Dünya Savaşın kader anı! Harita değişti, saldırı menzilinde

Savaşın kader anı! Harita değişti, saldırı menzilinde

27.08.2023 - 11:08 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi Ukraynalıların ABD ordusunun verdiği Kupyansk tavsiyesine uymadığını yazdı. Cephe hattında ise Rus savunmasının ilk hattı aşıldı, sırada ejderha dişleri var.

Savaşın kader anı Harita değişti, saldırı menzilinde

Rusya'nın Ukrayna işgalinde on sekizci ay geride kaldı, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece yarısı farklı şehirlerden patlama sesleri duyuldu. Ukraynalılar, Rus ordusunun ateşlediği dört cruise füzesinin ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde havada imha edildiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Rusların son dönemde Ukrayna'ya ait hava savunma sistemlerinin yerini ortaya çıkarmak için karmaşık bir manevra sistemi kullandığı göze çarpıyor. Yanı sıra, hava savunma sistemlerinin kullandığı cephaneyi tüketmek de bir başka hedef.

Rusya'ya ait bir Tu-95MS stratejik bombardıman uçağı ise, Hazar Denizi üstünden Ukrayna'nın başkenti Kiev'e Kh-101/555/55 tipi füzeler ateşledi. Ukraynaya ait sistemler füzeleri havada vurdu, herhangi bir hasar yok.

Sınıra yakın konumdaki Rus şehri Kursk'ta ise bir insansız hava aracı bir binaya isabet etti. Karl Marx Caddesi'ndeki binanın hasar aldığı aktarılıyor. Kursk'ın hemen kuzeyindeki Bryansk'tan da benzer haberler gelirken, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ait drone'ların hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

SIRADA EJDERHA DİŞLERİ VAR

Yaz mevsimi başında Ukrayna'nın karşı taarruz başlattığı savaşta üç aydır Rusya'nın uzunluğu 1000 kilometreyi bulan savunma hatlarını yarılabilmiş değil. Batılı ülkelerin sağladığı modern silahlar ve tanklarla saldırıya geçen Ukraynalılar, güney cephesinde birinci hattı aşıp ikinciye kadar ilerlemeyi başardı.

Savaşın kader anı Harita değişti, saldırı menzilinde

Cephe hattında yaşananları yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Ukrayna ordusunun Zaporijya'nın batısında önemli taktik başarılar elde ettiğini, muhtemelen savunma hattının en zorlu kısımına ulaşıldığını yazdı. 25 Ağustos'ta yayımlanan görüntüler, Ukrayna birliklerinin Novoprokopovka bölgesinde olduğunu gösteriyor. Mayın tarlaları ve tahkimatların aşıldığını belirten analistler, Ukraynalıların artık bir sonraki savunma hattını vurabilecek konuma geldiğini kaydediyor.

Ukrayna askerleri şimdi işgalci Rus güçlerinin cephe hattına tankların geçişini engellemek için yerleştirdiği ejderha dişleriyle yüzleşecek.

Geçtiğimiz yıl sonu Ukrayna'nın ilk karşı taarruzuyla afallayan ve ele geçirdiği birçok bölgeyi kaybeden Rus ordusu, 2023 ilkbaharında beklenen ikinci karşı taarruz için çok daha sıkı bir hazırlık yaptı. Güneyden doğuya 1000 kilometreyi aşan savunma hatları kurulurken, ISW söz konusu hatların ileri ve en arkadaki konumlarıyla birçok seviyede olduğunu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Savaşın kader anı Harita değişti, saldırı menzilinde

KUPYANSK KRİZİ

Amerikan New York Times gazetesi ise, ne zaman ve nasıl biteceğini şimdilik kimsenin tahmin edemediği savaşta müttefikler arasında ortaya çıkan bir krizi sayfasına taşıdı. NYT, Kiev yönetimine aralarında Patriot hava savunma sistemlerinin de bulunduğu on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD'nin Ukrayna ordusuna verdiği tavsiyenin yerine getirilmediğini yazdı.

Habere göre, Ukraynalılar güney ve doğu cephesinde Rus savunma hatlarını aşmayı denerken, kuzeydoğudaki Kupyansk'ta beklenmeyen bir gelişme aşandı. Rus ordusu savaş uçaklarının da bombardımana katıldığı Kupyansk'ta ilerledi, bunun üzerine Ukrayna kuzeydoğudaki bölgenin savunulması için takviye birlikler gönderdi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ukrayna ordusundan Rus savunma hattının yarılması için mümkün olan en büyük gücün cephenin bir bölümünde yoğunlaştırılmasını istiyordu. Ancak Ukraynalılar bunun yerine birlikleri güney ve doğu cephelerine eşit şekilde dağıttı.

Haberin Devamı

Washington'dan yükselen eleştirilere Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy doğrudan yanıt verdi, Harkov ya da Donbas'tan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Strateji anlaşmazlığına vurgu yapan New York Times, Rus işgalcilerin Kupyansk'ı bir kez daha ele geçirmesi pek mümkün gözükmüyor, bunun yerine Oskol Nehri'ne kadar ilerleyip nehrin kuzeyini bir savunma hattı haline getirmeleri yüksek ihtimal.

Savaşın kader anı Harita değişti, saldırı menzilinde

DENİZ DRONE'LARI TUGAYI KURULDU

Karadeniz'de son aylarda Rus savaş gemileri ve diğer hedeflere insansız deniz araçlarıyla saldırılar düzenleyen Ukrayna, ilk kez donanma bünyesinde bir deniz drone birimi kurdu. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında 385. özel amaçlı insansız deniz sistemleri tugayına muharebe sancağını sundu.

Böylece, Ukrayna ordusunun kamikaze drone'ları için özel bir birim kurduğu resmen ortaya çıkmış oldu.