Eğitim Ses Nasıl Yayılır? Ses Hangi Yönde, Hangi Ortamlarda Yayılır?

Ses Nasıl Yayılır? Ses Hangi Yönde, Hangi Ortamlarda Yayılır?

08.04.2021 - 03:20 | Son Güncellenme:

Ses, akustik dalgalar şeklinde, sıvı, katı ya da gaz gibi farklı ortamlar üzerinde hareket eden titreşimlere verilen isimdir. Ses bir madde değil enerji türüdür. Ses üreten her şeye ses kaynağı ismi verilir. Ses titreşimler sonucunda meydana gelir ve bu sesler dalgalar halinde etrafa yayılır. Ses, su dalgası gibi bir noktadan başka bir noktaya doğru dalgalar halinde yayılma gösterir. Ses nasıl yayılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ses Nasıl Yayılır Ses Hangi Yönde, Hangi Ortamlarda Yayılır


Ses, etrafa su dalgaları gibi dalgalar halinde yayılır. Ses, yer aldığı ortamdaki maddelerin moleküllerini titreştirir. Katı maddelerin moleküllerinde ses, daha sıkı şekilde bulunur. Sıvılarda ise, katılar kadar sıkı halde bulunmaz. Gaz maddelerde ise, moleküller çok gevşek bir halde bulunur.

Ses Nasıl Yayılır?

Ses dalgalar halinde yayılır ve bir enerji türüdür. Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir. Boşlukta, tanecikler yani maddesel ortam olmadığı için ses kaynağının titreşimleri sonucunda ses boşlukta yayılamaz ve enerjisi taşınamaz.

Ses Hangi Yönde ve Hangi Ortamlarda Yayılır?

Sesin etrafa yayılabilmesi için sesin bulunduğu ortamda taneciklerin olması gerekir. Ses, katı, sıvı ve gaz ortamlarda farklı şekillerde yayılır. Ses, katı cisimlerde çok daha hızlı bir şekilde hareket eder. Western filmlerinde ise, insanların trenin geldiğini anlamak için kulaklarını demir tren yoluna koyduğu gösterilir. Bunun nedeni ise ses, metal gibi katı cisimlerde havaya göre 15 kata kadar çok daha hızlı bir şekilde yayılır. Aynı şekilde suda havadan yaklaşık 4 kat daha hızlı bir şekilde hareket eder.

Denizin altında bulunan bir teknenin motor sesi dışarıdan çok daha yüksek ses olarak duyulur. Aynı zamanda balinalar büyük okyanuslarda, çok uzun mesafelerde bile çıkardıkları sesler sayesinde iletişim kuruyor. Bunun yanında hava şartları da sesin yayılmasını önemli ölçüde etkiler. Sıcak günlerde, hava molekülleri daha aktif olur ve bu nedenle de hava soğukken olduğundan çok daha hızlı bir şekilde hareket edebilirler.