Ege 40 bin kişiye istihdam

40 bin kişiye istihdam

30.01.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir OSB’de sürdürülen çalışmaları anlatan Vali Hasan Şıldak, “Toplamda 152 fabrikada 17 bin kişinin çalıştığı bölgemizi, mevcut halinden bir buçuk kat daha büyütüyoruz” dedi.

40 bin kişiye istihdam

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan çalışmaları anlatan Vali Hasan Şıldak, son iki yılda yapılan yatırımlarla Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen bölgelerden biri olduğunu söyledi. Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 453 hektar alanda 152 fabrikanın üretim yaptığını ve 17 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Vali Hasan Şıldak, “Organize Sanayi Bölgesi’nde en büyük hamlemiz 3. etapta yapılacak genişleme çalışmaları. OSB mevcut halinden bir buçuk kat yani 770 hektar daha büyüyecek. 156 hektarlık 1. genişleme alanında 49 parselden 48’ini sattık. İki yıl içinde bu fabrikaların üretime geçmesiyle çalışan sayımız 25 bine çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

İkinci genişleme alanında 338 hektar, üçüncü genişleme alanında ise 283 hektar alanda kamulaştırma ve parsel çalışmalarına kısa sürede başlayacaklarını kaydeden Vali Şıldak, “2’nci ve 3’üncü genişleme alanlarının 5-8 yılda tamamlanarak üretime açılmasıyla bölgede çalışan sayımız 40 bine ulaşacak. Balıkesir OSB, Türkiye’de örnek OSB haline gelecek” diye konuştu.

77 milyon liraya mal oldu

Sanayi Bölgesi’nin 3 bin 300 m3/gün kapasiteli arıtma tesisini 77 milyon liralık yatırımla 13 bin 300 m3/gün kapasitesine çıkarttıklarını kaydeden Vali Hasan Şıldak, “OSB’de en önemli gelişmelerimizden biri Gümrük Müdürlüğü’nün kurulmasıdır. Bu yılın Mart ayında 30 bin metrekarelik Gümrük Müdürlüğü inşaatına başladık. Mart 2023’te faaliyete geçecek. Gümrük Müdürlüğü ihracat ve ithalatta firmalara önemli çözüm ortağı olacak. Dünya Bankası’na üç yıl geri ödemesiz toplam 13 yılda düşük faizle ödemeli kredi için altyapı, elektrik, ileri arıtma ve termal kurutma tesisi projelerimiz için başvurduk. Bugün Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi en çok yer talep edilen Organize Sanayi Bölgelerinden biri. Biz bu konuda seçici davranıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nitelikli iş gücüne destek

Vali Şıldak, fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020 yılında kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde Yenilenebilir Enerji Atölyesi, Endüstriyel Otomasyon, Metal İşleri Atölyesi, Makine Teknolojileri Atölyesi, Temel Mekanik Atölyesi’nden oluşan 5 atölye ve Temel Elektrik Dershanesi, Bilişim Dershanesi, Fabrika Otomasyon Dershanesi, Enerji Verimliliği Merkezi, Genel Dershane şeklindeki 5 dershane ile OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyacı karşılandığını belirtti.  Vali Hasan Şıldak, “Söz konusu atölye ve dershanelerde meslek sahibi olamamış gençlere yönelik düzenlenen eğitimler sonucunda sertifikalandırılarak meslek sahibi olmaları sağlanıyor. Ayrıca, BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi bünyesinde şimdiye kadar istihdam garantili Gazaltı (MİG-MAG) Kaynakçı Kursu, CNC Tezgah Operatörlüğü Kursu, CNC Tezgahları ve Programlama Kursu, Makine Bakım Onarım Kursu ve 3 Boyutlu Tasarım, Solidworks Kursu da açıldı. Bu kursları başarıyla bitiren 100 kursiyer BALOSB’de bulunan çeşitli firmalarda istihdam edildi. BALOSB bünyesinde, mesleki alanlarda belgelendirme yetkisine sahip olmak amacıyla kısa adı BALOSB MESBEM olan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki Belgelendirme Merkezi 26 Nisan 2021 tarihi itibariyle resmi olarak kuruldu.

Haberin Devamı

‘Annemin İşi Geleceğim’

Sanayideki kadın istihdamını arttırmak amacıyla “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi kapsamında BALOSB bünyesinde faaliyet gösteren Neşe Fabrikası Gündüz Bakımevi 120 öğrencisiyle eğitimine devam ediyor” diye konuştu.

BALOSB gurur belgeleri

40 bin kişiye istihdam

Vali Şıldak, BALOSB’nin Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ve Kalite Yönetim Sistemi Belgesiyle enerji veriminin ön planda olduğu kaliteli bir hizmet gerçekleştirildiğini ifade etti, “14001 Çevre Yönetim Sistemi ve 45001 İş Sağlığı Güvenliği belgelerinin alınması için de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, Dünya Bankası OSB Kredilendirme Projesi’ne sunduğumuz 4 projemizin temel amacı da Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin teknik/fiziki altyapısını geliştirmek ve bölgenin modern bir altyapıya kavuşturulması ve bununla beraber çevreye duyarlı daha yeşil bir OSB hedefine katkı sağlamak. İlk 3 yıl ödemesiz toplam 13 yılda %3 faizle ödenecek OSB kredilendirme projesine başvurduğumuz projelerimizde ise; altyapı imalatları, OSB içi elektrik şebekelerinin inşası proses suyu için ileri arıtma tesisi inşaatı, arıtma çamurları ve katı atıklar için termal kurutma tesisi inşaatı yer alıyor. Tır park alanı iyileştirme projesi, otel projesi, ticaret merkezleri projesi, lojistik bölge projesi, akaryakıt istasyonu ve dinlenme tesisleri projeleriyle de Balıkesir OSB’de yer alan sanayicilerimizin imkanlarını geliştirmeyi ve daha iyi bir yatırım ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

40 bin kişiye istihdam
Hüseyin bekki - BALOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Marka olma yolunda güçleniyor

Marmara ve Ege Bölgesi’nin kesişim noktasında yer alan ve çevresindeki iller itibariyle 27 milyon nüfusun ortasında bulunan Balıkesir, karayolu akslarının gelişmesiyle ulaşımın kavşak noktası haline gelmiştir. Ulaşım fırsatlarıyla birlikte yatırımlar için uygun arazi varlığı, işletmelere ciddi avantajlar sunan bölgesel teşvik ve destekler, arazi fiyatlarının uygunluğu ve kurumlar arası koordinasyon yatırımlar için kentimizi daha cazip hale getirmektedir.

Haberin Devamı

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi toplam 1453 ha alanda üretim yapan firmalarıyla şehrin ilk ve en büyük organize sanayi bölgesidir. 2015 yılında 4 bin kişiye istihdam sağlarken, bölgeye yeni yatırımların yapılmasıyla 2017 yılında en fazla yatırım çeken il olup, bugün üretim yapan 152 fabrikası ile 17 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

Bitişik konumda bulunan Balıkesir 2. OSB’nin BALOSB çatısı altında birleşmesiyle birlikte hem idari, mali ve teknik kaynakların ergonomik kullanılması sağlanmış hem de kent ekonomisine olan katkı artmıştır.

Balıkesir OSB bünyesinde; İSO ilk 500’de 9 adet, İSO ikinci 500’de 5 adet katılımcı firmamız yer almaktadır. İhracatta süregelen artışı desteklemek ve Gökköy Lojistik Merkezi ile demiryolu taşımacılığını daha cazip hale getirebilmek amacıyla Balıkesir OSB’de Gümrük Müdürlüğü’ne ihtiyaç duyulmuştur. Bu doğrultuda; Gümrük Müdürlüğü’nün kurulması ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Yapım işine 10 Mart 2022 tarihinde başlanan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü yaklaşık 30 bin m2’lik alan üzerinde kurulacak olup, Mart 2023’de faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır.

30 Mayıs 2022 tarihi itibariyle belirtilen geçici ofislerde Balıkesir Gümrük Müdürlüğü resmi işlemlere başlamış olup ilgili personel ataması yapılmıştır. Balıkesir Gümrük Müdürlüğü, her türlü ithalat, ihracat, transit, antrepo, yolcu ve posta işlemlerini yapmaya yetkili A sınıfı bir gümrük idaresi olarak hizmet verecektir. Hem ithalat hem de ihracat sürecinde firmaların çözüm ortağı olacak olan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü’nde karayolu, demiryolu ve havayolu lojistik bağlantıları sebebiyle geniş bir yelpazede iş ve işlemler sürdürülebilecek ve talep edilebilecek tüm gümrük işlemleri burada yapılabilecektir.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi mevcut alanda tahsis edilecek sanayi parseli kalmadığından yeni sanayi parselleri oluşturabilmek amacıyla genişleme sürecini başlatmıştır. Yaklaşık 770 hektar diğer bir ifade ile bir buçuk kat daha büyüyecek olan BALOSB’nin kamulaştırma süreci üç etap halinde planlanmıştır. 156 hektar büyüklüğündeki 1. etap alanın parsel tesviye işlemleri devam etmektedir. Genişleme 1. etaptaki 49 parselden 48’i yatırımcı sanayicimize tahsis edilmiştir. 2 yıl içerisinde bu alanda ilave 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. 338 hektar büyüklüğündeki 2. etap kamulaştırma çalışmaları da devam etmektedir. BALOSB, tüm genişleme alanları tahsis edildiğinde 5-8 yıl içerisinde 40 bin kişinin çalıştığı Türkiye’nin örnek OSB’leri içerisindeki yerini hızla alacaktır.

BALOSB bünyesinde 3 bin 300 m3/gün kapasiteli mevcut, 10 bin m3/gün kapasiteli yapımı temmuz ayı içerisinde tamamlanan yeni bir arıtma tesisi, trafo merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi, kurulmakta olan mesleki belgelendirme merkezi, cami, kreş, itfaiye ve 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu yer almaktadır. Ayrıca OSB’de bir adet meslek lisesi de bulunmaktadır.

BALOSB’de mevcut 62.5 MVA gücündeki trafoya ilave olarak 100 MVA gücünde ikinci bir trafonun da hizmete girdiği bölgedeki elektrik gücü 162.5 MVA’ya yükseltilmiştir.

Atıksu Arıtma Tesisi, 3 bin 300 m3/gün kapasiteyle hizmet verirken, genişleme alanlarına gelecek yeni fabrikalar da düşünülerek 10 bin m3/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisinin yapımı tamamlanmış olup temmuz ayı başında devreye alınmıştır.

2020 yılında kurulum ve alt yapı çalışmaları tamamlanarak tüm atölye ve dershaneleri ile kullanıma hazır duruma getirilen Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (MESTEM) fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla BALOSB bünyesinde faaliyete geçmiştir. MESTEM’de hem OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyacı karşılanacak hem de bir meslek sahibi olamamış gençlerin burada düzenlenecek kurslar sayesinde alacakları sertifikalar ile meslek sahibi olmaları sağlanacaktır. Katılımcı firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BALOSB iş birliğinde iş garantili kurslar açılmıştır. Bu kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizin tamamı OSB’de yer alan firmalarda istihdam edilmişlerdir.

BALOSB, ayrıca mesleki alanlarda belgelendirme yetkisine sahip olmak amacıyla kendi bünyesinde Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi (MESBEM) kurulum çalışmalarına başlamış olup MYK ile ön protokol imzalamıştır. Ulusal yeterlilikler seçilerek oluşturulan kapsam dahilinde dört farklı sektörde; 29 alt birimde belgelendirme yapılabilecektir.

Sanayideki kadın istihdamını arttırmak amacıyla “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi kapsamında BALOSB bünyesinde inşa edilen Özel Neşe Fabrikası Gündüz Bakımevi 120 öğrencisiyle eğitimine devam etmektedir.

BALOSB, TSE EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni alarak enerji verimliliği konusuna verdiği önemi göstermiş; ayrıca katılımcılarına sunduğu hizmetin kalitesini belgeleyerek TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesini de almıştır.

Şehrin kalkınmasına en büyük desteği veren Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi hızla büyümekte ve gelişmektedir. Balıkesir OSB olarak hedefimiz tercih edilen bir OSB olmanın yanında Balıkesir’i Türkiye’nin en önemli üretim ve inovasyon merkezlerinden biri yapmaktır.

Ulaşım avantajları, güçlü yönetimi, dinamik yapısı ve yüksek hizmet kalitesi ile Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi şehrinin ve ülkesinin ekonomik değerlerine katkı vermeye hazır bir şekilde yatırımcısını beklemektedir.

MESTEM’de kalifiye eleman yetiştiriliyor!

40 bin kişiye istihdam

Fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi iş garantili kurslarla sanayicilerin kalifiye eleman ihtiyacını karşılıyor. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Bekki, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ile hem OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyacının karşılandığını hem de bir meslek sahibi olamamış gençlerin burada düzenlenen eğitimler sonucunda sertifikalandırılarak meslek sahibi olmalarının sağlandığını söyledi.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Bekki, “Katılımcı firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BALOSB işbirliğinde istihdam garantili kursların açılmasına devam ediliyor.  BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi bünyesinde şimdiye kadar istihdam garantili “Gazaltı (MİG-MAG) Kaynakçı Kursu”, “CNC Tezgah Operatörlüğü Kursu” “CNC Tezgahları ve Programlama Kursu”, “Makine Bakım Onarım Kursu” ve “3 Boyutlu Tasarım, Solidworks Kursu” açıldı. Bu kursları başarıyla bitiren 100 kursiyer BALOSB’de bulunan çeşitli firmalarda istihdam edildi” şeklinde konuştu. 

Gümrük Müdürlüğü açılıyor

40 bin kişiye istihdam

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde ihracatta süregelen artışı desteklemek ve Gökköy Lojistik Merkezi ile demiryolu taşımacılığını daha cazip hale getirebilmek amacıyla kazandırılan Gümrük Müdürlüğü kısa bir süre içerisinde kendi binasında faaliyete geçecek.

Balıkesir OSB’de başlatılan Gümrük Müdürlüğü çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Yapım işine 10 Mart 2022 tarihinde başlanan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü yaklaşık 30 bin m2’lik alan üzerinde kurulacak. Gümrük Müdürlüğü’nün kısa sürede kendi binasında faaliyete başlaması bekleniyor. 30 Mayıs 2022’den bu yana geçici ofislerde resmi işlemlere başlayan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü’ne personel ataması da yapıldı. Balıkesir Gümrük Müdürlüğü, her türlü ithalat, ihracat, transit, antrepo, yolcu ve posta işlemlerini yapmaya yetkili A sınıfı bir gümrük idaresi olarak hizmet veriyor. Hem ithalat hem de ihracat sürecinde firmaların çözüm ortağı olacak olan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü’nde karayolu, demiryolu ve havayolu lojistik bağlantıları sebebiyle geniş bir yelpazede iş ve işlemler sürdürülebilecek ve talep edilebilecek tüm gümrük işlemleri burada yapılabilecek. Yapılan Gümrük Müdürlüğü içerisinde depo, antrepo, çeşitli ofisler, dükkanlar, pansiyon ve lokanta ile yeterli sayıda TIR parkı bulunacak.

Jandarmaya yeni bina

40 bin kişiye istihdam

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, bünyesinde açılan Jandarma Karakol binası ile daha güvenli hale geldi. 17 bin çalışanın yer aldığı ve günlük çeşitli büyüklüklerdeki 10 bin araç giriş çıkışının gerçekleştiği Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki huzur ve güvenliği en üst seviyede sağlamak amacıyla OSB Jandarma Karakolu yeni hizmet binasının ve Kontrol İzleme Merkezi’nin yapımı tamamlanarak hizmete girdi.  

40 bin kişiye istihdam
Hasan ŞILDAK - Balıkesir Valisi BALOSB Müteşebbis Heyet Başkanı  

OSB üretiyor Balıkesir kalkınıyor

Balıkesir, Türkiye’nin en büyük ve yoğun ulaşım güzergâhı olan İstanbul, Bursa, İzmir ve İstanbul-Çanakkale- İzmir yol ağı üzerinde yer alıyor. Ülkemizin sanayi açısından gelişmiş iki bölgesi arasında bulunan Balıkesir; sahip olduğu potansiyeli kullanarak fırsatları değerlendirmek ve sanayi yatırımını bölgeye çekmek için çalışmalarını her geçen gün artırıyor.

İl genelinde organize sanayi bölgelerinin altyapı hizmetlerinin iyi düzeyde olması, satışı yapılan arsalara sanayi tesisleri yapılması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, turizm potansiyelinin, jeotermal kaynakların, başta bor ve mermer olmak üzere yer altı varlıklarının daha iyi sanayi yatırımlarına dönüşmesi, sivil ve kamu kesimleri arasında geliştirilen diyalog ve işbirliği Balıkesir ekonomisinin gelişmesine çok önemli katkılar sağlıyor.

Balıkesir il sınırları içinde yedi Organize Sanayi Bölgesi, bir Özel Endüstri Bölgesi ve bir de Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi toplam 1453 hektar alanda üretim yapan firmalarıyla kentimizin ilk ve en büyük organize sanayi bölgesi. Balıkesir’deki OSB’ler fiber optik sistemi, itfaiyesi, arıtması, vb. ile alt yapı hizmetlerini tamamlamış, ülkemizin sayılı organize sanayi bölgelerinden biri olarak hizmetlerini başarıyla sürdürüyor. BALOSB’deki güvenliği en üst seviyede sağlamak amacıyla OSB Jandarma Karakolu yeni hizmet binasının ve Kontrol İzleme Merkezi’nin yapımı tamamlanmıştır.

Elektrik dağıtım lisansına sahip olan BALOSB; bünyesindeki şalt tesisi ve yer altı enerji şebekeleri ile katılımcısına kesintisiz ve güvenli enerji sağlıyor. Üretimin en önemli göstergelerinden biri olan elektrik tüketimi, bölgemizde 2021 yılında bir önceki yıla göre %21,19 artmıştır.

BALOSB, TSE EN ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni alarak enerji verimliliği konusuna verdiği önemi göstermiş; ayrıca katılımcılarına sunduğu hizmetin kalitesini belgeleyerek TSE EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesini de almıştır. Balıkesir coğrafi konumu ile birçok pazara ulaşım kolaylığı sağlıyor. Merkezde ve Körfez bölgemizde olmak üzere iki havalimanımız mevcut. Bunun haricinde inşasına devam edilen ve Avrupa’nın sayılı limanlarından olacak Çandarlı Limanı yaklaşık 130 km, İzmir Limanı 170 km ve Gemlik Limanı 180 km mesafede bulunuyor.

Balıkesir OSB’ye 500 metre mesafede kurulan Gökköy Lojistik Köyü, sanayicilerimizin ürünlerini hızlı, güvenli ve daha uygun maliyetlerle limanlara veya sevk noktalarına ulaştırma imkânını sağlıyor. İlimizde ihracat ağırlıklı bir dış ticaret yapısı mevcut.  Kentin ihracat rakamları her yıl bir önceki yıla göre artış göstermektedir. İhracattaki artışı sürdürülebilir kılmak, şehir ekonomisine katkı sağlamak, yerli sanayicimizin ihracat potansiyelini geliştirmek için inşaatına başlanan Balıkesir Gümrük Müdürlüğü yaklaşık 30.000 m2’lik alan üzerinde kurulacaktır.

BALOSB; şehriyle bir bütündür. Her yeni gelişmeye, teknoloji ve üretim ışığına açık olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü adımları atmakta ve sanayicimize kolaylık sağlamaktadır. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi güçlendikçe, yeni yatırımlar geldikçe istihdam artarak kent ve ülkemiz ekonomisinin kalkınmasında etkin rol oynamaktadır.