Eğitim Sekülerizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Seküler Kime Denir?

Sekülerizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Seküler Kime Denir?

30.05.2021 - 21:58 | Son Güncellenme:

Latince kökenli bir sözcük olan ''seküler'', dünya ve dünyevi demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan sekülerizm ise, meseleleri ve olguları, dünyevi gerçeklerle ele almak anlamına gelir. Bu kavram metafizik kelimesiyle zıt anlamlıdır. Sekülerizm nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Seküler kime denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sekülerizm Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Seküler Kime Denir

Sekülerizm ve laiklik kavramları sıklıkla birbirine karıştırılsa da iki kavram anlamca birbirinden farklıdır. Laiklik, yönetimde din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelir. Sekülerizm ise daha geniş bir kavram olup idare ve hukuk dışında, toplumsal olguları da kapsar.

Sekülerizm Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Orijinal dilinde ''secular'' şeklinde yazılan sözcük zaman, periyot ve dünya manasına gelir. Sekülerizm ise, toplumdaki düzeni korumak için ahiretin değil dünyanın merkeze alınması gerektiğini savunan bir görüştür. Bu kavrama göre, eğitim, yargı, kültür gibi evrensel olguların tamamı, dine göre değil dünya gerçeklerine göre ele alınmalıdır.

Seküler Kime Denir?

Dinin gerekliliklerine göre değil toplumsal yasaların ve kuralların gerekliliklerine göre yaşanılması gerektiğini savunan kişilere seküler denir.