Eğitim Heptatlon Nedir, Kuralları Nelerdir? Heptatlon Kaç Branştan Oluşur?

Heptatlon Nedir, Kuralları Nelerdir? Heptatlon Kaç Branştan Oluşur?

28.10.2021 - 16:36 | Son Güncellenme:

Latince yedi anlamına gelen 'hepta' kelimesinden türetilmiş olan Heptatlon kelimesi ise, yedili yarış anlamına gelir. İki gün içinde yedi ayrı kategoride farklı yarışma düzenlenir. Spor ise, sadece kadınların katılımına açıktır. Heptatlon nedir, kuralları nelerdir sizler için derledik.

Heptatlon Nedir, Kuralları Nelerdir Heptatlon Kaç Branştan Oluşur

Heptatlon sporu pek çok değişik branşta ve yarıştan oluşur. Bu yarışlar sayesinde atletlerin hem hız hem de kuvvet ve dayanıklılık durumları ölçülür.

Heptatlon Nedir?

Heptatlon kelimesi, yedili yarış anlamına gelir. İki gün içinde yedi farklı kategoride yarışmalar düzenlenir. Bu spor sadece kadınların katılımına açıktır. Heptatlon sporu çok sayıda değişik branşta yarıştan meydana gelir. Bu yarışlar sayesinde atletlerin hızı, kuvveti hem de dayanıklılık durumları ölçülür.

Heptatlon Kuralları Nelerdir?

Heptatlon için ilk kural yarışmacıların hepsinin kadın olmasıdır. İkinci kural ise, yedi branşın hepsine katılımın sağlanması gerektiğidir. Bir branşa katılım gösterilmemesi ise, diskalifiye olma sebebidir. İki branş yarışı arasındaki asgari yarım saatlik bir mola olması gerekir. İki gün arasında da sporcuların dinlenmesi için on saatlik boşluk bulunması gerekir.

Koşu branşlarında atletlerin kulvarları ise bir kura sonucunda belirlenir. Ek olarak iki hatalı çıkış yapan atlet yarışmadan tamamen diskalifiye edilir. Atlama ve atma branşlarında sporculara ise, üçer deneme şansı verilir. Kurallara uygun bir şekilde yarışları bitiren atletler arasında yapılan bir puanlamaya göre sıralama yapılması gerekir ve azami puanı alan sporcu ise, kazanmış kabul edilir.

Heptatlon Kaç Branştan Oluşur?

Heptatlon, yedi ayrı branş için düzenlenen çeşitli yarışlardan meydana geliyor. Heptatlon yarışlarında ise, ilk gün 100 metre kısa mesafe engelli koşusu, gülle atma, yüksek atlama ve 200 metre de kısa mesafe koşusu yapılır. İkinci gün ise cirit atma, uzun atlama ve 800 metre koşusu yapılır.