Dünya İsrail'in tuzlu su ile imha planı! Tarımı yok edecek, temiz suyu kirletecek

İsrail'in tuzlu su ile imha planı! Tarımı yok edecek, temiz suyu kirletecek

14.12.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Gazze’nin altındaki Hamas tünellerine su basmaya başladığı öne sürüldü. Bu planın Gazze Şeridi’ndeki temiz suyun kirlenmesine, tarım ve altyapının büyük zarar görmesine yol açacağı ifade ediliyor. Bu durum Gazze’nin geleceğini etkileyebilir.

İsrailin tuzlu su ile imha planı Tarımı yok edecek, temiz suyu kirletecek

İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik harekatı devam ederken, Gazze’nin altına yayılmış olan Hamas tünellerine karşı atılan adım tartışma yaratıyor. ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre İsrail, Gazze’de tünellere deniz suyu göndermeye başladı. Haberde ABD’li yetkililerin İsrail ordusunun operasyonları hakkında bilgilendirildiği, operasyonun erken bir aşamada olduğu ve tünellere deniz suyu pompalanmasının haftalarca sürmesinin beklendiği ifade ediliyor. İsrail ordusunun söz konusu operasyonla ilgili ayrıntı vermekten kaçındığı aktarıldı.

Haberin Devamı

WSJ konuyla ilgili 4 Aralık’ta yaptığı ilk haberinde İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki tünellere deniz suyu pompalamayı planladığını öne sürmüştü.

ABD’li yetkililere dayandırılan haberde İsrail ordusunun geçtiğimiz ayın ortalarında Gazze Şeridi’ndeki geniş tünel ağını deniz suyuyla doldurmak için Şati Mülteci Kampı’nın yaklaşık 1,6 kilometre kuzeyinde büyük pompalardan oluşan bir sistem kurduğu belirtilmişti. Yerleştirilen en az 5 pompanın Akdeniz’den su çekebildiği ve saatte binlerce metreküp suyu taşıyarak birkaç hafta içinde tünelleri sular altında bırakabileceği ifade edilmişti. Haberde, İsrail’in konuyu ABD’ye ilk olarak Kasım ayı başında ilettiği, planın askeri açıdan ve çevreye olan etkisiyle ilgili tartışmalara yol açtığı aktarılmıştı. ABD’li yetkililer ise İsrail hükümetinin planı uygulama konusunda hangi aşamada olduğunu bilmediklerini, ancak henüz nihai bir karar verilmediğini söylemişti.

Haberin Devamı

Söz konusu haberde İsrail ordusunun planının tünelleri etkisiz hale getirebileceği, ancak bunun Gazze Şeridi’ndeki temiz suyun kirlenmesine neden olacağı, tarıma ve alt yapıya zarar verebileceği kaydedilmişti. Plandan haberdar olan bir yetkili gazeteye yaptığı açıklamada, tünellerin su ile doldurulmasının haftalarca sürmesinin, Hamas ve rehinelere tahliye için zaman tanıyacağını ifade etmişti. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama yapılmazken, Hamas daha önce, İsrailli rehinlerin tünellerde ve güvenli bölgelerde tutulduğunu belirtmişti. Gazze’de serbest bırakılan bir rehinenin “örümcek ağı” olarak tasvir ettiği tünellerin derinliğinin 80 metreye kadar indiği belirtiliyor.

Gazze’de İsrail saldırıları sonrası binaların en yüzde 18’inin yıkıldığı ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler’in uydu görüntülerine atıfta bulunduğu raporunda, 7 Ekim’den bu yana süren bombardımanlarda 8 bin 243 binanın ciddi hasar gördüğü ve 19 binden fazla binada ise orta derecede hasar bulunduğu belirtildi. Zaten harap durumda olan bölgenin tünellere su basma gibi planlarla daha da zor durumda kalacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İsrailin tuzlu su ile imha planı Tarımı yok edecek, temiz suyu kirletecek

TEPKİ ÇEKEN GÖRÜNTÜLER

İsrail’in Gazze’de gözaltına aldığı kişilere yönelik uygulamaları tepki çekiyor. Son olarak İsrail Kanal 12 muhabirinin paylaştığı bir fotoğrafta Filistinlilerin toplu bir şekilde gözaltına alındıkları görüntüleri paylaştı. Filistinliler İsrail askerleri tarafından bir çukurun içinde toplanıyor.

KIZILDENİZ ISINIYOR!

Yemen’deki Husilerin ticari gemilere yaptıkları saldırıların ardından, İsrail Savunma Kuvvetleri 4 yeni savaş gemisinin ilk kez Kızıldeniz’e doğru yola çıktığını duyurdu. Gelişmiş savaş sistemlerine sahip gemilerin Hamas’ın deniz gücünü hedef alan donanmaya katkı sağlayacağı ifade edildi. İsrail’in bölgeye yeni savaş gemilerini gönderme hamlesi, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’deki gemileri İsrail’e doğru gitmemeleri konusunda uyarmasının ve pazartesi günü Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı’ndaki Norveç bandıralı “STRINDA” adlı ticari tankeri füzeyle hedef almasının ardından geldi.

İsrailin tuzlu su ile imha planı Tarımı yok edecek, temiz suyu kirletecek

İSRAİL ORDUSUNUN KAYIPLARI AĞIRLAŞIYOR

Haberin Devamı

İsrail’in 27 Ekim’de Gazze Şeridi’ne başlattığı kara operasyonunda verdiği kayıp giderek ağırlaşıyor. İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada, kara operasyonunda bir günde 10 askerin öldüğü duyuruldu. Gazze kentinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi’nde en şiddetli çatışmalardan birinin yaşandığı, 9 askerin öldüğü belirtildi. Gazze’nin kuzeyindeki ayrı bir çatışmada ise 1 askerin öldüğü aktarıldı. Böylece İsrail’in kara operasyonunda ölen asker sayısının 105’e yükseldiği belirtildi.

Şucaiyye’deki çatışmalarda ölenler arasında Golani Tugayı’nın ileri üssünün başındaki Albay Itzhak Ben Basat ile Golani Tugayı’nın 13. Taburu komutanı Yarbay Tomer Greenberg’in de yer aldığı vurgulandı. Ben Basat’ın kara operasyonunda öldürülen en kıdemli subay olduğunu aktarılırken, askerlerin Şucaiyye’de pusuya düşürüldüğünü, Greenberg’in yaralı 4 askeri kurtarmak için girişimde bulunurken öldürüldüğü bildirildi. Golani Tugayı’na bağlı askerlerin ve komutanların yaklaşık 1 haftadır Şucaiyye’de operasyon yürüttüğü ifade edildi.