Dünya Türkiye oyun kurucu rolünü üstlendi: Bir tarafta F-16'lar diğer tarafta enerji

Türkiye oyun kurucu rolünü üstlendi: Bir tarafta F-16'lar diğer tarafta enerji

16.09.2023 - 12:19 | Son Güncellenme:

ABD ve Çin arasındaki rekabet devam ederken NATO üyesi olan Türkiye, Pekin ile nükleer santral konusunda sona yakın. Dünya gündeminde manşetten görülen gelişme hakkında iki ülkenin yakınlaşmasının ABD ile olan ilişkilere nasıl etki edeceği yazıldı.

Türkiye oyun kurucu rolünü üstlendi: Bir tarafta F-16lar diğer tarafta enerji

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını, "önümüzdeki aylarda" anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini açıkladı. Japon Nikkei haber ajansına konuşan konuya yakın kurumsal bir kaynağa göre, "müzakereler olumlu ilerliyor" ve iki ülkenin bir yıl içinde hükümetler arası bir anlaşmaya varması bekleniyor. İsmi açıklanmayan kaynak, anlaşmanın Çin açısından öneminin altını çizerek, 'Anlaşma kesinleşirse Çin'in yurt dışındaki en büyük yatırımı olacak' dedi.

Haberin Devamı

Nikkei Asia'da yer alan ayrı bir haberde ise iki ülke arasındaki temasları 'ABD-Çin rekabetinin yoğunlaştığı bir dönemde bile NATO üyesi Türkiye'nin çok yönlü dostluğunu simgeliyor' değerlendirmesinde bulunuldu.

PLAN HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Bakan Bayraktar'ın açıkladıklarına göre Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralinin Kırklareli'nin İğneada ilçesine kurulması planlanıyor. Bayraktar, Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang liderliğindeki Çin heyetinin Türkiye'nin kuzeybatısındaki Kırklareli'deki sahayı ziyaret ettiğini belirtti. Türkiye İğneada'ya Çin ile birlikte dört yeni nükleer reaktör inşa etmeyi planlıyor. Proje, Türkiye ile Çin arasında son birkaç yıldır müzakere ediliyordu. Bakan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, proje ile ilgilenen "başka taraflar" da var ancak anlaşmanın önemli bir bölümü halihazırda Çin ile müzakere edildi ve sonuçlandırılmaya oldukça yakın.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE GELDİ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Temmuz sonunda konuyu görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti. İngiliz medyası görüşmelerde Çin'in Kuşak ve Yol ile Türkiye'nin Orta Koridor girişimlerinin uyumlu hale getirilmesinin yanı sıra nükleer enerji, tarım ve sivil havacılık gibi konuların ele alındığı bildirdi. Bu çerçevede, Türkiye'nin Kuşak ve Yol Girişimini “kazan-kazan” ilkesi çerçevesinde desteklediği belirtiliyor. Türkiye Çin'in yapacağı üçüncü nükleer enerji santralinin katkısıyla nükleer enerji kapasitesini 20 GW üzerine çıkarmayı amaçlıyor.

YUNAN MEDYASI'NDAN 'OYUN KURUCU' BENZETMESİ

Türkiye'nin Çin ile nükleer enerji konusunda yakınlaşması Yunan basınında jet hızında manşet oldu. Ankara-Pekin yakınlaşmasının Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyeceğini öne süren Kathimerini, bu yakınlaşmanın F-16'ların modernizasyonunu etkileyeceğini bildirdi. Türkiye'nin ilk nükleer santralini Rusya ile Mersin'de ortak inşa ettiğini hatırlatan gazete Türkiye'nin 'Oyun kurucu' rolünü üstendiğini bildirdi ve Ankara'nın Sinop ilinde kurulması beklenen yeni nükleer santral için Güney Kore ile görüştüğünü yazdı.

Türkiye oyun kurucu rolünü üstlendi: Bir tarafta F-16lar diğer tarafta enerji

'BÖLGESEL GÜÇ TÜRKİYE'

ABD merkezli Al-Monitor konuyla ilgili haberinin hemen başında 'Çin ile yapılacak proje muhtemelen Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali olacak' değerlendirmesinde bulundu. Haberde ayrıca G20 zirvesi sonrası duyurulan Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'na Türkiye'nin karşı çıktığı belirtildi ve Erdoğan'ın 'Türkiye'siz koridor olmaz' dediği aktarıldı. 

Haberin Devamı

Bloomberg ise konuyla ilgili 'Türkiye Çin ile yeni bir nükleer tesis inşası adımı atıyor' ifadelerini kullandığı haberinde Ankara'nın bölgesel güç olmak için çalışmalarını sürdürdüğünü yazdı.

Türkiye oyun kurucu rolünü üstlendi: Bir tarafta F-16lar diğer tarafta enerji

İPEK YOLU PROJESİ

Yeni İpek Yolu projesi karadan tren yolları, denizden liman ve bağlantı yolları ile bütünlük eşlik etmekte. Proje Asya, Avrupa ve Afrika'yı ticaret ve enerji yolları ile yeniden bağlamayı hedefliyor. Bu yoldaki en kritik konum ise adeta coğrafi bir köprü olan Türkiye.