Dünya Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla!

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla!

24.03.2022 - 10:26 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Ukrayna'da öldürülen Rus askeri sayısının 7 ila 15 bin arasında olduğu belirtiliyor. Azak Denizi kıyısında yer alan Berdyansk şehrindeki limandaki demirleyen Rus savaş gemilerine saldırı düzenlendi. Çıkarma gemisi Orsk'un batırıldığını bildiren Ukrayna, gemide 20 tank, 45 zırhlı araç ve 400 paraşütçünün bulunduğunu söylüyor. Rus devlet televizyonundaki spiker ise, Mariupol'ün görüntülerini tüm dünya ile alay eden bir yorumla sundu.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde bir ay dolarken NATO ve AB peş peşe olağanüstü toplantılar gerçekleştiriyor, tüm gözler Brüksel'den çıkacak kararlarda. ABD lideri Biden, ilk kez bir AB zirvesine katılan ABD Başkanı olacak.

01.13: Ukrayna ordusuna katılan yabancılar bu kez Amerika’dandı. Amerikalı askerlerin Kiev yakınlarındaki bir köyü Rus askerlerinden arındırma operasyonuna katılma anları Ukrayna basınına yansıdı. Başkent savunmasında yer alan Amerikalı askerlerin gayet rahat tavırları da görüntülere yansıdı.

Haberin Devamı

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

23.14: Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bağlı bölgeler Rusya ordusu tarafından ağır bombardımana tutuldu. Rus ordusunun bir yakıt deposunu vurduğu öne sürülürken, saldırılarda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

22.46: Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen G7 liderleri yayınladıkları ortak açıklamada, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırılarında kimyasal, biyolojik ve nükleer silah kullanmaması konusunda uyardı.

20.40: ABD Başkanı Joe Biden NATO ve G7 toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın kimyasal silah kullanması halinde gerekli karşılığın verileceğini ifade ederek, “Kullanılan silahların içeriğne göre müdahale değişir” dedi.

19.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvedeki üst düzey temasları devam ediyor. Erdoğan basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan sözlerine "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi güçlü biçimde vurguladık." bilgisini vererek başladı. Erdoğan, "Savaşın başından itibaren Montrö sözleşmesinin yetkilerini Karadeniz'de gerilimi düşürmek için kullanıyoruz." dedi. Erdoğan, "Savunma Sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından koyulan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderle açıkça paylaştım.Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir." dedi. Erdoğan konuşmasının devamında, "Türkiye NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkı vermeye devam edecektir" sözlerini kullandı.

Haberin Devamı

19.19: Fransa Cumhurbaşkanı Macron NATO ve G7 toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya savunma silahları sağlanması konusunda anlaştık” ifadelerini kullanarak, NATO’nun, Rusya'ya karşı savaşa girmeden Ukrayna'yı destekleme kararı aldığını açıkladı.

18.47: BM Genel Kurulu, Rusya'ya Ukrayna'daki saldırılarına son vermesi, tüm güçlerini geri çekmesi ve Kiev'e daha fazla yardım çağrısı yapan ikinci kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.

18.22: Rus ordusu tarafından düzenlenen topçu saldırısında Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Obolon semtinde bulunan müstakil eve top mermilerinden birinin isabet etmesi sonucu yangın çıktı.

Haberin Devamı

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

Olaya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, "Merkezimize Obolon semtinde çıkan yangına ilişkin ihbar gelmesi sonucunda olay yerine 3 teknik araç ve 15 personel sevk edildi. Olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda iki katlı müstakil evde çıkan yangını, eve isabet eden top mermisinin sebep olduğu anlaşıldı" ifadeleri kullanıldı.

17.59: Rusya’nın bombardımanından en çok zarar gören şehirlerden biri Mariupol oldu. Halk, çatışmaların ortasında şehri terk etmeye çalışıyor. Özel araçları ile şehri terk etmeye çalışan iki sivilin sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, çatışma seslerinin şehirde sürekli devam devam ettiği duyulurken, yollarda ise cansız bedenlerin olduğu görüldü.

16.30 : Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinin ardından liderler tarafından yapılan ortak açıklamada Ukrayna'ya desteğin süreceği mesajı verildi. İşgali "bir neslin gördüğü en büyük güvenlik krizi" olarak tanımlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı basın açıklamasında, "NATO'nun savunma planlarını harekete geçirdik, NATO Mukabele Gücü unsurlarını konuşlandırdık ve doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik" dedi.

Haberin Devamı

Jens Stoltenberg daha önce Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya'ya dört yeni muharebe gücünün gönderileceğini söylemişti. 

Kimyasal silahlarla ilgili bir soruya, bunların herhangi bir şekilde kullanılmasının, "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olacağını söyleyerek yanıt veren Stoltenberg, kimyasal silahlara başvurulmasının son derece tehlikeli olacağı için "çatışmanın doğasını tamamen değiştirecektir". dedi.

15.55 : Kremlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın en aktif Rus karşıtı lider olduğunu, ancak Londra'nın yaklaşımının bir çıkmaza yol açacağını söyledi.

Rus RIA haber ajansının aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Johnson'a gelince, onu Rus karşıtı olma yarışının en aktif katılımcısı olarak görüyoruz. Bu bir dış politika çıkmazına yol açacaktır." dedi.

İngiltere bugün Rusya'ya yönelik 65 yeni yaptırım açıkladı.

Haberin Devamı

15.15 : ABD, Rus işgalinden kaçan 100 bin Ukraynalı göçmeni kabul etmeye hazırlanıyor.

15.00 : İsviçre hükümeti Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı uygulanan yaptırımlar kapsamında 6,17 milyar dolar değerinde Rus varlığını dondurduğunu açıkladı.

İsviçre'nin Ekonomi Bakanlığı'nda üst düzey yetkili olan Erwin Hollinger, Bern'de düzenlediği bir basın toplantısında bu rakamın artabileceği bilgisini de paylaştı.

Reuters haber ajansına göre, Hollinger: "Bugün, ilk kez, dondurulan fonların miktarı hakkında bir bilgi verebilirim. Bakanlık bugüne kadar toplamda yaklaşık 5.750 milyar İsviçre Frangı (6,17 milyar dolar) tutarında fon ve varlık hakkında bilgilendirildi." dedi.

Yaptırımlar turizm beldesi olarak hizmet veren kantonlardaki bazı mülkleri de kapsıyor.

Bollinger şunları ekledi: "Yeni raporların gelmesi ve İsviçre'nin de tanıyacağı AB yaptırım listelerine olası eklemelerle bu sayının daha da artması muhtemel."

Ülkenin finansal endüstri derneği, İsviçre bankalarında 213 milyar dolara yakın Rus varlığının tutulduğunu tahmin ediyor.

RUS DEVLET TELEVİZYONUNUN 'PARALEL GERÇEKLİĞİ'

14.50 : Rus devlet televizyonu, Rus kuşatmasının sonucu cehenneme dönen Mariupol'un havadan görüntüsünü yayınladı. Ancak spiker görüntü için şu yorumda bulundu: "Elbette bunlar üzücü sahneler... Ukraynalı milliyetçiler, taş taş üstünde bırakmayarak geri çekiliyor."

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

BBC'den Hugo Bachega, haftalardır yoğun Rus bombardımanı altındaki liman şehri Mariupol'ün sokak sokak, bina bina harabeye döndüğünü bildiriyor.

Bachega, 100 bin sivilin sıkışıp kaldığı Azak Denizi kıyısındaki şehrin Rus ordusu tarafından havadan ve karadan vurulduğunu, son günlerde denizden de Mariupol'e bomba yağıdını aktarıyor.

Elektrik, su ve gazın günlerdir kesik olduğu şehirde insanlar karları eritip suya çeviriyor, bazı çocuklar susuzluktan hayatını kaybetti.

Ukrayna televizyonları ve haber siteleri dehşet verici savaş görüntüleriyle dolu. Bombalanmış, harabe halindeki apartmanlar, ölü ve yaralı siviller, çok sayıda yanmış ve tahrip edilmiş Rus ordusuna ait araçlar.

Esir düşmüş Rus askerleri ve subayları gösteren onlarca video, kan ve cesetler Ukrayna resmi sosyal medyasını kaplıyor.

Ancak Rus televizyonlarında, Rus ordusunun yenilgileri ve kayıplarını görmek mümkün değil.

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

Rus güçlerinin Ukrayna'ya girmesinden bir hafta sonra hükümet, Rus ordusu hakkında güvenilmez haberlerin yayılmasını cezalandıran bir yasa geçirdi. Hükümetin güvenilmez bulduğu haberleri yayanlar 15 yıl hapisle cezalandırılabiliyor.

Rus medya kuruluşlarının Ukrayna'nın işgalini 'savaş' olarak tanımlaması yasaklandı ve 'özel operasyon' tanımlamasını kullanmaları talimatı verildi.

Sansür taleplerine uymayan medya kuruluşları kapatıldı. Savaşın ilk haftasında bağımsız medyanın neredeyse hepsi engellendi.

Savaş başlamadan önce Kremlin'e karşı çıkan ve bağımsız görüşler dile getiren tüm medya kuruluşları 'yabancı ajan' olarak yaftalandı.

14.20 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, beklendiği gibi bugün olağanüstü toplanan NATO zirvesinde konuşuyor. Zelenskiy, Ukrayna'nın Rus işgalcilere karşı savaş uçağı, tank, daha iyi hava savunma sistemleri ve gemisavar silahlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dünyanın NATO'dan gerçek bir aksiyon ve gerçek bir güvenlik garantisi beklediğini kaydeden Zelenskiy, ittifaktan daha fazla askeri destek istedi.

Rusya'nın NATO'nun doğu kanadındaki ülkeleri de hedef alacağını dile getiren Ukrayna lideri, Rus işgalcilerin fosfor bombası kullandığını da ifade etti.

13.35 : İsveç parlamentosuna video bağlantısıyla seslenen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, "Biz Avrupa Birliği'ne tam üye olmayı hak ettiğimizi gösterdik" dedi. Zelenskiy, yalnızca Ukraynalılar için değil Avrupa'nın güvenliği için de savaştıklarını söyledi.

13.30 : Brüksel'deki NATO zirvesinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı açıklanması beklenen yeni yaptırımlardan ilki İngiltere'den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Putin'in savaş makinesini besleyen hayati endüstrileri kesmek için 65 yeni yaptırımı" duyurdu.

Yeni yaptırımlar İngiltere'nin Vladimir Putin'in özel ordusu olarak görülen paramiliter örgüt Wagner Group'u, stratejik sektörleri, bankaları ve iş dünyasından elit isimleri hedef alıyor. Wagner Grup'un Ukrayna lideri Zelenskiy'i öldürmekle görevlendirildiği bildirilmişti.

Kremlin'den ortadan kaybolan Şoygu'ya dair ilk açıklama

13.05 : Kremlin'den yapılan açıklamada, Washington'un geçen ay ülkenin New York'taki BM misyonunda görev yapan 12 Rus diplomatı ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle sınır dışı ettiğini bildirmesinin ardından, Moskova'nın ABD'li diplomatları sınır dışı etmesinin zorunlu bir önlem olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptırım uygulanan Rus milyarder Roman Abramovich'in Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinde rol oynadığını, ancak sürecin artık iki tarafın müzakere ekiplerinin elinde olduğunu söyledi. Peskov, "Abramovich ilk aşamada yer aldı" ifadelerini kullandı.

Kremlin'deki günlük basın toplantısında sözcü Peskov'a yöneltilen en sıra dışı soru Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun günlerdir ortalarda görünmemesiydi. Kremlin sözcüsü, Bakan Şoygu'nun Ukrayna işgali nedeniyle çok meşgul olduğunu ve medya önüne çıkmaya vaktinin olmadığını savundu.

12.25 : Almanya'nın Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, Almanya'nın Rusya'ya enerji konusunda yaptırım uygulamaya hazır olmadığını söyledi. Bugün yaptığı bir basın açıklamasında Habeck, Almanya'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve bir daha asla tek bir enerji tedarikçisine bağımlı olmamak için çabalarını devam ettireceğini belirtti.

Habeck, Rusya'ya ait Gazprom'un Almanya'nın en büyük gaz depolama tesisine ve Rosneft'in ülkenin doğusundaki büyük bir petrol rafinerisine sahip olmasını ve yapım aşamasında olan Kuzey Akım 2'yi işaret ederek, "Bağımlılığımızı daha da kötüleştiren bir altyapıyla mücadele ediyoruz" dedi.

Alman Bakan Habeck, savaşı durduracağının garantisi olmadan Berlin yönetiminin Rusya'ya enerji ambarbosu uygulayamayacağını söyledi. Bunun ülkesinde enerji güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.

NATO toplantısından neler bekleniyor?

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

12.20 : BBC News'den Nick Beake'in analizi:

"Avrupalı ​​liderler ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), çatışmanın başlamasından bu yana ilk kez bir araya gelmek için hazırlanıyor. Atlantik ötesi ittifakın güçlü ve Putin'e karşı ayakta olduğuna dair oldukça sembolik bir gün.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin en önemli talebi uçuşa yasak bölge uygulamasıydı ancak bu olmadı çünkü bunun doğrudan Ruslarla büyük bir çatışmayı başlatma riski var.

ABD'nin kimyasal veya biyolojik bir saldırıyla mücadele etmek için Ukrayna'ya ne gibi destekler verileceğini gündeme getirmesi muhtemel. Son dönemde ülkeler Rusya'nın kimyasal ve biyolojik silahlara başvurabileceği konusundaki endişelerini dile getirmişti.

NATO Genel Sekreteri, Putin'i 'nükleer tehditi' durdurmaya çağırdı ve nükleer savaş patlak verseydi bile bunu Rusya'nın kazanamayacağını belirtti.

Putin'in istemediğini tek şey, sınırında NATO'nun genişlemesiydi ancak bunun olduğunu gördü.

NATO'nun Doğu Avrupa'da muharebe güçlerini ikiye katlanacağı söyleniyor. Buna ek olarak NATO, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da yeni kuvvetlerini konuşlandıracağını açıkladı.

Yani NATO-Batı ittifakının göndermek istediği mesaj, Putin'in Ukrayna gibi NATO üyesi olmayan bir ülkeye yaptıklarını, bugün toplanacak olan 30'lu kulüpte yapamayacak olması."

AB: Her şey 15 gün içinde belli olacak

11.20 : Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de başlayacak olağanüstü NATO, G7 ve AB zirveleri öncesinde konuştu. Borrell, Rusya'nın halihazırda Ukrayna'da bir ateşkesle ilgilenmediğini söyledi.

Avrupa Biliği ve müttefiklerinin Ukrayna'ya askeri desteğe devam edeceği bilgisini veren Yüksek Temsilci Borrell, "Bu önemli çünkü 15 gün içerisinde her şey belli olacak" dedi.

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

10.40 : NATO zirvesine katılmak üzere Brüksel'e doğru yola çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'yı işgale girişen Rusya lideri Vladimir Putin'in çoktan 'kırmızı çizgi'yi aştığını söyledi. Bir ay önce başlayan işgalle açık şekilde jeopolitiğin değiştiğini kaydeden Johnson, insanların yeni 'kırmızı çizgiler' olarak kimyasal, biyolojik, taktik nükleer silahların kullanılmasını konuştuğunu belirtip ekledi: "Benim için 'kırmızı çizgi' çoktan aşıldı. Putin sivilleri ayırt etmeden bombalıyor."

10.35 : Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'da operasyonlarına devam etmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmasının ardından Moskova fabrikasındaki operasyonlarını askıya alacağını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Renault'nun yüzde 69'una sahip olduğu Rus iştirakli AvtoVAZ girişimi için 'olası seçeneklerin' de değerlendirildiği belirtildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı daha önce Rusya'dan ayrılmayı reddetmesi nedeniyle Renault'ya boykot çağrısında bulunmuştu. 

Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Çarşamba günü Twitter'da, "Dünya çapında müşterileri ve işletmelerini Renault'yu boykot etmeye çağırıyorum" dedi. Kuleba şirketin Perşembe günü yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladı. Renault'nun işgalden sonra Rusya'daki fabrikalarında üretimi askıya aldığı ancak kısa süre sonra yeniden üretime başladığı yönünde haberler var. 

UKRAYNA: RUS ÇIKARMA GEMİSİ YOK EDİLDİ

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

09.45 : Azak Denizi kıyısında yer alan Berdyansk şehrindeki limanda devasa bir patlama gerçekleşti ve ardından yangın çıktı. Ukraynalı yetkililer, Rus işgalcilerin ele geçirdiği limanda bir savaş gemisinin havaya uçurulduğunu açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, Rus ordusunun Karadeniz Filosu'nda bulunna Orsk adlı savaş gemisinin yok edildiğini söyledi. Batırılan Orsk'un yanı sıra iki Rus savaş gemisinden de siyah dumanlar yükseldi. 

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar ise, Azak Denizi'nin sularına gömülen dev çıkarma gemisi Orsk'un 20 tank, 45 zırhlı araç ve 400 paraşütçü taşıdığını söyledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir Rus savaş gemisinin vurulduğu ve diğerlerinin de hızlıca limandan ayrılmaya çalıştığı görüldü.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 27 Şubat'tan bu yana Rus işgalcilerin kontrol ettiği şehirdeki patlama ve savaş gemisinin batışına ilişkin Moskova'dan bir açıklama gelmediğini aktarıyor. Berdyansk, haftalardır yoğun Rus bombardımanı altındaki Mariupol'ün 75 kilometre kuzeybatısında bulunuyor.

08.35 : Rus birliklerinin işgal edebildiği tek Ukrayna şehri olan Herson'da ülkenin en önemli tiyatro yöneticilerinden biri askerler tarafından zorla gözaltına alındı. Yönetici Oleksandr Kniga'nın evine baskın yapan Rus işgalciler tiyatrocuyu alıp götürdü ve şu an nerede olduğu bilinmiyor. Görgü tanıkları, baskın sırasında Rus askerlerinin komşulara evlerinden çıkmaları halinde vurulacaklarını söylediğini aktarıyor. 62 yaşındaki Kniga, Ukrayna'nın en saygın tiyatro yönteicilerinden biriydi.

BRÜKSEL'DE TARİHİ ZİRVELER

08.30 : ABD Başkanı Joe Biden, bugün Brüksel'de. Şehir, iki günde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine ev sahipliği yapacak. Üç zirvenin de konusu Ukrayna krizi olacak. Aynı anda bu üç grubun liderlerinin bir araya gelmesi; Batı'nın pek de alışkın olduğu bir tablo değil. Birliktelik mesajının daha güçlü verilmesi için üç zirve birden aynı hafta Brüksel'de düzenleniyor. Biden, üç zirvede de yer alacak. Böylece ilk kez bir AB zirvesine bir ABD Başkanı katılmış olacak.

NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor. Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO zirvesi için Brüksel'e ulaştı.

PENTAGON: RUS BİRLİKLERİ SAVUNMA POZİSYONUNDA

08.15 : ABD Savunma Bakanlığı, Rus işgalcilerin Ukrayna'da savunma pozisyonuna geçtiğini bildiriyor. Rus birliklerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 30 kilometre uzağında olduğunu belirten bir Pentagon yetkilisi, birçok cephe hattında ise savunmada kaldıklarını söyledi.

Son dakika... Rus devlet televizyonu cehennemi ekrana getirdi ama bir farkla

08.10 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6 bin füze yardımını açıklaması bekleniyor. Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak. İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

Johnson, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için mütteifkleriyle çalışmaya devam edecek. krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna'da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız" dedi. İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuş ve 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.

30 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜ YA DA YARALANDI

07.50 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi, Rusya'nın işgale giriştiği Ukrayna'daki kayıplarının 7 ila 15 bin arasında olduğunu söyledi. NATO yetkilisine göre, öldürülen Rus askerleri 15 bini bulabilir ve yaralılarla birlikte savaştan etkilenen Rus askerlerinin sayısı en az 30 bin.

AP, Rusya'nın 10 yıl süren Afganistan işgalinde yaklaşık 15 bin asker kaybettiğini hatırlatıyor. Hafta başında öldürülen Rus askeri sayısının 15 bini geçtiğini duyuran Ukrayna ordusu ise, ağır kayıpların ardından Moskova'nın yedek asker arayışına girdiğini bildiriyor. Bugün yayınlanan bilgi notunda, yedek askerlerin Rusya genelinden Ukrayna sınırlarına sevk edildiği ve Suriye'den dönenlerin de işgal güçlerine katıldığı belirtildi.