Dünya Yunan medyası 'Yeni-Osmanlıcılık' diye sundu!

Yunan medyası 'Yeni-Osmanlıcılık' diye sundu!

09.01.2023 - 13:39 | Son Güncellenme:

'Yunan deniz kuvvetleri Ege'ye yıldırım getiriyor' başlıkları atan basın, Atina'nın tam teyakkuza geçtiğini belirtip Türk-Yunan ilişkilerinde gelecek dört ayın alev alacağını savundu.

Yunan medyası Yeni-Osmanlıcılık diye sundu

Geride kalan 2022 yılını fırtınalı atlatan Ege Denizi'nde sular durulmuyor, Yunan basını ve televizyonlarının gündeminin ilk sırasında yine Türkiye var. Kathimerini, bir Türk insansız hava aracının Pazar günü Kandeliussa (Certe Ada) ve Nisyros (İncirli Ada) semalarında uçtuğunu yazdı. Türk drone'unun yaklaşık 6 bin metrede mesafede yerel saatle 13.55'te tespit edildiğini aktaran gazete, Yunan hava kuvvetlerinin söz konusu aracı engellediğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

To Vima gazetesi, 'Kandeliussa üstünde yeni Türk drone hava sahası ihlali' başlığını tercih etti, Ankara'nın meydan okumayı sürdürdüğünü savundu.

Yunan medyası Yeni-Osmanlıcılık diye sundu

Skai televizyonu, internet sitesinde 'Atina Türk provokasyonları için alarmda-Ankara ile uğraşmanın üç parçası' adlı bir analiz yayımladı. Mevcut gerilim atmosferinde bir kaza riskinin bulunduğunu kimsenin göz ardığı edemeyeceğini aktaran Penelope Galliou imzalı analiz, sözünü ettiği üç parçayı uluslararası hukuk, uluslararası müttefikler ve Yunan ordu güçlerinin güçlendirilmesi olarak sıraladı.

Yunanistan'ın Türkiye'ye provokasyonlara karşı kati ve açık bir uyanıklık mesajı verdiğini savunan analiz, Ankara'nın ilmek ilmek işlediği gergin havanın Atina ile bir 'kaza' ya da 'olay' çıkarma riski taşıdığını iddia etti.

Haberin Devamı

Bir hükümet yetkilisinin "Her ihtimale hazırız" dediğini aktaran Penelope Galliou, Atina'nın ayrıca uluslararası toplumu da kendi safında tuttuğunu savundu, Fransa lideri Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında hafta sonu gerçekleşen telefon görüşmesini örnek gösterdi.

Girit Adası çevresinde Amerikan ExxonMobil şirketi aracılığıyla hidrokarbon araştırmaya başlayan Yunanistan'ın kararlı olduğunu kaydeden analiz, Yunanistan hükümet sözcüsü Ioannis Oikonomou'nun "Sondaj planlarımız ilerliyor, bu uluslararası hukuku esas alan bir plan" dediğini aktardı.

Yunan medyası Yeni-Osmanlıcılık diye sundu

Ethnos gazetesinde de 'Türk-Yunan ilişkileri için alev alan dört ay-Seçimlere kadar Erdoğan'ın tehlikeli oyunu' başlıklı bir analiz yer aldı. Hem Yunanistan hem de Türkiye'de yakın tarihlerde sandıkların kurulacağını hatırlatan Katerina Kokkaliari'ye göre, tansiyonun giderek yükseldiği Ege Denizi'nin iki yanında her şey dört aylık ateşin başladığını gösteriyor.

Yunan tarafının tam teyakkuza geçtiğini dile getiren analiz, 'Yeni Osmanlıcılık'a yatırım yaptığını savunduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler yaklaştıkça daha tahmin edilemez hamlelere girişebileceğini iddia etti. Gelecek haftaların Atina yönetimi için yeni bir diplomatik maratona sahne olacağı tahminini yapan Katerina Kokkaliari, söz konusu maratonun Macron-Miçotakis görüşmesiyle başladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Yunan medyası Yeni-Osmanlıcılık diye sundu

CNN Yunanistan ise, 'Deniz kuvvetleri Ege'ye yıldırım getiriyor-Ankara'nın saldırganlığına yanıt' başlıklı kışkırtıcı bir haber yayımladı. Yunan donanmasının 2023'ün ilk askeri harekatına başlayacağını bildiren televizyon, Ege Denizi'ne dinamik bir çıkış yapılacağını ileri sürdü.

Söz konusu tatbikatın Ankara'nın 'provokasyon'larına bir yanıt olduğunu Stavros Ioannidis imzalı haber, dinmeyen gerilim nedeniyle Yunan deniz kuvvetlerinin Noel ve Yeni Yıl tatillerini bile alarmda geçirdiğini dile getirdi.

18 Ocak'ta Ege Denizi'ne açılacak Yunan filosunda denizaltılar, savaş gemileri, füze botları, insansız hava araçları ve özel kuvvetler askerlerinin yer alacağını bildiren CNN Yunanistan, Astrapi adlı tatbikatta 'düşman kuvvetlerinin tamamen yok edilmesi' senaryosunun hayata geçirileceğini yazdı. Türkiye'yi hedef alan gövde gösterisinde ayrıca hidrokarbon kulelerinin korunması gibi senaryolar da sahnelenecek.