Ege Büyük düşünüyor büyük oynuyorum

Büyük düşünüyor büyük oynuyorum

31.01.2023 - 00:10 | Son Güncellenme:

Vaatlerini hayata geçirdiğini vurgulayan Halil Arda, “Büyük düşünüyoruz, büyük oynuyoruz. Başarılıyım, bunu sahada da görüyorum. İkinci dönem projelerim de hazır” dedi.

Büyük düşünüyor büyük oynuyorum

Onur Çakır - Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 4 yılını anlattı. Belediyenin ekonomik altyapısı ve yatırımlarla ilgili bilgi veren Arda, halkın kültür-sanat faaliyetlerine ilgi gösterdiğini belirtti. Arda, “Gaziemir kültürle, sanatla büyüyen bir kent, çok entelektüel göç aldı. Gaziemir’de kültürel faaliyetlere ilgi çok. 350 kişilik bir salonumuz var ve o salon yetmiyor. Bu salonumuzu da 7 milyon liraya yeniledik. Atatürk Kültür Merkezi komple yenilendi ama yetmiyor. Bizim etkinliklerimizde kavga çıkar hep ‘Bilet bulamadık’ diye... Biletix’ten aldığımız veriler de kültürel faaliyetlere en çok bilet alınan ilçenin Gaziemir olduğunu gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi

Mevcut Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nun talebi karşılamadığına vurgu yapan Arda, yeni bir kültür merkezini yaptıklarını kaydetti, “Migros’un olduğu alan belediyemize ait bir alan, Buca’da Gaziemir Belediyesi’ne ait 27 bin metrekarelik bir arsa vardı. Burayı 40 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi Fırat Fidanlığı olarak kullanıyordu. Tapusu, Gaziemir Belediyesi’nde ama 1980’de, 40 yıl önce Gaziemir Belediyesi kapatılınca bu alan Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş. 40 yıl sonra dava yoluyla Gaziemir Belediyesi onu geri aldı, tapusu Gaziemir Belediyesi’ne devredildi ama Büyükşehir Belediyesi kullanıyor. Tunç (Soyer) Başkan’a bir teklifte bulundum ve oturup bir anlaşma yaptık. Zaten imar planında belediye hizmet alanı olarak işaretlenmiş, başka bir şey yapamazsın. Bir de Büyükşehir Belediyesi kullanıyor, ‘Gelin bu tapuyu size vereyim, Migros’un orada da Büyükşehir’in 3 bin 500 metrekarelik bir parseli var, 3’te 2’si Büyükşehir Belediyesi’nin; bunları takas edelim ama bizim verdiğimiz yer büyük olduğu için karşılığında bize bir gençlik merkezi, bir de sanat merkezi yapın’ dedim. İzmir’de ‘Yüzüncü Yıl’ ismini taşıyan bir yatırım yok. Biz bunu 2-3 yıl önce konuşuyorduk, meclis kararlarımızı aldık, protokollerimizi imzaladık. Gençlik merkezimizin temelini attık, ikinci katının yapımına başlanıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Arda açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yüzüncü Yıl Sanat Merkeziyle de ilgili yasal süreçler tamamlanacak, biz bir taraftan da proje çalışmasına başladık. Aslında pandemi sürecini biz çok olumlu atlattık. Pandemi sürecinde birçok yatırımımızın proje hazırlık safhasına geçmiş olduk. Yüzüncü Yıl Sanat Merkezimizin projesi çizildi, bitti. kendisi bir sanat eseri olsun istiyordum. İçindeki sanatın dışında dışarıdan bakıldığında herkesin ‘Vav’ diyeceği bir eser olsun istedim. ODTÜ mezunu yüksek lisans yapmış 2 mimarla çalıştık. Bizim isteklerimiz doğrultusunda çok güzel bir proje çizdiler. Şu anda ruhsat aşamasında, jeolojik etüt yapılacak. Migros’la da yaklaşık 1,5 yıl önce görüşmelere başlamıştık. 31 Aralık 2022 tarihinde bizim projemizin biteceği ve yapım aşamasına başlanacağını bildirmiştik. Dolayısıyla Migros’a da ‘1,5 yıl sonra oradan çıkacağınızı düşünerek, kendinizle ilgili aksiyon alın’ demiştik. Migros’un üst düzey yöneticileriyle iyi iletişimimiz oldu bu süreçte. Önce bize bir tahliye taahhütnamesi de vermişlerdi, mağazalarını kapattılar ve orayı bize teslim ettiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Seçimden önce temel

Önümüzdeki süreçte binanın içine girilip jeolojik etüt yapılacak, rapor gelince inşaat ruhsatı keseceğiz. Sondaj bitince yıkım ihalesine çıkıyoruz, oradan da para kazanacak belediyemiz. İnanılmaz para kazanacak malzemeler var. Temeli seçimden önce atmak istiyorum, yetiştirmeye çalışacağım. Temelden önce kısa sürede orası yıkılıp boş alan haline gelecek, etrafını çok güzel görsellerle süsleyeceğim. Maliyetin tamamını Büyükşehir karşılayacak, çünkü bizim verdiğimiz 27 bin metrekarelik arazi de çok değerli bir arazi. Büyükşehir Belediyesi de Fırat fidanlığını oradan taşıdı, o mahalleye devasa bir park yapıyor. Bu ‘win win’ oldu, hem biz hem Bucalılar kazanmış oldu. Hepimizin hayrına olan bir işbirliği oldu. Gençlik Merkezi ve Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi toplamda 250 milyon değerinde olacak, bizim arsamızın bedelini aşacak. İZBAN’a 100 metre mesafede bir yer. 650 kişilik salonu olacak.”

Haberin Devamı

Yoksulluk envanteri

Arda, yoksulluk, engelli ve dezavantajlı bireylerle ilgili ciddi bir envanter çıkardıklarına işaret etti, “Bu çalışmadan önce en önemli şey, 6 sosyal hizmet uzmanı istihdam ettik. Hiçbiri tanıdık değil, liyakatle alındı. Sosyal hizmet uzmanı olan bir başkan yardımcım var. Sosyal marketimizden 2 yıldır 806 aile ihtiyaçlarını karşılıyor, hiçbir bedel ödemeden” dedi.

Çöpte taşerona son

Arda, çöpte taşeronu bitirdiklerini dile getirdi, “Bu bir devrimdi. 19 çöp kamyonunun bugünkü değeri 40-50 milyon lira civarındadır. Biz, 2019 yılında 6 milyon 300 liraya 19 tane sıfır kamyon aldık. Çöp taşeronuna ödediğimiz paranın 4’te biri oranında kredi taksiti ödeyerek” dedi.

Haberin Devamı

‘Mahallelerimizi geziyorum’

Başkan Halil Arda, sahada olduğunu, sabah kahvaltıyla başlayarak 19.00’a kadar mahalle turlarını sürdürdüğünü belirtti, “Ben, mış gibi yapmadım, fotoğraf verip gitmedim. Gerçekten gezdim” vurgusunu yaptı.
122 hektarla tek parça olan Emrez bölgesinin kentsel dönüşümde en büyük alan olduğunu kaydeden Arda, “Startını verdik, yaklaşık 10 yıl sürecek” dedi. Gaziemir metrosunun tanıtımının yapılma noktasına gelindiğini dile getiren Arda, projenin hayalinin çok ötesinde, hızlı ilerlediğine dikkat çekti.

Tapu sorununun çözüm noktasına geldiğini vurgulayan Arda, yol ve altyapı konusunda da önemli mesafe aldıklarını belirtti.

Arsa tahsisi istiyor

Sarnıç kapalı pazaryerini yapmayı çok istediğini kaydeden Arda, “Bir yer var, ama yer Milli Emlak’a ait, maalesef bize tahsis etmiyorlar. Cumhurbaşkanımızın tasarruf genelgesi var, yatırım için kaynaklarınızı toprağa yatırmayın, devletin arazilerini kullanın, paranızı üst yapıya harcayın diye tasarruf genelgesi var. Bu genelgeye dayanarak Milli Emlak’tan yeri istiyoruz, projesini yapmışız, parası hazır ama tahsisini yapmıyorlar” dedi. Arda, Sarnıç’ın imar planları üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü belirtti.