Dünya ‘Türkiye’ye yardım artırılmalı’

‘Türkiye’ye yardım artırılmalı’

13.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da yaşananların ardından göçmen sorunu yeniden dünyanın gündeminde. Türkiye’yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Genel Müdür Yardımcısı Amy Pope, BBC Türkçe’ye verdiği söyleşide, Suriye’deki mevcut durumun mültecilerin kitlesel dönüşü için uygun olmadığını, Türkiye’ye bu konuda yardımın artırılması gerektiğini ifade etti. Pope, uluslararası toplumun Türkiye’yi daha fazla desteklemesi ve mültecilere ev sahipliği yapmada sorumluluğu paylaşması gerektiğini belirtti.

‘Türkiye’ye yardım artırılmalı’

 

Afganistan’dan ülke dışına göç hareketiyle ilgili de konuşan Pope, dışarıya büyük bir göç dalgası yaşanmadığını belirtti, “Mevcut bulgular, Afganların çoğunun şimdilik ülkelerinde kaldığını gösteriyor. Yer değiştirme şimdiye kadar Afganistan’ın içinde yaşandı. Ancak geleceğin ne getireceğini bilmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Merkel: Türkiye önemli

Öte yandan Almanya Şansölyesi Angela Merkel de Türkiye’nin Avrupa’ya yasa dışı göçle mücadelede Avrupa Birliği için merkezi bir rol oynadığını belirtti. Veda ziyareti için İsrail’de bulunan Merkel, Kudüs’teki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nde Türkiye ile ilgili bir soru üzerine, “Türkiye’yi görmezden gelemezsiniz. NATO üyesi Türkiye, Avrupa’ya yasa dışı göçle mücadelede AB için merkezi bir rol oynuyor. Türkiye’nin büyük hedefleri var ve ilişkilerde birçok hayal kırıklığı yaşanıyor. Temel konularda tutumlar farklı olsa bile yine de pragmatik anlaşmalar bulmanız gerekiyor. Birbirimizle konuşmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.