Eğitim Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur? Kargıbayır Özellikleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur? Kargıbayır Özellikleri Ve Örnekleri Nelerdir?

25.03.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:

Dünyada ve ülkemizde dış kuvvetlerin etkisi ile oluşmuş pek çok akarsu aşındırma şekilleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kırgıbayır olmaktadır. Kırgıbayır özellikle coğrafya derslerinde pek çok kez karşımıza çıkmış bir aşındırma şeklidir. Peki Kırgıbayır nedir, nasıl oluşur? Kırgıbayır özellikleri ve örnekleri nelerdir? Sizlere kırgıbayır hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur Kargıbayır Özellikleri Ve Örnekleri Nelerdir

Kırgıbayır Badlands olarak da bilinmektedir. Bir coğrafi oluşum olarak bilinen kırgıbayır şiddetli yağmurlar tarafından oluşan bir akarsu aşındırma şekli olmaktadır. Ayrıca ülkemizde de pek çok yerde yaygın olarak görülmektedir.

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur?

Şiddetli yağmur ve sel sularının bitki örtüsü bulunmadığı ve kolay aşınan arazileri aşındırmaktadır. Daha sonra bunun sonucunda araziler girintili çıkıntılı bir görüntüye bürünür. Bu arazilere kırgıbayır adı verilmektedir. Genellikle sağanak yağışların bulunduğu yerlerde görülmektedir.

Kırgıbayır bir tür aşınma şeklidir. Kırkıgayır rüzgarlar ve sel suları ile oluşmaktadır. Kurak iklime sahip bölgelerde görülen kırgıbayır görülen alanlar tarıma elverişsiz alanlardır.

Kırgıbayır Özellikleri ve Örnekleri Nelerdir?

Kırgıbayır sel suları veya rüzgarlar ile aşınan engebeli ve yerleşmeye elverişli olmayan kurak iklimlerde görülmektedir. Dar vadiler, dere yarıkları ve kanyon gibi yeryüzü şekilleri kırgıbayır ile ilişkilidir. Bu alanlarda yaya ulaşımı da imkansıza yakındır.

Ana kayanın zayıf olduğu ve yağışın bulut patlaması olarak oluştuğu, nem tutmayacak çorak alanlarda görülmektedir. Dünya üzerinde en meşhur kırgıbayır örneği Amerika kırasında yer almaktadır. ABD ve Kanada ülkelerinde pek çok kırgıbayır örneğini görmek mümkündür.

Bunlar dışında ülkemizde de kırgıbayır örneklerine rastlamak mümkündür. Ülkemizde kırgıbayır oluşumu için müsait olan iki bölge bulunur. Bunlar İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Ülkemizde kırgıbayır örneği ise Nallıhan kırgıbayırdır. Ayrıca Ankara il sınırları içerisinde de pek çok kırgıbayır örneklerine rastlamak mümkündür.