Eğitim 1. TBMM Döneminin Özellikleri Ve Faaliyetleri Nelerdir?

1. TBMM Döneminin Özellikleri Ve Faaliyetleri Nelerdir?

08.06.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

I. Dünya Savaşında İttifak Devletlerinin yanında yer alan Osmanlı İmparatorluğu Almanya ve Avusturya ile birlikte savaştan mağlup ayrıldı. 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona erdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkmasıyla Kurtuluş Savaşı başladı. Yaklaşık bir yıl sonra ise 1. TBMM açıldı. 1. TBMM döneminin özellikleri ve faaliyetleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

1. TBMM Döneminin Özellikleri Ve Faaliyetleri Nelerdir
  1. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kuvvetler birliği ilkesi benimsenmiştir. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin aynı çatı altında toplanmasının nedeni ülkenin işgalci güçlere karşı topyekun mücadele vermesidir. Güçler birliği ilkesi sayesinde tüm kararlar hızlıca verilmiş ve ülkede istikrar sağlanmıştır. 

 

  1. TBMM Döneminin Özellikleri ve Faaliyetleri Nelerdir? 

 

 Birinci TBMM Döneminin en önemli faaliyetleri şu şekilde sıralanabilir: 

Haberin Devamı

 

 1- Kurtuluş Savaşı sırasında çıkan 1. ve 2. Yozgat Ayaklanması ile Aynacıoğulları Ayaklanması bastırıldı. 

 

 2- Savaştan kaçanlar için Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkartıldı. 

 

 3- Cumhuriyet rejimine karşı çıkan ve işgalci kuvvetlerle işbirliği içerisinde olan kişiler İstiklal Mahkemelerinde yargılandı. 

 

 4- 1 KASIM 1922'de saltanat kaldırıldı ve Osmanlı Devleti resmen sona erdi. 

 

 5- Düzenlenen yarışmayı Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşı kazandı. İstiklal Marşı, ülkemizin resmi marşı ilan edildi. 

 

 6- 11 Ekim 1922 tarihinde işgalci kuvvetlerle imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması ile İstanbul, silah kullanılmadan kazanıldı. İngiltere 1. Türkiye Büyük Millet Meclisini resmen tanıdı. 

 

 Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinin Özellikleri 

Haberin Devamı

 

 1- Birinci TBMM kurulduğunda, öncelik işgalci kuvvetlerin ülkeden çıkarılmasıydı. Bu nedenle yapılan tek inkılap saltanatın kaldırılması oldu. Böylece cumhuriyetin ilan edilmesi için gerekli şartlar oluşturuldu. 

 

 2- Güçler birliği ilkesi uygulandı. 

 

 3- Mustafa Kemal Atatürk meclisin ilk başkanı oldu.