Eğitim Osgb Nedir, Görevleri Nelerdir? Osgb Nasıl Kurulur?

Osgb Nedir, Görevleri Nelerdir? Osgb Nasıl Kurulur?

25.02.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:

OSGB belgesinin nasıl alındığı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. Bu belgeyi almak isteyen kişilerin öncelikle bazı ayrıntıları yapması gerekmektedir. Öncelikle mevzuatta yazan hükümlere uygun olmak gerekir. Sonrasında ise bakanlığın belirlediği bazı belgeler ile birlikte ödeme yapmak da gerekmektedir. OSGB nedir, görevleri nelerdir? OSGB nasıl kurulur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Osgb Nedir, Görevleri Nelerdir Osgb Nasıl Kurulur

 OSGB belgesinin geçerli olduğu belli bir dönem bulunmaktadır. Bu dönem sonunda belgenin tekrar yenilenmesi işleminin yapılması gerekmektedir. Eğer yenileme yapılmazsa belge askıya alınacaktır. Sonrasında iptal edilmesi durumu da söz konusu olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 OSGB Nedir, Görevleri Nelerdir?

 OSGB açılımı, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimidir. OSGB belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilen firmalara iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermesi üzerine kurulmaktadır. Mevzuatta yer alan fiziki ve tıbbi donanımların olduğu, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalıştığı kuruluşlardır. 

 Tüm iş yerlerinin tam zamanlı olarak bir iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi bulundurması gerekir. Ancak her firma iş yeri hekimi ve iş sağlığı uzmanı çalıştıracak kapasiteye sahip değildir. İşte bu sebeple OSGB bu hizmeti vermek adına kurulmuştur.

 OSGB Nasıl Kurulur?

 OSGB kurulması ve çalışması ile ilgili şartlar, iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı olan 6331 sayılı yönetmelikte bulunur. OSGB kurulabilmesi için bir iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık personeli gruplarının bulunması ve tam zamanlı bir şekilde çalışması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 Bununla birlikte OSGB kurulabilmesi için en az 10 m2 olan bir muayene odası, 10 m2 iş güvenliği uzmanı için oda ve en az 15 m2 olacak şekilde ilk yardım ve acil müdahale odası olması gerekir. Bunun yanında en az 12 m2 olacak şekilde bir de bekleme odası bulunmalıdır. bir tuvalet ve lavabo bunun yanında bir de arşiv odası olması gerekmektedir.