08.04.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:
Savunma hakkı anayasal bir haklarımızdan birisidir. Mahkeme hiç kimse hakkında kendiliğinden bir karar vermez. Öncelikle dava edilen kişiye bir davetiye göndererek hakkında dava açıldığını bildirir, dava hakkında söyleyeceklerini sorar ve kararını verirken kişinin savunmasını da göz önünde bulundurur.
Dahili Davalı Ne Demek?
Dava dosyası açıldıktan sonra ihtilafın sizinle ilgili doğru bir karar verebilmesi için tespit edilmesi ve talep üzerine ya da mahkeme tarafından resen davaya dahil edilme durumuna dahili davalı ismi verilir.
Dahili davalı, dava dilekçesinin içinde yer almaz. Dosyaya daha sonradan dahil edilmiştir. Davalıya tebligat gönderilerek mahkemeye davet edilir ve savunmasını yapması talep edilir. Ardından yapılan savunmalara göre mahkeme tarafından gerekli değerlendirmeler sonucunda karar verilir.
Dahili Davalı Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?
Savunma hakkı, anayasal bir haktır. Bu nedenle davalıların savunmalarını yapabilmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri ve delillerle savunmalarını kanıtlayabilmeleri için kişilere davetiye yolu ile hakkında dava açıldığı bildirilir ve kişi duruşmaya davet edilir. Hiçbir mahkeme kendi kendine karar veremez. Bu nedenle tarafların beyanları çok önemlidir.
Mahkeme karar verirken tarafların savunmalarını dikkate alır. Bu nedenle kişilerin ortadan kaybolarak davadan kurtulmaları da başkalarının hakkını ihlal eder. Bu nedenle hakkın kötüye kullanılmasını önlemek için resmi dairelerin kayıtlarında yer alan güncel adrese ilan ya da tebligat yolu ile tebligat imkanı da vardır. Bu gibi durumlarda kişilere tebligat yaparak davaya devam edilir.