Eğitim Düzlem Ayna Nedir? Düzlem Aynada Görüntünün Özellikleri Nelerdir?

Düzlem Ayna Nedir? Düzlem Aynada Görüntünün Özellikleri Nelerdir?

16.06.2021 - 04:23 | Son Güncellenme:

Yansıtıcı yüzeyi düz yapıda olan aynalara düzlem ayna adı verilir. Düzlem aynaya düşmekte olan ışınlar ayna içerisinde yansıma yasalarına göre yansırlar. Düzlem aynalarda her zaman düzgün yansıma ortaya çıkar. Düzlem ayna konusu fizik bölümü kapsamında yer alan önemli niteliklere sahip olan konulardan bir tanesidir. Bu konunun iyi bir şekilde öğrenilmesi büyük ölçüde önem arz eder. Sizin için düzlem aynanın ne demek olduğunu ve düzlem aynanın hangi özelliklere sahip olduğunu derledik.

Düzlem Ayna Nedir Düzlem Aynada Görüntünün Özellikleri Nelerdir

Üzerine düşmüş olan ışığın tamamına yakının bölümünü yansıtabilme niteliğine sahip olan yüzeylere ayna adı verilir. Aynaların bir yüzeyi çok daha iyi parlatılmış, diğer yüzeyiyse gümüş, kalay, alüminyum ve cıva ile kaplanmıştır. Aynalar, yansıtıcı olan yüzeylerinin biçimlerine göre isimlendirilir. Yansıtıcı olan yüzeyi düz şekilde olan aynalara düzlem ayna ismi verilir. Yansıtıcı yüzeyinin küre kapağı biçiminde olduğu aynalara ise küresel ayna adı verilir.

Düzlem Ayna Nedir?

Düzlem aynalar, yüzeye paralel bir şekilde gelen ışın demetini paralel şekilde yansıtan aynaları ifade eder. Düzlem ayna üzerinde herhangi bir noktasal cisim görünüşünü bulmak amacı ile aynaya iki tane ışın gönderilir. Yansıma yasalarına göre ışınlar yansıtılır. Yansıyan bu ışınların daima bir yüzeyinin normal olması lazımdır. Işınların mevcut uzantılarının kesiştiği bölgede cismin görüntüsü ortaya çıkar. Teleskoplarda da düzlem aynanın kullanımı mevcuttur.

Düzlem Aynanın Genel Özellikleri Nelerdir?

Düzlem aynanın çok sayıda birbirinden farklı niteliği vardır. Bu nitelikler oldukça önemlidir. Düzlem aynanın sahip olduğu özellikler şu şekilde ifade edilir:

Haberin Devamı

Düzlem aynada yer alan cisim aynaya göre simetrik bir şekil alır.

Mevcut görüntünün boyu ise cismin boyuna eşittir.

Cismin aynaya olan uzaklığına bakıldığında, bu uzaklık görüntünün aynaya karşı olan uzaklığına eşit olmaktadır.

Cismin görüntüsü sanal bir şekildedir. Sanal görüntüler ise düz olup perde üstüne düşürülemez.

Bir cisim aynaya V hızıyla yaklaşıyor ise görüntüsü de aynaya -V hızı ile, kendine ise - (2V) hızı ile yaklaşır.

Cisim ile beraber, aynada hareket ediyor ise görüntünün yere kıyasla hızı şu eşitlikten bulunabilir: (V)görüntü = 2(V)ayna - (V)cisim