Dünya Rusya gemisavar füze tesisini vurdu! Moskova'nın 'kalbi' batmıştı

Rusya gemisavar füze tesisini vurdu! Moskova'nın 'kalbi' batmıştı

15.04.2022 - 11:06 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev yakınlarında bir askeri hedefin gece saatlerinde seyir füzeleriyle vurulduğunu ve Ukrayna başkentine daha fazla saldırı düzenleneceğini açıkladı. Açıklamada vurulan 'Vizar' tesisinin antigemi füzelerinin yapımı ve tamirinden sorumlu olduğu bildirildi.

Rusya gemisavar füze tesisini vurdu Moskovanın kalbi batmıştı

Bakanlık, kuvvetlerinin kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'daki Ilyich Çelik Fabrikasının kontrolünü de tamamen ele geçirdiğini söyledi. Antigemi füzelerinin üretildiği ve tamir edildiği tesisin vurulması, Rus savaş gemisinin batmasının ardından geldi.

Haberin Devamı

BATAN RUS SAVAŞ GEMİSİ

Rusya Savunma Bakanlığı, mühimmat patlamasının yaşandığı bildirilen Moskova kruvazörünün varış limanına çekildiği sırasında battığını duyurdu. Ukrayna'nın Neptün füzesiyle vurduğunu öne sürdüğü Rus kruvazör gemisi Moskova’nın battığı duyuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, mühimmat patlamasının yaşandığı bildirilen Moskova kruvazörünün varış limanına çekildiği sırasında battığı aktarılarak, “Moskova kruvazörü varış limanına çekilmesi sırasında mühimmatın patlaması sonucu gövdesinde oluşan hasar nedeniyle gemi dengesini kaybetti. Fırtınalı deniz koşullarında gemi battı. Daha önce bildirildiği gibi, kruvazörün mürettebatı bölgedeki Karadeniz filosu gemilerine tahliye edildi” denildi.

Haberin Devamı

MOSKOVA'NIN 'KALBİ'

Moskova kruvazörü, Sovyetler Birliği döneminde, halen Ukrayna'ya ait olan ve işgal sonrası Rus birliklerinin sık sık bombaladığı ülkenin güneyindeki Mykolaiv kentinde inşa edildi. 186 metre uzunluğundaki gemi 1979'da denize indirildi, ilk adı Slava'ydı. Daha sonra adı Moskova olarak değiştirilen gemi, 2000'de Karadeniz filosunun kalbi oldu, 2020'de tadilattan geçirildi. Kruvazör, 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip P-1000 Vulkan tipi gemisavar füzeleri ile S-300 hava savunma sistemiyle donatıldı. 2015'te Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünün yönetildiği gemi, Suriye'deki Rusya'ya ait Hmeymim Hava Üssü'nün korunmasında da önemli rol oynamıştı.

UKRAYNA MOSKOVA KRUVAZÖRÜNÜ VURDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

Dün akşam Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich yaptığı açıklamada, "Yılan Adası'nı kuşatan Moskova isimli 510 mürettebatlı gemi vuruldu" ifadelerini kullanmıştı. Odessa Valisi Maksim Marchenko ise, "Moskova isimli gemi Yılan Adası'ndaki askerlerimizin defettiği yere gitti. Neptün isimli roketler Rus gemisine ağır hasarlar verdi" demişti. Mart ayındaki ilk saldırıdan sonra Ukraynalılar bu kez Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki en büyük gemisi Moskva'yı (Moskova) hedef aldı. Ukrayna ordusu, Karadeniz Filosu'nun kalbi Moskva'nın iki Neptün seyir füzesiyle vurulduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

'RUSYA'YA BÜYÜK DARBE'

Rusya uzmanı Rob Lee, Moskva'nın saldırıya uğramasıyla birlikte Karadeniz'deki Rus filosunun bir büyük gemisini daha kaybettiğini bildiriyor. Lee, Raptor tipi bir Rus devriye botunun da savaşın ilk haftalarında füzeyle batırıldığını hatırlatıyor. CNN International'a konuşan King's College profesörlerinden Alessio Patalano, Moskva'nın vurulmasının Rusya için 'çok büyük bir darbe' olarak niteledi. Savaş ve strateji alanında çalışan Prof. Patalano, geminin kaybedilmesinin politik ve sembolik mesajlarının da bulunduğunu kaydediyor. ABD Deniz Kuvvetleri'nden emekli kaptan ve eski ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Carl Schuster ise, "Yalnızca bir balistik füze denizaltısının veya Kutznetsov'un (Rusya'nın tek uçak gemisi) kaybı, Rusların moraline ve donanmanın Rus halkı nezdindeki itibarına daha ciddi bir darbe indirebilirdi" dedi.