Dünya ‘Sosyal medya devi zaafları kullandı’

‘Sosyal medya devi zaafları kullandı’

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de geçtiğimiz günlerde yüzlerce ailenin Meta, Tiktok, Google, Snapchat gibi sosyal medya devlerine, çocuklarını bağımlı hale getirdikleri suçlamasıyla davalar açtığı ortaya çıkmıştı.

‘Sosyal medya devi zaafları kullandı’

Facebook, İnstagram ve WhatsApp’ın bağlı olduğu Meta hakkındaki davada yer alan bir belge, New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinde haber oldu. Belgeye göre Meta, sosyal platformlarını çocukları cezbetmek için kasıtlı bir şekilde tasarladı. Tasarımlar, gençlik psikolojisindeki dürtüsel davranış, akran baskısına yatkınlık, risklerin hafife alınması gibi zaaflar göz önüne alınarak hazırlandı. Birkaç Meta yetkilisi de tasarımlarını, gençlerin zaaflarını kullanarak hazırladıklarını kabul etti.

Haberin Devamı

Şikayetlere aldırmadı

Belgeye göre, Meta, Instagram’da reşit olmayan kullanıcılar hakkında milyonlarca şikayet olmasına rağmen bu hesapların sadece bir kısmını devre dışı bıraktı. Facebook ve İnstagram, 13 yaşın altındaki çocuklar arasında bile popüler oldu. Bir Facebook güvenlik yöneticisinin 2019’da yolladığı şirket içi bir e-postada, “Genç kullanıcılara yönelik baskılar Meta’ya zarar verebilir” denildi. Meta’da 2.5 milyon çocuğa ait hesap olduğu ifade edildi.