Eğitim Dünyamızın Şekli Nasıldır Ve Neye Benzer? Dünyamızın Şekli İle İlgili Görüşler

Dünyamızın Şekli Nasıldır Ve Neye Benzer? Dünyamızın Şekli İle İlgili Görüşler

12.06.2021 - 04:01 | Son Güncellenme:

Dünyanın şeklinin geoit olduğunu öne süren ilk bilim insanı, aynı zamanda bir matematikçi ve filozof olan Pisagor'dur. Gezegenimizin şeklinin geoit olduğunu bilimsel olarak ispatlayan ilk kişi ise modern fiziğin babası olarak nitelendirilen Galileo Galilei'dir. Galilei'nin dünyanın şekli ve konumu konusunda yaptığı araştırmalar astronomi biliminin gelişmesinde etkili olmuştur. Dünyamızın şekli nasıldır ve neye benzer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dünyamızın Şekli Nasıldır Ve Neye Benzer Dünyamızın Şekli İle İlgili Görüşler

Çeşitli kaynaklarda dünyanın şeklinin ''yuvarlak'' olduğu yazılsa da en doğru tanım geoittir. Geoit kelimesinin Türkçe karşılığı küredir.

Dünyamızın Şekli Nasıldır ve Neye Benzer?

Küre biçimindeki dünya ekvatordan şişkin ve kutuplardan basıktır. Bunun en büyük nedeni ise atmosferde bulunan gaz tabakalarının birbirleriyle olan etkileşimleridir. Aynı zamanda er çekimi kuvveti de dünyanın küre biçiminde olmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Kutuplarda yer çekiminin daha fazla olmasının nedeni ise, bu bölgenin merkeze uzak olmasıdır. Ekvator olarak adlandırılan merkezden uzaklaşıldıkça yer çekimi artar. Bu da kutupların daha basık, ekvatorların ise daha geniş olmasını sağlamıştır.

Dünyanın geoit şeklinde olması iklimlerin dağılımında, dağ, ova ve plato gibi yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkili olmuştur. Eksen eğikliği ve dünyanın geoit biçiminde olması, güneş ışınlarının geliş açısını da doğrudan etkiler. Bu nedenle Kuzey Yarım Küre'de yaz yaşanırken, Güney Yarım Kürede kış yaşanır.

Not: Dünyanın şekli küreye benzediği için coğrafya kitaplarında ve bilimsel eserlerde Latincede küre anlamına gelen geoit kelimesi kullanılır.

Dünyamızın Şekli ile İlgili Görüşler

Antik Çağlarda dünyanın düz bir tepsi şeklinde olduğunu iddia eden görüşler desteklenmiş ve yüzyıllar boyunca bu görüşler doğru kabul edilmiştir. Mezopotamya'da kurulan uygarlıklarda da astronomi ile ilgili çalışmalar yapılsa da doğru sonuca ulaşılmamıştır.

Dünyanın hem şekli hem de konumu ile ilgili yanlış görüşler Orta Çağ'da da devam etmiştir. Orta Çağ'da Engizisyon mahkemelerinin kurulması, bilimsel çalışmaları sekteye uğratmıştır. Bunun sonucu olarak dünyanın evrenin merkezinde olduğuna inanılmıştır.

Galie Galilei yaptığı gözlem ve araştırmaların sonucunda dünyanın düz değil yuvarlak olduğu sonucuna ulaşmıştır. Günümüzde astronomi alanında üst düzey teknoloji kullanılmakta ve çekilen 3D görüntülerle dünyanın şekli net bir şekilde görülmektedir.