25.05.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:
Her canlı olmasa bile bazı canlıların yaşamını sürdürebilmesi için karbondioksit özümlemesi yapması gerekmektedir. Aynı zamanda kimyasal bir süreç olarak da ifade edilebilecek olan karbondioksit özümlemesi, genel anlamda yaşam için de oldukça önemlidir.
Karbondioksit Özümlemesi Nedir?
Fen bilgisi konusu olarak öne çıkan karbondioksit özümlemesi, besin üretim kimyasal yapısı olarak da öne çıkar. Basit anlatımıyla ışık enerjisini kullanmak suretiyle karbondioksit ve suyun birleşmesi üzerinden, organik besin yapılması karbondioksit özümlemesi anlamı taşır. Bu durum aynı zamanda CO2 özümlemesi ile beraber fotosentez olarak da ifade edilmektedir. Canlı yaşamına devam edebilmesi ve besin zincirinin sürebilmesi konusunda, oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
Karbondioksit Özümlemesi Her Canlıda Gerçekleşir mi?
Karbondioksit özümlemesi konusunda en merak edilen konular içerisinde, bunu hangi canlıların yapmış olduğu geliyor. Genel olarak her canlının karbondioksit özümlemesi yapmadığını öncelikle söylemek gerekir. Daha çok bünyesinde kloroplast ya da klorofil olan canlıların gerçekleştirdiği bir kimyasal birleşim olarak ifade etmek mümkündür. Yani bu durum bütün canlılarda ortak şekilde gerçekleşmez.
Karbon düzenlemesi yapan canlılar açısından bakıldığı zaman ise, daha çok bitkiler ön plana çıkıyor. Çünkü bitkiler güneşten aldıkları enerjiyi etkin bir şekilde kullanma imkanı sağlar. Böylece karbondioksit (CO2) ve su (H2O) üzerinden kimyasal bir dönüşüm gerçekleştirilir. Bu dönüşüm ile beraber sonuç olarak organik besin kaynağı ortaya çıkar. Bu kaynak sayesinde bitkiler kendi besinlerini üretirler ve böylece dönüşüm olarak havaya oksijen salarlar.