15.06.2021 - 15:21 | Son Güncellenme:
Fırsat eşitliğini savunan düşünürlerden bazıları ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Wilhelm Reich - Dinle Küçük Adam
2- Friedrich Engels - Ailenin ve Özel Mülkiyetin Kökeni
3- Alex Callinicos - Eşitlik 4- Thomas Malthus - Nüfus İlkesi
Fırsat Eşitliği Nedir?
Kişilerin hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda eşit haklardan yararlanmasına fırsat eşitliği denir. Ekonomik alanda fırsat eşitliği, bireyin karşısına çıkan fırsatları değerlendirmede diğer bireylerle bir tutulması demektir.
Örneğin iş başvurusu yapan kişiler arasından yapılacak olan tercih, iltimas değil liyakat odaklı olmalıdır. Ancak kişinin mesleki alanda toplumdaki diğer fertlerle rekabet edebilmesi için eğitim alanında da tam anlamıyla bir eşitlik sağlanması gerekir. Aksi takdirde eğitim sürecinden başlayan eşitsizlik iş yaşamına da sirayet eder. Bu da ekonomik koşulları daha iyi olan kişilerin, her zaman için hem eğitim hem de iş hayatında daha başarılı olması anlamına gelir.
Fırsat Eşitliği Neden Gereklidir?
Fırsat eşitliği, toplumsal kutuplaşmayı önler ve kadın - erkek ya da zengin - fakir arasındaki ayrımın ortadan kalkmasını sağlar. Her yurttaşına fırsat eşitliği sunan ülkeler, daha fazla kalkınacağı için teknoloji, bilim, sağlık ve spor gibi birbirinden farklı alanlarda başarı elde eder.
Fırsat eşitliği cinsiyetler ve sınıflar arası çatışmayı tamamen ortadan kaldırdığı için de gereklidir.