ulusal Parti) adayı 41 yaşındaki Lacalle Pou’nun yüzde 32’lik oy oranı ikinci turun oldukça çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Seçimlerde 99 sandalyelik meclis ve 30 sandalyelik senato üyeleri de yenilenecek. İktidar partisi Frente Amplio birkaç sandalye kaybetse de 2005’den beri elinde bulundurduğu meclis çoğunluğunu korumayı umuyor. Seçim anketlerinde Vazquez ve Pou arasında 11 puanlık fark olmasına rağmen, ilk turda seçilmek için gerekli yüzde 50 oya hiçbir adayın ulaşamayacağı öngörülüyor. 30 Kasım’da yapılacak ikinci tur oylamalarında belirlenecek Uruguay’ın yeni başkanı 1 Mart 2015’te Jose Mujica’dan görevi devralacak. 2005-2010 yılları arasında başkanlık yapan 74 yaşındaki diş hekimi Tabare Vazquez’in tıpkı Mujica gibi Uruguaylılar arasında kişisel profili oldukça yüksek. Ancak kamuoyu yoklamalarında ülkenin en önemli sorunu olarak güvenlik ve eğitim öne çıkıyor. Yüksek imajına rağmen Vazquez’in ilk turda gereken çoğunluğu sağlayamayacak olmasının en büyük nedeni olarak güvenlik görülüyor. Vazquez, kendisinin başlattığı ve Mujica’yla devam eden ekonomik ve sosyal politikaların aynen devam edeceğini yineledi. Seçimlerin sürpriz ismi eski devlet başkanı Luis Alberto Lacalle’in oğlu Lacalle Pou ise devletin ekonomiye olan müdahelesini azaltma sözü veriyor.

KEŞFETYENİ
Kraliyet ailesinde yeni kriz! Dans videosu ortalığı karıştırdı
Kraliyet ailesinde yeni kriz! Dans videosu ortalığı karıştırdı

Cadde | 08.06.2025 - 10:35

İngiliz basınının önde gelen bulvar gazetelerinden Daily Mail'in özel haberine göre, Meghan Markle'ın İngiliz eleştirmenlere aldırmadığı ve doğum odasında twerk yaptığı bir videonun ortaya çıkması büyük bir tartışma yarattı.

Yazarlar