Ege ‘Burundan nefes alabilmek önemli’

‘Burundan nefes alabilmek önemli’

17.01.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özel Ege Şehir Hastanesi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özekmekçi, “Tıkanıklık insana hayatı zehreder. Burundan sağlıklı ve güzel nefes almak çok önemlidir” dedi.

‘Burundan nefes alabilmek önemli’

Özel Ege Şehir Hastanesi’nden KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özekmekçi, çocuklarda ve yetişkinlerde burun tıkanıklıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Geçici tıkanıklar sonrası burun hava pasajının kendiliğinden açılacağını belirten Op. Dr. Özekmekçi, “Alerjik polipler, burun, kıkırdak ve kemik bölgesindeki eğrilikler, kırıklıklar kalıcı tıkanıklık yapabilir. Bazılarımız, bu şikâyetleri çocukluktan beri yaşadığından tıkanıklığın farkında bile olmayabilir. Bu durumlarda uyku bozuklukları, uyku esnasında uyanmalar, horlama görülebilir” dedi.

Haberin Devamı

Geniz eti ve bademcik

Küçük çocuklarda tıkanıklığın geniz eti ve bademciklerin hipertrofisi sonucu hava pasajının kapanması şeklinde oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Özekmekçi, “Ağız açık durma, burundan hırıltılı nefes alma, yemek yemede isteksizlik, kilo alamama, gece terlemesi, horlama bazen de gece işemeleri olarak kendisini gösterebilir. Kulaklara vurduğu takdirde orta kulakta sıvı toplanmasına neden olur. Çocuğun kısa bir işlem ile hem kulaklarının duyması, hem de rahat nefes alması sağlanabilir. Burun tıkanıklığı önemsenmez ve tıkanıklık ilerlerse daha sonraki yaşlarda ön dişler ileri doğru çıkar, damak yükselir ve daralır. İleri de ortodontik tedavi gerekebilir” diye konuştu.

Erişkinlerde de bazen burun tıkanıklığının operasyon yapılmadan 10 dakikalık bir işlemle giderilebildiğini belirten Op. Dr. Özekmekçi, “Operasyonsuz burun tıkanıklığını giderebilme değerlendirmesi için kısa bir burun endoskopisi yeterli olacaktır. Ertesi gün normal aktiviteye  dönülür” ifadesini kullandı.