Eğitim Ametallerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Ametallerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

06.05.2021 - 16:45 | Son Güncellenme:

Periyodik toplada yer alan ametaller, herhangi bir metal özelliği barındırmayan element yapısına sahiptir. Metallere ait özelliklerden ısı ve elektrik akımının iletilmesi görevini gerçekleştirememektedir. Özellikle bilinmekte olan ametaller arasında karbon, kükürt ve klor gibi elementler bulunmaktadır. Ametallerin barındırdığı özelliklere bağlı olarak oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Ametallerin ticari maksatlı olarak hangi kullanım alanları bulunmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ametallerin Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir

Ametaller, oda özellikleri içerisinde maddenin üç hali olan katı, sıvı ve gaz halde bulunabilmektedir.

Ametallerin Özellikleri

Ametaller, ismi içerisinde metal kelimesinin yer almasına rağmen metallerden tamamen farklı özelliklere sahiptir. Ametaller, hiçbir durumda ısıyı iletme ya da elektrik iletme işlevini yapamamaktadır.

Oda sıcaklığı 25 derece olmaktadır. Oda sıcaklığı içerisinde yer alan ametaller 3 farklı hal durumunda bulunabilmektedir. Ametaller, kırılgan yapıda bulunan ve alaşımlarında kırılganlık bulunduran elementler arasındadır.

Ametal elementleri demir alaşımları ve demir üretimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle karbon elementi ile demir elementi demirin farklı varyasyonlarını oluşturmaktadır. İçerisinde yer alan karbon atomuna bağlı olarak farklı özelliklere sahip olmaktadır.

Ametallerin Yaygın Kullanım Alanları

Ametallerin kullanım alanları arasında geniş bir alan bulunmaktadır. Ametal elementleri ile demir alaşımları ile farklı özelliklerde maddeler üretilmektedir. Ancak bu durum içerisinde yüzeylerinin mat olması ve kırılgan yapılı olması nedeniyle oldukça az miktarlarda katılmaktadır.

Haberin Devamı

Ametallerin en bilindik özellikleri arasında ısı ve elektriği iletmeme durumu bulunmaktadır.

Ametaller, yüzeyleri mat olan ve levha ya da tel haline getirilemeyen elementlerdir.

Ancak elektron almaya istekli olan atomlara sahip olması nedeniyle birçok element ile bileşik yapabilmektedir.

Ametallerin doğa içerisinde bileşikler halinde bulunması, önemli özellikleri arasında yer almaktadır.

Ametaller, periyodik tablonun sağ tarafında yer almaktadır. Ancak 1A grubu içerisinde yer almakta olan Hidrojen atomu da bir ametaldir.

Ametal Elementleri Nelerdir?

Ametaller arasında hem ticari hem de doğada yer alması ile karbon ve kükürt önemliler arasında yer almaktadır. Ayrıca doğada yer alan oksijen ve hidrojen elementleri de ametaller arasında bulunmaktadır.

Ametaller arasında bulunan bir kısım da soygazlar olmaktadır. Holojen olan ve soygaz olan elementler doğa içerisinde ametal olarak bulunmaktadır.