EğitimAydınlanma Çemberi Nedir Ve Neden Oluşur?

Aydınlanma Çemberi Nedir Ve Neden Oluşur?

03.06.2021 - 05:44 | Son Güncellenme:

Aydınlanma çemberi, dünyanın karanlık olan yarısı ile aydınlık olan yarısını birbirlerinden ayıran niteliğe sahip, çember biçimindeki hattır. Bu hat dünya için önemli özelliklere sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aydınlanma Çemberi Nedir Ve Neden Oluşur


Eksen eğikliğinden kaynaklı olarak güneş ışınlarının yıl içerisinde dik geldiği alanlar sürekli değiştiği için aydınlanma çemberinin yeri de her zaman değişir. Aydınlanma çemberi hangi konumda bulunursa bulunsun ekvatoru iki eşit parçaya böler.

Aydınlanma Çemberi Nedir?

Dünyanın kendi ekseni çevresindeki dönüşü ve güneş çevresindeki yörüngesi üzerindeki seyahati sırasında bir yarısı güneş ışıkları ile aydınlanırken, öbür yarısı ise karanlıkta kalır. Dünyanın dönüşü ile ilerleyişi sebebiyle aydınlanma çemberi de devamlı olarak ilerler. Aydınlanma çemberinin en önemli özelliği gece ile gündüzün arasındaki sınırı oluşturmasıdır.

Hangi Tarihler Arasında Aydınlanma Çemberi Kutup Noktalarından Geçebilir?

Dünya'da gece ile gündüz süreleri birbirine eşit düzeyde olur. Bu tarih ise Güney Kutup Noktası üzerindeki altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası üzerinde ise altı aylık gündüzün başlangıcı olur. Aydınlanma çemberi ayrı olarak 21 Haziran ve 21 Aralık tarihleri içerisinde kutup dairelerine teğet bir şekilde geçer.

Aydınlanma Çemberi Neden Oluşur?

Aydınlanma çemberinin oluşumuna bakıldığında Dünya üzerindekiler için bu çember, günlük hareket neticesinde doğudan, batıya doğru kayar. Uzaya çıkıp Dünya’nın izlenmesi şansı olsaydı esasında aydınlanma çemberinin günlük hareketi sırasında sabit bir şekilde olduğu, Dünyanın ise hareketli olduğu görülürdü. Dünya’nın senelik hareketi ve ekseninin eğikliğine bağlı şekilde aydınlanma çemberinin değişimi, kutup daireleri ile kutup noktaları arasında gerçekleşir.

Aydınlanma Çemberinin Hız Düzeyi Nasıldır?

Aydınlanma çemberinin sürati, çizgisel hız ile doğru orantılı olmaktadır. Çizgisel hız ise ekvator üzerinden kutuplara doğru azalmasından dolayı, aydınlanma çemberinin geçiş işlemi ekvatordan, kutuplara doğru daha yavaş bir hal alır.

 

KEŞFETYENİ
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım
Berk Atan kaza geçirmişti! Günler sonra ilk paylaşım

Cadde | 04.05.2025 - 10:14

Berk Atan'ın da içinde bulunduğu araç geçtiğimiz günlerde kaza yapmıştı. Ünlü oyuncudan günler sonra ilk paylaşım geldi.

Yazarlar