Eğitim Erime Nedir, Nasıl Gerçekleşir? Erime Özellikleri Nelerdir?

Erime Nedir, Nasıl Gerçekleşir? Erime Özellikleri Nelerdir?

26.07.2022 - 01:44 | Son Güncellenme:

Erime kavramının bir diğer ismi termal füzyondur. Katı bir madde ısı alır ve sıvı hale geçer. Kısaca erime fiziksel bir olaydır. Fen bilimleri alanının kimya bölümüyle ilgisi vardır. Bir maddenin erime noktasından bahsedebilmek için ilgili maddenin hangi sıcaklık seviyesinde sıvı hale geçtiğini test etmek gerekmektedir. Donmanın tersini erime olarak da tanımlayabiliriz. Erime ve özellikleriyle ilgili merak edilen tüm detaylar.

Erime Nedir, Nasıl Gerçekleşir Erime Özellikleri Nelerdir

Kişiler öğrencilik yaşamlarında Fen bilgisi dersleri alırlar. Fen bilgisi fizik, kimya ve biyoloji olarak dallara ayrılır. Bu dalların her biri farklı olguları incelemektedir. Kimya dalı da maddeyi incelemektedir. Bu geniş dalın içerisinde erime kavramı yer alarak ufak bir konuyu oluşturmaktadır. Öğrenciler erime konusunu bu derslerde örneklerle beraber öğrenmektedir. 

Haberin Devamı

 Erime Nedir?

 Bir maddenin katı bir halde belirli bir sıcaklık seviyesinde sıvı hale geçmesine erime denmektedir. Donma ise erimenin tam tersi olarak bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlarda geçen maddenin halleri katı, sıvı, gaz ve plazmadır. 

 Erime Nasıl Gerçekleşir?

 Öncelikle erimenin gerçekleşmesi için ilgili maddenin katı halden sıvı hale geçmesi şarttır. O halde maddenin katı halden sıvı hale geçmesini sağlamak belirli özelliklerin de gerçekleşmesiyle meydana gelmektedir. Yani erime maddeye ısı verilerek gerçekleştirilmektedir. Her maddenin aldığı ısı değeri farklı olabilmektedir. Çünkü her madde aynı ısı seviyesinde sıvı hale geçmeyebilir.

 İşte maddenin ısı alarak eriği sıcaklık erime noktası veya erime sıcaklığı olarak tanımlanmaktadır. Örneğin buz katı halde bir maddedir. Isı alarak sıvı hale dönüşebilir. O halde madde erime durumundayken sıcaklığı da sabittir diyebiliriz. 

Haberin Devamı

 Erimenin Özellikleri Nelerdir?

 Erime olayının özellikleri şöyle sıralanmaktadır;

Erime bir maddenin hal değişimini ifade etmek için kullanılır. 

Erime sıcaklığı maddeden maddeye değişir.

Erime sıcaklığını basınç ve maddenin saflığı etkiler. 

Aynı türde yer alan saf maddelerin erime noktaları da eşittir. 

Erime olayında sıcaklık sabit kalırken ısı artışı devam eder. 

Bu ısı artması katı madde tamamen sıvı hale geçene kadar sürdürülür.