Eğitim Açık Hava Basıncı Nedir, Neye Bağlıdır? Kısaca Örnekleri Nelerdir?

Açık Hava Basıncı Nedir, Neye Bağlıdır? Kısaca Örnekleri Nelerdir?

04.06.2021 - 15:53 | Son Güncellenme:

Atmosfer üzerinden farklı hava koşulları yaşanır ve basınç üzerinden gerçekleşir. Bunun içerisinde özellikle açık hava basıncı merak edilen konular arasında gelmektedir. Peki açık hava basıncı nedir, neye bağlıdır? Kısaca örnekleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Açık Hava Basıncı Nedir, Neye Bağlıdır Kısaca Örnekleri Nelerdir

Yeryüzünde meydana gelen hava koşulları basınç eşliğinde gerçekleşir. Bu bağlamda rüzgar ile beraber sıcak ve soğuk değişimi kapsamında birtakım koşullar ön plana çıkmaktadır. Genel olarak atmosferdeki gazlar üzerinden yaşanan bir durum olması ile beraber, basınç ile yer değişimi işlemi şeklinde ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

Açık Hava Basıncı Nedir?

Hava koşullarındaki basınç etkisiyle açık hava basıncı önemli bir yer tutmaktadır. Atmosferdeki gazlar ağırlıkları sebebiyle yeryüzüne belli oranda bir basınç uygular. Bu basınç ise açık hava basıncı olarak bilinmektedir. Genelde yüksek basınç aşağı doğru inerek soğuk hava getirirken, alçak basınç yükselmek suretiyle sıcak hava etkisi yukarı doğru yer değiştirmektedir.

Açık Hava Basıncı Neye Bağlıdır?

Belli başlı bazı unsurlar kapsamında açık hava basıncı oluşmaktadır. Bu durum genel olarak atmosferdeki akıntılar nedeniyle yaşanan değişiklik kapsamında gerçekleşir. Atmosfer üzerinden aşağı doğru inen gaz ile beraber yer değiştirme yaşanır. Ayrıca denizden yükseldikçe de atmosfer basıncı değişikliği gerçekleşmez. Hava basıncının az olduğu yerler genel olarak alçak basınç alanı şeklinde ifade edilir. Hava basıncının yüksek olduğu yerler ise yüksek basınç alanı biçiminde öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda yüksek açık hava basıncı kapsamında hava daha soğuk hale gelmektedir.

Haberin Devamı

Açık Hava Basıncı Kısaca Örnekleri Nelerdir?

Açık hava basıncını anlatmak için birçok farklı örnek vermek mümkün. Zira bu durum daha çok gazların hal değişimi ile beraber belli bölgeleri basınç uygulaması üzerinden sağlanır. Örneğin şişirilmiş bir futbol topunun her noktasına dokunulduğunda, eşit sertlikte olduğu görülür.

Ayrıca futbol topunun belli bir noktasına baskı yapıldığında eşit oranda her yerden bir hareket gözlemlenir. Bu durum aynı şekilde araba lastiği üzerinden de örnek olarak verilebilir. İşte bunun gibi atmosfer üzerinden yaşanan basınç ile beraber, gazlar aşağı doğru bir hareket gerçekleştirir ve bu eşit düzeyde yeryüzüne doğru sağlanır.