Eğitim Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

05.06.2021 - 03:35 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatında ünlenmiş ve günümüze kadar eserlerini getirmeyi başarmış olan pek çok yazar bulunmaktadır. Bedri Rahmi Eyüboğlu da o kişilerden bir tanesidir. Aynı zamanda bir dönem ressamlık da yapmıştır. Son aylarda Bedri Rahmi Eyüboğlu ile ilgili araştırmalar artmış olup eserleri en çok okunan eserler haline gelmiştir. Peki Bedri Rahmi Eyüboğlu kimdir? Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleri nelerdir? Bedri Rahmi Eyüboğlu edebi kişiliği nedir? Bedri Rahmi Eyüboğlu hayatı nasıldır? İşte Bedri Rahmi Eyüboğlu ile ilgili tüm detaylar.

Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği


Bedri Rahmi Eyüboğlu hem ressam de hem de şairdir. Yazmış olduğu şiirler günümüzde en beğenilen şiirlerdendir.

Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir?

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam ve aynı zamanda Şairdir. Giresunlu şair olarak da bilinmektedir. Giresun'un Görele ilçesinde dünyaya gelmiştir. 1930 ve 1975 yılları arası aktif sanatçı dönemi geçirmiştir.

Bedri Rahmi Eyüboğlu Hayatı

Bedri Rahmi Eyüboğlu 1911 yılında Giresun'un Görele ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası ise Görele ilçesinde kaymakamlık görevini yapıyordu. Babasını ismi Mehmet Rahmi Bey annesinin ismi de Lütfiye Hanım'dır. Bedri Rahmi Eyüboğlu Lütfiye Hanım ve Mehmet Rahmi Bey'in ikinci çocuğudur. Asıl doğum adı ise Ali Bedrettin olup daha sonra Ali ismini kullanmamıştır. Bedrettin ismi de Bedri'ye dönüşmüştür. Anadolu'da çocukluğunun önemli bir kısmı geçmiştir. Havza, Kütahya ve Ankara'da çocukluğu geçmiştir. Babası daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Trabzon milletvekili olmuştur.

Bundan dolayı da Trabzon'da da bir müddet yaşamıştır. 1929 yılında İstanbul güzel sanatlar akademisine girmiştir. Burada edebiyata ilgi duymuş ve eserler ortaya koymaya başlamıştır.

Bedri Rahmi Eyüboğlu Eserleri

- Han Kahvesi
- Çıplak
-- Mustafa Eyüboğlu
- Eren
- Paris
- Yazılı Natürmort
- Nallanan Öküz
- Düşünen Adam
- Karadut Satıcısı
- Ankara'nın Kavakları
- Mor Takkeli Hacı
- Han
- Ev İçi
- Salı Pazarı
- Çakıl
- Karadut
- Üçü Birden
- Yaradana Mektuplar
- Dol Karabakır Dol
- 7 Tane Erik Ağacı
- Türküler Dolusu
- Delifişek
- Canım Anadolu
- Resme Başlarken

Bedri Rahmi Eyüboğlu Edebi Kişiliği

Bedri Rahmi Eyüboğlu d grubu kategorisinde yer alan ressamlardan bir tanesidir. Ressamlıktan daha fazla şairliği ile bilinmektedir. Deneme ve gezi türleri ile eserlerini ortaya koyan Bedri Rahmi Eyüboğlu halk kültürünü de benimsemiştir. Halk edebiyatında da masal ve şiir alanında eserlerini ortaya koymuştur. Şiirlerinde biçim ve uyak kaygısını asla yaşamamıştır.