01.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Oyuncak ve Mask Müzesi’nden sonra butik müzeler zincirinin üçüncü halkası olan “İzmir Kadın Tarihi Müzesi” konseptini uzmanlarla yaptıkları uzun, soluklu ve titiz bir çalışma sonucunda belirlediklerini söyledi.
Basmane’de tarihi bir binada kurulacak olan müzede, “Kütüphane”, “El Sanatları Satış”, “Dünya’da Kadın”, “Amazonlardan Bugüne Kadın”, “Çağlar Boyu Kadın”, “Kurtuluş Savaşı’nda Kadın”, “Cumhuriyet Döneminde Kadın” ve “İzmir ve İzmir’in Yetiştirdiği Öncü Kadınlar”a ait bölümlerin yer alacağını belirten Başkan Tartan, “Kadınların, resim, heykel, karikatür gibi eserlerinin sergileneceği Kadın Tarihi Müzesi’ni, Türkü, Şiir ve Şarkılarda Kadın, Halı, Kilim ve Oyalarda Kadının Dili bölümleriyle yaşayan bir müze haline getireceğiz” diye konuştu.
Almanya’da inceleme yapıldı
Tartan, Konak Belediyesi görevlileri ve konunun uzmanlarının bir süre önce Almanya’nın Bonn Kenti’ndeki Kadın Müzesi’nde incelemelerde bulunduğunu, konsept çalışmalarında buradan fikir alındığını ifade etti.
Amazonlar kimdir?
Karadeniz’in kuzey-doğusu, Amazonlar Ülkesi olarak biliniyordu. Ancak, bir kısmının Afrika’da, bir kısmının da Asya’da yaşadığı anlaşılmaktadır. Amazonlar, Smyrna (İzmir), Sinope, Myrina, Kyme (Nemrut, Ege Bölgesi’nde), Paphos şehirlerinin ve Efes’teki Artemis kültürünün kurucuları sayılırlar.