Dünya Bomba şüphesi

Bomba şüphesi

26.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son bulgular Prigojin’in bulunduğu uçağın dışarıdan bir müdahaleyle değil, içeride gerçekleşen bir patlama sonucu düştüğünü gösteriyor. Kremlin ise uçağın Putin’in talimatıyla düşürüldüğü iddiasını reddetti.

Bomba şüphesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rus paralı asker grubu Wagner’in liderleri Yevgeni Prigojin ve Dmitri Utikin’i taşıyan uçağın düşmesi, yolcularının hayatını kaybettiğinin açıklanması sonrasında soru işaretleri devam ediyor. Elde edilen bulgular ve video görüntüleri ile uzman yorumları, uçağın dışarıdan müdahale nedeniyle değil, içeride gerçekleşen bir patlama ya da arıza sebebiyle düşmüş olma ihtimalini yükseltiyor.

Haberin Devamı

ABD’nin ön istihbarat değerlendirmesi, kazaya kasıtlı bir patlamanın neden olduğu yönünde. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryde, ABD’nin Prigojin’in öldürüldüğünü düşündüğünü vurgulayarak, “Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde” dedi. Pentagon uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bir belirti bulunmadığını açıkladı. Ryde, jetin içinde bir bombanın patlayıp patlamadığı konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili de, patlamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine “eleştirenleri susturmaya yönelik uzun siciliyle örtüştüğünü” söyledi.

Bir veya iki bomba

Amerikan basını, uçağa bir veya iki bomba yerleştirilmiş olabileceğini yazdı. New York Times’ın aktardığına göre, gazeteye bilgi veren yetkililer, “Kesin sonuca ulaşılmadı, ancak öne çıkan teori uçağın patlama sebebiyle düştüğü” ifadelerini kullandı. Bombaların uçağın arka kısmında patladığı öne sürülürken, uçağın düşüş anına dair görüntüler de bu iddiayı doğrular nitelikte. Uçağın düştüğü bölgedeki yerel halk da, kazadan önce iki veya üç patlamanın meydana geldiğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

Enkazda şarapnel darbesi görülmemesi de uçağın füzeyle düşürüldüğü iddiasıyla çelişiyor. Bununla birlikte kalkıştan hemen önce uçakta bir ‘tamirat’ yapıldığıyla ilgili iddia gündeme gelmişti. 

Kremlin: Asılsız

Öte yandan Kremlin ise, Prigojin’in Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla öldürüldüğü iddiasının ‘asılsız’ olduğunu açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Şu anda bu uçak kazası ve aralarında Prigojin’in de bulunduğu uçaktaki tüm yolcuların trajik ölümleriyle ilgili çok sayıda spekülasyon var. Tabii ki Batı’da tüm bu spekülasyonlar belirli bir açıdan sunuluyor. Bunların hepsi kesinlikle yalan” dedi. Peskov, “Henüz çok fazla bilgi yok, soruşturma devam ediyor. Dün bu konu hakkında konuşan Başkan Putin, yakın gelecekte tamamlanacak soruşturmanın sonuçlarını beklediğini ve ayrıntıları öğreneceğimizi söyledi” ifadelerini kullandı.

Kazaya yönelik başlatılan soruşturmanın sonucunu beklemenin önemli olduğuna işaret eden Peskov, Putin’in yakın zamanda Prigojin ile görüşmediğini de aktardı. Peskov, Putin’in Prigojin’in cenazesine katılıp katılmayacağı sorusunu da, “Bununla ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Başkanın şu anda oldukça yoğun bir çalışma programı olduğunu söyleyebilirim” dedi. 

Haberin Devamı

Kazadan 24 saat sonra ilk kez olayla ilgili konuşan Putin, Prigojin’den “yetenekli bir iş insanı” olarak bahsetmişti. Putin, “Bildiğim kadarıyla dün Afrika’dan dönerek yetkililerle görüşmeler yaptı” derken, ‘son dönemde ciddi hatalar yaptığını’ ifade etmişti.

Bomba şüphesi

Wagner nerede?

Ukrayna Devlet Sınır Koruma Sözcüsü Andriy Demchenko, Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in düşen uçağın yolcu listesinde yer almasından sonra Belarus’taki Wagner güçlerinin sayısının azaldığını açıkladı. Demchenko, büyük bir çoğunluğun Rusya’ya gittiğini vurguladı.

Bununla birlikte Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise, Wagner üyelerinin ülkede kalmayı sürdürdüklerini belirterek, “Wagner Belarus’ta yaşamaya devam edecek” dedi. Prigojin’in kendisine suikast düzenleneceğini bildiğini açıklayan Lukaşenko, suikast uyarısının Putin’e iletildiğini ve Putin’in de Wagner liderini uyardığını öne sürdü.