Eğitim Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuştur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuştur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

07.06.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

Milattan önce kurulmuş olan Asya Hun Devleti Tarihin en önemli Türk devletleri içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda Türk tarihinin en merak edilen devletleri arasında gelir. Peki Asya Hun Devleti ne zaman kurulmuştur? Kısaca özellikleri nelerdir? İşte bu devlet üzerine merak edilen tarihi bilgiler.

Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuştur Kısaca Özellikleri Nelerdir

 Göçebe hayattan yerleşik hayata geçiş dönemleri zamanından sonra ortaya çıkan Asya Hun Devleti, kısa süre içerisinde büyüyüp gelişen önemli Türk devletlerinden biridir. Aynı zamanda kısa süre içerisinde gelişmek suretiyle, bulunduğu bölgeye hakim olan bir devlet olarak da öne çıkar.

Haberin Devamı

Asya Hun Devleti Ne Zaman Kurulmuştur?

Asya Hun Devleti konusunda en merak edilen konulardan biri ne zaman kurulduğudur. Asya Hun Devleti milattan önce (M.Ö.) 220 yılında kurulmuştur. Bu devletin kurucusu ise Teoman’dır. Aynı zamanda Teoman (M.Ö.) 222 209 yılları arasında Asya Hun Devleti'nin hükümdarlığını yapmış ilk hükümdar olarak öne çıkar. Orta Asya'da kurulmuş olan Asya Hun Devleti, kısa zaman içerisinde bölgeye hakim olmuş önemli Türk devletlerinden biridir. Orta Asya'da kurulmuş olan bu devlet, uzun yıllar Çin ile de önemli bir mücadele göstermiştir.

Asya Hun Devleti Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Asya Hun Devleti kuruluş anından itibaren yıkılış dönemine kadar birçok özelliğe sahiptir. Bu özellikleri ile beraber Türk devletleri arasında önemli bir yer teşkil eder.

Haberin Devamı

 - Asya Hun Devleti Orta Asya'da kurulmuş bir Türk devletidir.

 - Asya Hun Devleti'nin kurucusu Teoman’dır.

 - Anadolu'ya ilk keşif birliklerine göndermiş Türk devletidir.

 - Asya Hun Devleti'nin en parlak dönemleri Metehan, Kiok ile beraber Cücin hükümdarları zamanında gerçekleşmiştir.

 - Devletin Başkenti Ötüken’dir.

 - Daha çok göçebe bir hayat sürmüştür.

 - Yerleşik hayata tam olarak geçmemiş olsalar bile, tarımla ilgilenen Türk devletlerinden biridir.

 - Su ve ay ile beraber toprak gibi yapıları kutsal sayan bir özelliğe sahiptir.

 - Dini inançları arasında Şamanizm gelir.

 - Çinlilerle uzun yıllar önemli uğraşlar vermişlerdir.

 - Hun kelimesi sözlük anlamı üzerinden Türk halkı ve insan anlamına gelir.

 - İç savaş ile beraber ikiye bölünmüştür. Bunlar Doğu Hun Devleti ve Batı Hun Devleti olarak bir süre daha hayatına devam etmiştir.

Asya Hun Devleti bu özellikleri ile beraber uzun yıllar bulunduğu bölgeye hakim olmuş en önemli Türk Devletlerinden biri olarak öne çıkar. Günümüzde ise hala tarihi etkileri ile beraber, öğretilen ve özellikleri ortaya çıkarılan Türk devletleri arasında gelir.