Eğitim 2. Murat Kimdir? 2. Murat'ın Yaptıkları Ve Başlıca Katkıları Nelerdir?

2. Murat Kimdir? 2. Murat'ın Yaptıkları Ve Başlıca Katkıları Nelerdir?

18.01.2021 - 14:41 | Son Güncellenme:

2. Murat 1404 yılında Amasya'da doğdu. Koca Murat adıyla da bilinir. Osmanlı İmparatorluğunun 6. padişahı olan 2. Murat, 25 Haziran 1421 tarihinde tahta çıkmış ve 28 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Yaptıklarıyla Osmanlı Devletinin yükselmesinde önemli rol oynamıştır. 2. Murat Kimdir? 2. Murat'ın yaptıkları ve başlıca katkıları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

2. Murat Kimdir 2. Muratın Yaptıkları Ve Başlıca Katkıları Nelerdir

Fatih Sultan Mehmet'in babası olan II Murad, I Mehmed'in yerine tahta geçti. Tahtta kaldığı 28 yıl boyunca fethettiği topraklarla Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını genişletmiş ve devletin çok daha güçlü olmasını sağlamıştır. 

Haberin Devamı

 Murat Kimdir? 

Murat 1421 ve 1451 yılları arasında hüküm sürmüş olan Osmanlı padişahıdır. 2 kez tahta çıkan padişahlardan biridir. İlk kez 1421 yılında tahta çıkıp 1444 yılına kadar devletin başında kalmıştır. 1446 yılında ikinci kez padişah olan 2. Murat, 1451 yılında vefat edene kadar hüküm sürmüştür. 

Murat'ın Yaptıkları ve Başlıca Katkıları Nelerdir?

1- Bizans Kuşatması: 

Fatih Sultan Mehmet'ten önce, İstanbul'u fethetmeye çalışan birçok padişah olmuştur. O padişahlardan biri de 2. Murat'tır. Ancak hem Bizans'ın o dönem çok güçlü olması, hem de Osmanlı ordusunun yetersizliği, fethi girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur. 

2- Osmanlı Devletinin güvenliğini sağladı: 

Osmanlı Devletini tanımayan ve sürekli isyan çıkaran beyliklere karşı sınır güvenliğini sağlamıştır. 

Haberin Devamı

3- Güvercinlikli Kalesi: 

Stratejik bir konumda olan Güvercinlikli Kalesini almıştır. Macar Adasını da fetheden II. Murad, Osmanlı Devletinin bu bölgede egemen olmasını sağlamıştır. 

 4- Varna Muharebesi: 

1444 yılında Bulgaristan'da Haçlı Ordusu ile Varna Muharebesi yapıldı. Varna Meydan Savaşı adıyla da bilinen savaş Osmanlı'nın mutlak zaferiyle sonuçlandı. Bu zafer ile birlikte Haçlıların geri çekilmek zorunda kaldı ve Osmanlı İmparatorluğu Balkanlarda eski gücüne kavuştu. 

5- Arnavutluk İsyanı: 

Arnavutluk isyanını bastıran II. Murad, ülkedeki iç karışıklıklara son vermiştir. 

6- II. Kosova Muharebesi: 

17 Ekim 1444 tarihinde Kosova Ovasında gerçekleşen II. Kosova Muharebesi, Osmanlı Devletinin kesin zaferiyle sonuçlandı. 

Murad'ın Eşlerinin ve Çocuklarının İsimleri 

Murad'ın eşlerinin isimleri: 

Mara Hatun 

Hatice Halime Hatun 

Hüma Hatun 

Murad'ın çocuklarının isimleri: 

 Fatih Sultan Mehmet 

 Fatma Hatun 

 Yusuf Adil Şah 

 Şehzade Alaaddin 

 Murad'ın Ölümü 

Osmanlı İmparatorluğunun 6. padişahı olan II. Murad, 3 Şubat 1451 tarihinde 47 yaşındayken vefat etti. Ölüm nedeni beyin kanamasıdır. II. Murad'dan sonra tahta oğlu Fatih Sultan Mehmet çıktı ve Osmanlı Devleti yükselme dönemine girdi.