Dünya Zirvenin gündemi Karabağ, Ukrayna ve göç

Zirvenin gündemi Karabağ, Ukrayna ve göç

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İspanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun üçüncü toplantısı Granada kentinde dün başladı.

Zirvenin gündemi Karabağ, Ukrayna ve göç

İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen, 40’tan fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı toplantıda Avrupa bölgesinin gelişimi ile Ukrayna, Sırbistan-Kosova ve Karabağ konuları ele alınacak. Toplantı öncesi basına açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantıya katılmamasının üzücü olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Zirvenin gündemi Karabağ, Ukrayna ve göç

Paşinyan, Macron, Scholz ve Michel ile görüştü.

Azerbaycan, Türkiye’nin katılması şartı reddedildiği gerekçesiyle Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı sırasında Ermenistan ile yapılması planlanan 5’li toplantıya katılmayacağını duyurmuştu. Toplantı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 4’lü olarak yapıldı.

Destek masada

Toplantıda Ukrayna’daki savaş en önemli konuların başında geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de toplantıya katılırken, burada verdiği mesajlarda ülkesine verilen desteğin azalmaması yönünde açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, ‘ABD’nin zor bir seçim sürecine girdiğini’ belirtirken, bu durumu Avrupalı müttefikleriyle görüşeceklerini ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ise zirvede AB’nin Ukrayna’ya mali ve askeri yardımı artırmayı planladığını, ancak bu konuda ABD’nin yerini alamayacağını ifade etti. Avrupalı liderlerin zirvede Zelenskiy’e uzun vadeli destek güvencesi vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Zirvenin gündemi Karabağ, Ukrayna ve göç

Zelenskiy Avrupa’daki birliği koruma çağrısı yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kuruluşuna öncülük ettiği Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı 6 Ekim 2022’de Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilmiş, Ukrayna’daki savaş ve enerji krizi gibi konular ele alınmıştı. Moldova’da 1 Haziran’da gerçekleştirilen ikinci toplantıda ise Avrupa’da barış ve güvenlik, enerji konularına yönelik ortak çabalar görüşülmüştü.