Dünya Odessa’ya saldırı: 20 ölü

Odessa’ya saldırı: 20 ölü

02.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı kapsamında, Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları da sürüyor. Bu saldırılardan en son etkilenen kent de, Karadeniz kıyısındaki Odessa oldu.

Odessa’ya saldırı: 20 ölü

Rusya’nın gece saatlerinde düzenlediği füze saldırıları sonucu 2’si çocuk olmak üzere toplam 20 kişinin hayatını kaybettiği, 38 kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıda 9 katlı bir bina ve bir konaklama tesisi hedef alınırken, 3’ü çocuk 8 kişi enkazdan kurtarıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yine Rusya’nın sivil hedeflere yönelik saldırı düzenlediğini reddetti.

Haberin Devamı

Ukraynalı yetkililer, Karadeniz üzerinde uçan savaş uçaklarından üç füze fırlatıldığını belirtti. Odessa Bölge Yönetimi Sözcüsü Serhiş Bratçuk, saldırılarda, Sovyetler Birliği döneminden kalan “X-22” füzelerinin kullanıldığına inanıldığını belirtti.

Saldırının Rusya’nın Odessa açıklarındaki Yılan Adası’ndan çekilmesinden bir gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekerken, “Saldırı Yılan Adası’nın intikamı mı?” sorusunu akla getirdi.

AB’den Atina’ya ‘Dur’ çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Atina yönetimini, göçmenlere yönelik “şiddetli ve yasadışı bir şekilde sınır dışı etme” uygulamalarını durdurma çağrısı yaptı. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Yunan kabinesinin üç bakanıyla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “AB’nin dış sınırlarının yasadışı göçten korunması bir zorunluluktur. Göçmenlerin şiddet yoluyla, yasa dışı bir şekilde ülkeden çıkarılmalarını bir an önce durdurulmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Fonları hatırlattı

AB’nin Yunanistan’a sağladığı göç ve sınır yönetimi için ayrılan fonun, “AB temel haklarının doğru bir şekilde uygulanması için” olduğunu vurgulayan Johansson, Yunan bakanların, temel haklarla ilgili yeni bir teklifin 1 Eylül itibariyle yürürlüğe gireceğini açıkladığını da duyurdu. Hafta başında Yunanistan polisinin mültecileri, yeni gelenleri Türkiye’ye geri göndermek için yardıma zorladığı, insan kaçakçılarıyla yakın çalıştığı, mültecilere şiddet uyguladığı iddiaları gündeme gelmişti.