Dünya Putin Wagner’in iplerini gerecek!

Putin Wagner’in iplerini gerecek!

27.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Prigojin’in ölümü sonrası Wagner’e ne olacağı yönündeki tarışmalar sürüyor. Putin son olarak bir kararname imzalayarak ordu adına faaliyet gösteren tüm paralı asker gruplarının Rus bayrağı önünde bağlılık yemini etmesini istedi.

Putin Wagner’in iplerini gerecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Wagner liderleri Yevgeni Prigojin ve Dmitri Utkin’in hayatlarını kaybettiğinin açıklanmasının ardından Rus paralı asker grubunun geleceği tartışılıyor. Wagner’in Rus ordusu içine entegre edilmesine yönelik çabalar bir süre önce başlamış, bu durumu kabullenmeyen Prigojin Moskova’ya karşı askeri isyana kalkışmıştı. Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sürpriz bir kararname imzalayarak ordu adına faaliyet gösteren tüm paralı asker gruplarının Rus bayrağı önünde bağlılık yemini etmesini istedi.

Haberin Devamı

Kararnameye göre ordu adına faaliyet gösteren ya da Ukrayna’daki “özel askeri operasyonunda” görev alacak herkesin Rusya’ya resmi bir bağlılık yemini etmesi istendi. Derhal yürürlüğe giren kararnamede, “Rusya’nın savunmasının manevi ve ahlaki temellerini oluşturmaya yönelik bir emir” ifadeleri kullanılırken, yemin edenlerin, komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerini titizlikle yerine getireceklerine dair söz verdikleri belirtildi. Kararnamede ayrıca, Prigojin’in ölümü, test sonuçlarının beklenmesi gerektiği ileri sürülerek teyit edilmedi.

ŞOYGU’NUN ZAFERİ Mİ?

Rusya’nın Ukrayna savaşında aktif rol alan Wagner’in lideri Prigojin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Prigojin arasında büyük gerilim yaşanıyordu. Bu çekişmeden Şoygu ve Gerasimov galip çıktı ve Wagner’i Rus ordusu içine entegre etme yönünde kararı Putin’e kabul ettirmeyi başardılar. Yaşananların ardından isyan başlatan Wagner savaşçıları, Prigojin’in emriyle Rusya’nın güneyindeki Rostov’u ele geçirdi, buradan da başkent Moskova’ya silahlı yürüyüşe geçmişti. Şoygu ve Gerasimov’un istifasını isteyen Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunun ardından isyanı durdurmuştu. Kremlin, 24 saat süren isyanın ardından Wagner’in Rusya’daki faaliyetlerine son verileceğini ve Wagner savaşçılarının Belarus’taki bir üsse yerleştirileceğini duyurmuştu. Putin’in bu ihaneti affedip affetmeyeceği tartışma konusu olurken, isyanın üzerinden 2 ay geçti ve 23 Ağustos’ta Prigojin’in uçağı Rusya’nın Tver bölgesinde düştü. Prigojin ve Utkin’in hayatını kaybettiği açıklandı.

Haberin Devamı

Putin Wagner’in iplerini gerecek

KAYIT CİHAZLARINA EL KONULDU

Rusya Soruşturma Komitesi (SLEDCOM), Yevgeni Prigojin’in yolcu listesinde olduğu düşen uçağın enkazından 10 kişinin cesedine ve kara kutuya ulaştıklarını açıkladı. “Kurbanların kimliklerinin belirlenmesi için moleküler genetik testler yapılıyor” bilgisi verilirken, açıklamada “uçuş kayıt cihazlarına el konuldu ve olay yerinin detaylı incelemesi devam ediyor. Şu anda, kazanın tüm koşullarını belirlemek için önemli olan eşya ve belgelere de el konulmaktadır ve gerekli adli incelemeler yapılacaktır” denildi.