Ege ‘Alerjik nezle, yaşam kalitesini etkiliyor’

‘Alerjik nezle, yaşam kalitesini etkiliyor’

25.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Alerjik nezlenin soğuk algınlığı benzeri semptomlarla seyreden bir hastalık olduğunu söyleyen Özel İzmir Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, “İlkbaharın erken dönemlerinde polenler, çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Alerjik nezle, hastaların yaşam kalitesini etkilemektedir” dedi.

‘Alerjik nezle, yaşam kalitesini etkiliyor’

Alerjik nezle hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Başoğlu, “Alerjiye neden olan maddelerin burunla teması sonucunda ortaya çıkan, burunda ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, su gibi burun akıntısı gibi yakınmalarla seyreden bir hastalıktır. Halk arasında, saman nezlesi veya yaz nezlesi olarak da bilinir. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda yakınmalar çok hafif görülürken, bazılarında oluşan reaksiyonlar işlerini, uykularını engelleyecek ve yaşam kalitelerini bozacak kadar şiddetli olabilir” diye konuştu.
Alerjinin, genetik geçiş özelliği gösterdiğini kaydeden Başoğlu, “Anne ve babanın her ikisinin de alerjik olması durumunda çocuğun da alerjik olma olasılığı çok yüksektir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Korunma yöntemleri

- Alerjik reaksiyonların oluştuğu yerlerden uzakta yaşama seçeneği en ideal yaklaşımlardan biri olmasına karşın nadiren uygulanabilmektedir.
- Mümkünse alerjik reaksiyonların oluştuğu yerlerden uzakta yaşamak
- Çimenli ortamda veya ev temizliği yaparken polen maskesi takmak
- Klima filtrelerini sık sık değiştirmek ya da bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlamak
- Polenlerin çok yoğun olduğu özellikle rüzg3arlı dönemlerde açık havaya çıkmamak, kapıları ve pencereleri kapalı tutmak
- Evde bitki ve hayvan bulundurmamak
- Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirmek
- Gerekli olduğunda alerji ilaçları kullanmak
- Genel sağlık kurallarına uymak, sigarayı bırakmak ve diğer hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durmak

Yazarlar